Ποιοτικό παρά ποσοτικό ενδιαφέρον στον Γ΄ Γύρο

Περισσότερη ποιότητα παρά ποσότητα φαίνεται πως επικράτησε στις προσφορές που έλαβε η Κυβέρνηση κατά τον Γ’ Γύρο Αδειοδοτήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ. Συνολικά το υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού έλαβε έξι προτάσεις από οκτώ εταιρείες που αφορούν όλα τα τεμάχια (6,8,10) που συμπεριλήφθηκαν στον τρίτο γύρο αδειοδοτήσεων, με τον υπουργό Ενέργειας, κ. Γιώργο Λακκοτρύπη να εκφράζει την ικανοποίησή του. Όπως τόνισε, οι στόχοι της Κυβέρνησης για αυτό τον γύρο έχουν επιτευχθεί πλήρως τόσο για το τεχνικοοικονομικό βεληνεκές των ενδιαφερόμενων εταιρειών, όσο και για το γεγονός ότι λήφθηκαν αιτήσεις για όλα τα τεμάχια προς αδειοδότηση.

Οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν τις βασικές πληροφορίες προηγούμενου ρεπορτάζ του EnergyNews.com.cy για τα ακόλουθα θέματα:
-Μικρός αριθμός προτάσεων και εταιρειών, αλλά με ποιοτικά χαρακτηριστικά που ικανοποιούν την κυβέρνηση.
-ΕΝΙ και Total διεκδικούν από κοινού το οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ, το οποίο παλαιότερα κατείχε η γαλλική εταιρεία.

Η ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΕΝΙ-TOTAL
Η κυβέρνηση μόλις πρόσφατα ενημερώθηκε για την πρόθεση ΕΝΙ-Total να διεκδικήσουν από κοινού το οικόπεδο 10, πρόθεση η οποία έχει πλέον μετουσιωθεί σε κοινή πρόταση μέσω του Γ’ Γύρου Αδειοδοτήσεων.

Πλέον, οι δυο όμιλοι έχουν κοινά συμφέροντα κάτι που συνεπάγεται θετικές εξέλιξης τόσο για τις ίδιες όσο και για την Κύπρο, αφού οι συνεταιρισμοί τέτοιου επιπέδου –σαφώς- και δημιουργούν μεγαλύτερες προοπτικές επιτυχίας στην κυπριακή ΑΟΖ.

Υπενθυμίζεται ότι η γαλλική Total κατείχε τα δικαιώματα εκμετάλλευσης του οικοπέδου 10, αλλά πέρσι έλαβε την απόφαση να εγκαταλείψει το εν λόγω τεμάχιο. Στη συνέχεια, όμως, η μεγάλη ανακάλυψη της ΕΝΙ του κοιτάσματος Ζορ, το οποίο βρίσκεται σε ίδιας γεωλογικής δομής περιοχή αλλά στην αιγυπτιακή ΑΟΖ, αλλάζει και μάλιστα σε μεγάλο βαθμό τα δεδομένα.
 
ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ
Όπως ανέφερε, τα ονόματα των εταιρειών και των κοινοπραξιών θα ανακοινωθούν την ερχόμενη Τετάρτη, αφού ενημερωθεί επίσημα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και το Υπουργικό Συμβούλιο. Ο κ. Λακκοτρύπης αναμένεται να ενημερώσει εντός της ημέρας κατ` ιδίαν και εφ` όλης της ύλης τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στο Προεδρικό.
«Δεδομένων των δύσκολων συνθηκών που επικρατούν στην παγκόσμια βιομηχανία υδρογονανθράκων σχεδιάσαμε μια διαδικασία έτσι ώστε να προσελκύσουμε εταιρείες με οικονομική ευρωστία και εμπειρία, τόσο στο στάδιο της έρευνας όσο και της εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων για δραστηριοποίηση εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας» επεσήμανε ο Υπουργός.

Όπως είπε, η σημερινή μέρα δεν ήταν η μονή κατά την οποία το Υπουργείο έλαβε αιτήσεις για τον τρίτο γύρο αδειοδότησης, ενώ επιβεβαίωσε ότι υποβλήθηκαν αιτήσεις από νέες εταιρείες, που δεν συμμετείχαν στους δύο προηγούμενους γύρους αδειοδοτήσεων.
«Τα πράγματα είχαν έρθει όπως τα αναμέναμε» είπε ο Υπουργός. «Ας μη ξεχνάμε ότι η βιομηχανία όλη διέρχεται μια δύσκολη περίοδο, έτσι θα πρέπει (οι εταιρείες) να είναι τόσο τεχνικά καταρτισμένες όσο και οικονομικά εύρωστες» υπέδειξε. Σημείωσε ακόμα ότι αυτή τη στιγμή διεθνώς υπάρχουν σχεδόν 5.200 τεμάχια προς αδειοδότηση. «Κατ` επέκταση οι στόχοι που είχε θέσει η Κυβέρνηση σε αυτόν τον γύρο πρέπει να πω έχουν επιτευχθεί πλήρως» είπε.

Βάσει των διατάξεων της σχετικής νομοθεσίας οι έξι αιτήσεις που υποβλήθηκαν θα αξιολογηθούν από την αρμόδια συμβουλευτική επιτροπή, η οποία και θα συντάξει εισηγητική έκθεση στη βάση της οποίας μαζί με την εισήγηση του Υπουργού Ενέργειας, το Υπουργικό Συμβούλιο θα ορίσει ομάδα για να διαπραγματευθεί με τις εταιρείες που θα επιλεγούν τους τελικούς όρους των συμβολαίων έρευνας και αναλογικού καταμερισμού παραγωγής, σύμφωνα με τον κ. Λακκοτρύπη.