Παιδιά θύματα trafficking στην Κύπρο καταγράφει έκθεση του State Department

Το μέγεθος του προβλήματος της διακίνησης και εμπορίας προσώπων στην Κύπρο παραμένει στα ίδια επίπεδα, ωστόσο η χώρα ανέβηκε στην υψηλότερη κατηγορία, Tier1, κατά την αξιολόγησή της από το αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών για το ζήτημα αυτό, αφού η κυπριακή Κυβέρνηση, όπως αναφέρει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, "ανταποκρίνεται πλήρως στις ελάχιστες προδιαγραφές (minimum standards) για την εξάλειψη της διακίνησης και εμπορίας προσώπων" (trafficking).

Δύο σοβαρά περιστατικά το 2015

Το 2015 καταγράφηκαν, με βάση την έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την Κύπρο, μεταξύ άλλων και δυο περιπτώσεις ανήλικων ενός 13χρονου αγοριού και ενός 11χρονου κοριτσιού, που εξαναγκάστηκαν σε επαιτεία. Τα θύματα εμπορίας για σεξουαλική εκμετάλλευση ήταν όλα γυναίκες ενώ η εμπορία για σκοπούς εργασιακής εκμετάλλευσης αφορούσε τόσο άνδρες όσο και γυναίκες. Εξάλλου τρία άτομα, δυο παιδιά και μια γυναίκα, όπως αναφέρεται, ήταν θύματα εμπορίας για εγκληματικές ενέργειες.
Πιο συγκεκριμένα, το 2015 αναγνωρίστηκαν 40 θύματα εμπορίας προσώπων σε σύγκριση με 46 το 2014. Από τα 40 τα 22 ήταν θύματα εμπορίας για σκοπούς εργασίας, από τα οποία 16 ήταν άνδρες και έξι γυναίκες. Επίσης αναγνωρίστηκαν 13 θύματα, όλα γυναίκες, για σκοπούς σεξουαλικής εκμετάλλευσης.`Ολα τα θύματα παραπέμφθηκαν στο γραφείο κοινωνικής ευημερίας για παροχή βοήθειας, σημειώνεται.

31 καταδίκες

Στην έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την Κύπρο που κυκλοφόρησε τον περασμένο μήνα, αναφέρεται, μεταξύ άλλων, πως κατά την υπό αναφορά περίοδο καταδικάστηκαν 31 διακινητές προσώπων σε σύγκριση με 9 το 2014, κάθε που χαρακτηρίζεται ως “σημαντική αύξηση”.
Η έκθεση παρουσιάστηκε στο πλαίσιο σημερινής δημοσιογραφικής διάσκεψης από τον Ράντι Κόουλ, αρμόδιο για θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο τμήμα Πολιτικών Υποθέσεων στην αμερικανική πρεσβεία στη Λευκωσία.

Αναβαθμίστηκε στην σχετική λίστα η Κύπρος

Ο κ. Κόουλ σημείωσε πως τα καλά νέα είναι ότι η Κύπρος αναβαθμίζεται στην κατηγορία 1 (Tier 1) με βάση την έκθεση που εκδόθηκε φέτος. Επεσήμανε πως η κατάταξη της κάθε χώρας γίνεται περισσότερο με βάση την έκταση της δράσης της Κυβέρνησης για καταπολέμηση της διακίνησης και εμπορίας προσώπων παρά το μέγεθος του προβλήματος στη χώρα.
Υπογράμμισε πως η κατηγορία 1, στην οποία κατατάχθηκε φέτος η Κύπρος, σημαίνει πως η χώρα πληροί πλήρως τις ελάχιστες προδιαγραφές για καταπολέμηση της διακίνησης και εμπορίας προσώπων.

Ο κ. Κόουλ υπέδειξε πως όταν μια χώρα περιλαμβάνεται στην κατηγορία 1 αυτό δεν σημαίνει πως δεν υπάρχει πρόβλημα εμπορίας προσώπων αλλά ότι η κυβέρνηση έχει αναγνωρίσει ότι αυτό είναι ένα πρόβλημα, έχει κάνει προσπάθειες να το αντιμετωπίσει και έχει εκπληρώσει τις ελάχιστες προδιαγραφές που προβλέπονται στη σχετική νομοθεσία των ΗΠΑ (Trafficking Victims Protection Act – TVPA).
 

Δειτε Επισης

Αυξημένη σκόνη στην ατμόσφαιρα-Έρχεται άνοδος της θερμοκρασίας
Καθησυχάζουν οι ειδικοί για τον παρβοϊό στην Κύπρο-Τα συμπτώματα και ο τρόπος μετάδοσης στα παιδιά
Απονομή σε Κύπρια 1ου Βραβείου Ισότητας Φύλων στη Ναυτιλία από IMO
Το θέμα ανταλλαγής περιουσιών στον Ακάμα με χαλίτικα στο επίκεντρο σύσκεψης στο Υπ. Γεωργίας
Πλοία του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού στα κατεχόμενα
Yφ. Τουρισμού: Εντός των στόχων μας τα στατιστικά στοιχεία των αφίξεων
Λοττίδη: Επιζήμιες για ανθρώπινη αξιοπρέπεια oι διακρίσεις σεξουαλικού προσανατολισμού
Οι ημερομηνίες που θα καταβληθεί το επίδομα τέκνου και πολύτεκνης μάνας
Οι αναφορές του Υπουργού Υγείας για τα προβλήματα στα καινοτόμα φάρμακα-«Θα βρεθεί η χρυσή τομή»
Τέλος στο σίριαλ γενικού διευθυντή στον ΟΑΥ-Διόρισε Ανδρέα Παπακωνσταντίνου το Δ.Σ. του οργανισμού