Επιφυλάξεις ΠΙΣ για τον προϋπολογισμό του ΓΕΣΥ

Ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) χαιρετίζει τη συμφωνία Κυβέρνησης – κομμάτων που προέκυψε στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό σε σχέση με την εφαρμογή του ΓεΣΥ και την επίλυση των προβλημάτων που ταλανίζουν τον τομέα της υγείας.
 
Ως ΠΙΣ, σημειώνεται, έμπρακτα και με εποικοδομητικό τρόπο διαχρονικά συμβάλλουμε στις προσπάθειές του Υπουργείου Υγείας για να επιλύσει τα χρονίζοντα και τα ολοένα αυξανόμενα και διογκούμενα προβλήματα που ταλανίζουν τον τομέα της υγείας.
 
Η διαχρονική εποικοδομητική στήριξη του ΠΙΣ προς τις κρατικές αρχές στην προσπάθεια τους να εφαρμόσουν ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας, αναφέρεται, είναι καταγεγραμμένη τόσο στις δημόσιες τοποθετήσεις των αξιωματούχων του φορέα μας από το 1999 μέχρι σήμερα, όσο στα πρακτικά των διάφορων συναντήσεων που γίνονται.
 
“Έγνοια του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου είναι η εφαρμογή ενός ασθενοκεντρικού, λειτουργικού και οικονομικά βιώσιμου ΓεΣΥ, το οποίο θα επιλύει τα υφιστάμενα προβλήματα και θα δίνει μια νέα δυναμική ανάπτυξης και εκσυγχρονισμού του τομέα της Υγείας και των παρεχόμενων ιατροφαρμακευτικών υπηρεσιών και υποδομών”, προστίθεται.
 
Ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος, αναφέρεται, διατηρεί τις επιφυλάξεις του αναφορικά με το θέμα του ύψους του προϋπολογισμού του ΓεΣΥ, καθώς επίσης και κάποιων συγκεκριμένων πτυχών του σχεδιασμού του.
 
Αναμένει δε τα αποτελέσματα της εξειδικευμένης μελέτης του οίκου Delloitte, τα οποία θα αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης στα συλλογικά όργανα και σε Έκτακτη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου και τα οποία θα καθορίσουν με όλη την αξιοπιστία και τεκμηρίωση τις βέλτιστες πρακτικές που θα οδηγήσουν σε ένα εκσυγχρονισμένο σχεδιασμό Γενικού Σχεδίου Υγείας.
 
Είμαστε σίγουροι, αναφέρει ο ΠΙΣ, ότι όλοι συμβαλλόμενοι φορείς, πολιτεία, πολιτικά κόμματα, κοινωνικοί εταίροι, πάροχοι υγείας και ασθενείς θα συμβάλουν στην εφαρμογή ενός Εθνικού Συστήματος Υγείας το οποίο θα εξορθολογίζει τη λειτουργία και τις δαπάνες του τομέα της Υγείας και δεν θα τις περιορίζει, με αρνητικές συνέπειες για την υγεία των συμπολιτών μας.
 
Καλεί όλους τους πολιτικούς και πολιτειακούς θεσμούς, σημειώνει, να εγκύψουν από κοινού μαζί μας με σοβαρότητα, ειλικρίνεια, διαφάνεια και υπευθυνότητα στα προβλήματα που παρατηρούνται στον τομέα της Υγείας υιοθετώντας ασθενοκεντρική γραμμή πλεύσης.
 
Επαναδιατυπώνει ”την ισχυρή βούληση να συνδράμουμε εποικοδομητικά στην μεταρρύθμιση και αναβάθμιση του τομέα της Υγείας, η οποία θα οδηγήσει σε ένα πραγματικά οικονομικά και λειτουργικά βιώσιμο Σχέδιο Υγείας”.
 
Τέλος, τονίζει ότι “δεν θα συνηγορήσουμε υπέρ της εφαρμογής του οποιουδήποτε σχεδίου υγείας βασιζόμενο σε πλημμελείς σχεδιασμούς, αναχρονιστικές και αναξιόπιστες μελέτες σε σχέση με την κυπριακή πραγματικότητα και που δυνητικά θα θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των ασθενών μας αλλά και τον εξευτελισμό του κύρους και της επιστημονικής αξίας του ιατρικού κόσμου”.
 
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ 
 

Δειτε Επισης

Έμμεσες συνομιλίες ΗΠΑ και Ιράν για την αποφυγή περιφερειακής κλιμάκωσης
Οι μεξικανικές αρχές βρίσκουν διαμελισμένα πτώματα, ανάμεσά τους αυτό υποψηφίου δημάρχου
Politico: Κουράζουν τους συμμάχους τα «μπρος-πίσω» του Μακρόν με τη Μόσχα
Ο Ζελένσκι διαμαρτύρεται επειδή η Δύση του απαγορεύει να πλήξει με τα όπλα της την επικράτεια της Ρωσίας
Εμπορικό πλοίο υπέστη «ελαφριά» ζημιά όταν χτυπήθηκε στην Ερυθρά Θάλασσα από τους Χούθι
Τραγικός επίλογος για τον Ιτζάκ, τη Σάνι και την Αμίτ-Οι ιστορίες των τριών ομήρων που βρέθηκαν νεκροί
Αυξημένη σκόνη στην ατμόσφαιρα-Έρχεται άνοδος της θερμοκρασίας
Από το θανατηφόρο του 2012 στη δολοφονία Θανάση-Η αμφισβήτηση, η μη ανάληψη ευθυνών και η ανάγκη για αλλαγές
Μπαίνουν στο δικαστικό ρινγκ για τη μητέρα των μαχών Εισαγγελία και Ελεγκτής-Ο τελικός των κορυφαίων θεσμών
Σε σχεδόν όλα τα σχολεία το απειλητικό email-Ψάχνουν τον αποστολέα οι Αρχές