Τι πρέπει να ξέρεις για το ΓΕΣΥ

Η εισαγωγή ενός Γενικού Συστήματος Υγείας(ΓΕΣΥ) στην Κύπρο αποτελεί εδώ και χρόνια μια πονεμένη ιστορία αφού, παρά τις πολυετείς προσπάθειες που καταβλήθηκαν, η Κύπρος εξακολουθεί να είναι το μοναδικό κράτος της Ε.Ε. που δεν διαθέτει Γενικό Σύστημα Υγείας. Το υφιστάμενο σύστημα υγείας της Κύπρου χρονολογείται από την εποχή της αποικιοκρατίας.
 

  • ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ

Το ΓΕΣΥ είναι ένα σύγχρονο σύστημα υγείας που έχει ως κύριο στόχο την προσφορά υπηρεσιών υγείας στους πολίτες με βάση τις ανάγκες τους. Το ΓΕΣΥ διασφαλίζει:
*Καθολική κάλυψη και ισότιμη μεταχείριση.
*Ολοκληρωμένο πακέτο υπηρεσιών υγείας.
*Υπηρεσίες υγείας υψηλού ποιοτικού επιπέδου.
*Ελεύθερη επιλογή παροχέα της προτίμησης του ασθενή.
*Δίκαιη κατανομή του κόστους των υπηρεσιών.

  • ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΗ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ

 
Τον Μάρτιο του 2013 η εφαρμογή του ΓΕΣΥ κατέστη μνημονιακή υποχρέωση, βάσει της οποίας η χώρα μας θα έπρεπε να είχε προχωρήσει σε πλήρη εφαρμογή του μέχρι το δεύτερο τρίμηνο του 2015, κάτι το οποίο δεν έγινε.

  • ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ Η ΑΥΤΟΝΟΜΗΣΗ

 
Απαραίτητη προϋπόθεση για να προχωρήσει η εφαρμογή του, είναι να προϋπάρξει η αυτονόμηση των κρατικών νοσηλευτηρίων. Για την Κυβέρνηση, είναι ξεκάθαρο πως αν τα νοσοκομεία του δημοσίου εισέλθουν σε καθεστώς ΓΕΣΥ χωρίς να είναι σε θέση να ανταγωνιστούν τα ιδιωτικά, πολύ απλά θα καταστούν μη βιώσιμα και θα καταρρεύσουν.

  • ΠΟΙΟΙ ΘΑ ΣΥΝΕΙΣΦΕΡΟΥΝ

 
Στα πρότυπα του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων, δηλαδή επί τη βάση ποσοστού από κάθε μισθό, οι εργαζόμενοι θα καταβάλλουν ετησίως το ποσό που θα τους αναλογεί για κάλυψη των αναγκών του νέου συστήματος. Οι εργαζόμενοι θα καλύπτουν όχι απλώς τις δικές τους ανάγκες, αλλά και ομάδων του πληθυσμού που δεν εργάζονται, όπως παιδιά, ηλικιωμένοι ή άτομα που δεν μπορούν να εργαστούν. Οι αρχικές εκτιμήσεις αναφέρονται σε εισφορές του 1% επί του μισθού του κάθε εργαζομένου, αλλά και εισφορά της τάξης του 3% όταν το ΓΕΣΥ τεθεί σε πλήρη λειτουργία.

  • 80% ΤΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΗΡΙΑ

 
Τα κρατικά νοσηλευτήρια αδυνατούν ν’ ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες που δημιούργησε η οικονομική κρίση και η συνεπακόλουθη στροφή μεγάλης μερίδας του πληθυσμού (γύρω στο 80%), στα νοσοκομεία του δημοσίου. 

  • Η ΜΕΛΕΤΗ MERCER

Σύμφωνα με τη μελέτη Mercer η εφαρμογή του ΓΕΣΥ, όχι μόνο δεν θα αυξήσει τις υφιστάμενες δαπάνες υγείας, αλλά θα επιφέρει συνολικές εξοικονομήσεις για την οικονομία ύψους 292 εκατ. για την περίοδο 2016-2025, λόγω των βέλτιστων πρακτικών και των ασφαλιστικών δικλίδων ελέγχου που ενσωματώνει.

  • Η ΜΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΠΟΥ

Σύμφωνα με τα πορίσματα της μελέτης του ΠΟΥ τον Απρίλιο του 2015, η εφαρμογή ενός κρατικού ασφαλιστικού συστήματος από τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας είναι πιο εύκολη, με λιγότερους κινδύνους και μικρότερα διοικητικά κόστη υποδεικύνοντας ταυτόχρονα, πως δεν υπάρχει άλλη χώρα στην Ε.Ε. με μικτό κρατικό και πολυσφαλιστικό σύστημα.  

  • ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΔΑΠΑΝΕΣ

*€535 εκατ.: Θα δαπανήσει το κράτος εντός του 2016 για τον τομέα της δημόσιας υγείας

*€430 εκατ.: Κόστος λειτουργίας των δημόσιων νοσηλευτηρίων

*€100 εκατ.: Δαπανούνται ετησίως για αγορές φαρμάκων από το κράτος

*€90 εκατ.: Το κόστος που θα καταβληθεί από τους εργαζόμενους για εφαρμογή του μίνι ΓΕΣΥ

*358 χιλιάδες: Το εργατικό δυναμικό της Κύπρου που θα επωμιστεί το βάρος των εισφορών για το νέο σύστημα (σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας)

*1%: Είναι το ποσοστό επί του μισθού των εργαζομένων, ως η πρώτη εισφορά για το «μίνι» ΓΕΣΥ. Στο 3% υπολογίζεται η εισφορά για πλήρη εφαρμογή του ΓΕΣΥ

*€40 εκατ.: Υπολογίζεται ότι έχουν δαπανηθεί τα τελευταία 15 χρόνια για τους σχεδιασμούς του ΓΕΣΥ και τη λειτουργία του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας
 

Δειτε Επισης

Αυξημένη σκόνη στην ατμόσφαιρα-Έρχεται άνοδος της θερμοκρασίας
Καθησυχάζουν οι ειδικοί για τον παρβοϊό στην Κύπρο-Τα συμπτώματα και ο τρόπος μετάδοσης στα παιδιά
Απονομή σε Κύπρια 1ου Βραβείου Ισότητας Φύλων στη Ναυτιλία από IMO
Το θέμα ανταλλαγής περιουσιών στον Ακάμα με χαλίτικα στο επίκεντρο σύσκεψης στο Υπ. Γεωργίας
Πλοία του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού στα κατεχόμενα
Yφ. Τουρισμού: Εντός των στόχων μας τα στατιστικά στοιχεία των αφίξεων
Λοττίδη: Επιζήμιες για ανθρώπινη αξιοπρέπεια oι διακρίσεις σεξουαλικού προσανατολισμού
Οι ημερομηνίες που θα καταβληθεί το επίδομα τέκνου και πολύτεκνης μάνας
Οι αναφορές του Υπουργού Υγείας για τα προβλήματα στα καινοτόμα φάρμακα-«Θα βρεθεί η χρυσή τομή»
Τέλος στο σίριαλ γενικού διευθυντή στον ΟΑΥ-Διόρισε Ανδρέα Παπακωνσταντίνου το Δ.Σ. του οργανισμού