Τουρκία: Για τρεις μήνες σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Την κήρυξη κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τρεις μήνες με βάση το άρθρο 120 του τουρκικού Συντάγματος πρότεινε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας και ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο όπως δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν αργά χθες βράδυ σε συνέντευξη Τύπου η οποία μεταφραζόταν ταυτόχρονα στα αγγλικά, γαλλικά και αραβικά.
 
Ο Ταγίπ Ερντογάν είπε πως αυτή η εφαρμογή οπωσδήποτε δεν είναι εναντίον της δημοκρατίας, του δικαίου και των ελευθεριών, αλλά αντίθετα προστατεύει και αναπτύσσει αυτές τις αξίες.

Στόχος της Κατάστασης Έκτακτης Ανάγκης είναι να ληφθούν με αποτελεσματικό τρόπο τα κατάλληλα μέτρα "ώστε να αρθεί η απειλή εναντίον της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και των ελευθεριών", όπως είπε.

"Κανένας πολίτης μας και θεσμός μας να μην ανησυχεί για το θέμα της δημοκρατίας", είπε ο Ταγίπ Ερντογάν, την ώρα που δεκάδες χιλιάδες Τούρκοι πολίτες απολύθηκαν ή τους αφαιρέθηκαν βασικά δικαιώματα μετά το πραξικόπημα.

Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ακόμη ότι είναι περήφανος για τον έθνος του, προσθέτοντας ότι έγραψε ένα ηρωικό έπος στην ιστορία της δημοκρατίας.

 
“Αδυναμία στις μυστικές μας υπηρεσίες”

Ο Ταγίπ Ερντογάν σε συνέντευξή του στο Αλ Τζαζίρα παραδέχθηκε ότι"υπήρξε αδυναμία στις μυστικές υπηρεσίες της Τουρκίας", προσθέτοντας ότι αν υπήρχαν οι σωστές πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών θα το προλάβαιναν. "Κανείς δεν μπορεί να πει ότι δεν υπάρχουν ελλείψεις στις μυστικές υπηρεσίες του άλλου κόσμου", ανέφερε.

Παράλληλα τόνισε ότι η Τουρκία δεν θα απομακρυνθεί από το δημοκρατικό κοινοβουλευτικό σύστημα, προσθέτοντας ότι κατάφεραν να βρουν πολλά έγγραφα και πολλοί άνθρωποι τέθηκαν υπό κράτηση. "Ωστόσο ακόμη δεν φτάσαμε στο τέλος", όπως διευκρίνισε, αφού “οι πραξικοπηματίες μπορεί να έχουν και άλλα σχέδια για αργότερα”.

Ο Τούρκος Πρόεδρος επιβεβαίωσε ότι οι δύο πιλότοι που έριξαν το ρωσικό αεροσκάφος έχουν συλληφθεί, λέγοντας ότι αυτοί οι δύο πιλότοι μπορεί να έχουν σχέση με την Πενσιλβανία. Ωστόσο είπε ότι ακόμη είναι άγνωστο αν το έριξαν αυτοί που στηρίζουν τον Γκιουλέν.Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ακόμη ότι είναι μεγάλο λάθος αν οι ΗΠΑ δεν εκδώσουν τον Γκιουλέν και ανέφερε ότι υπάρχουν ενδιαφέρουσες καταθέσεις στρατιωτικών.

Για την θανατική ποινή επανέλαβε ότι την απόφαση θα την πάρει η βουλή και πως αν η βουλή την περάσει ο ίδιος θα την εγκρίνει. Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε εξάλλου ότι ο λαός έχει εκφράσει αίτημα για τη θανατική ποινή και πως αν η ΕΕ σέβεται τη δημοκρατία θα αποδεχθεί την απόφαση του λαού.

Σε σχετική ερώτηση ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ωστόσο, ότι μπορεί να υπάρχουν άλλες χώρες που να στήριξαν το πραξικόπημα της Παρασκευής.
 
 
Δυνατός ο τουρκικός στρατός λέει το ΝΑΤΟ

Η δίωξη χιλιάδων στον τουρκικό στρατό μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα την περασμένη Παρασκευή δεν έχει αποδυναμώσει τον τουρκικό στρατό, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ χθες.

"Η Τουρκία έχει μεγάλες ένοπλες δυνάμεις, επαγγελματικές ένοπλες δυνάμεις και είμαι σίγουρος ότι θα συνεχίσει ως δεσμευμένος και δυνατός σύμμαχος του ΝΑΤΟ", είπε στο Reuters ο Στόλτενμπεργκ, σε συνέντευξη στο περιθώριο συνάντησης στην Ουάσιγκτον αξιωματούχων άμυνας από πάνω από 30 χώρες που συνασπίζονται εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.
Χθες, οι υπουργοί Εξωτερικών της Γερμανίας, του Καναδά και της Ολλανδίας εξέφρασαν ανησυχία για την έκταση των διώξεων από τις τουρκικές αρχές, και κάλεσαν την Τουρκία να σεβαστεί το κράτος δικαίου.

Ο Στόλτενμπεργκ δήλωσε εξάλλου, ότι αναμένει την αντίδραση της Τουρκίας στο πραξικόπημα να είναι ανάλογη και σύμφωνη με τις αξίες του ΝΑΤΟ, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει θέμα αναθεώρησης της συμμετοχής της χώρας στη στρατιωτική συμμαχία. "Είναι σημαντικό για όλους μας να συνεχίσει η Τουρκία να είναι ένας δυνατός σύμμαχος του ΝΑΤΟ γιατί η Τουρκία βρίσκεται στα σύνορα όλης της αστάθειας, όλης της βίας που έχουμε δει στο Ιράκ και τη Συρία", είπε ο Στόλτενμπεργκ.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά τις συναντήσεις των υπουργών ενόπλων δυνάμεων στην Βάση Άντριους έξω από την Ουάσιγκτον, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Ας Κάρτερ εξήγησε ότι οι συνομιλίες επικεντρώθηκαν στη σταθεροποίηση και ανοικοδόμηση που θα χρειαστούν μετά την ήττα του Ισλαμικού Κράτους.

Ο Στόλτενμπεργκ δήλωσε επίσης ότι υπήρχε μεγαλύτερη ανάγκη ανταλλαγής πληροφοριών μέσα στο ΝΑΤΟ γενικά, και ειδικά όσον αφορά τη μάχη εναντίον του Ισλαμικού Κράτους. "Αυτό που χρειαζόμαστε εν μέρει είναι να συγκεντρώσουμε περισσότερες πληροφορίες, και εν μέρει χρειάζεται να έχουμε καλύτερο προγραμματισμό, καλύτερους μηχανισμούς για την ανταλλαγή πληροφοριών, το συντομότερο δυνατόν", τόνισε ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ.

 
Συνεχίζει τις εκκαθαρίσεις ο Ερντογάν
 
Στο μεταξύ, δύο μέλη του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Τουρκίας συνελήφθησαν την Τετάρτη, καθώς συνεχίζεται το κύμα των εκκαθαρίσεων στο δικαστικό σώμα, στις ένοπλες δυνάμεις, στον δημόσιο τομέα και στην παιδεία, στον απόηχο της αποτυχημένης απόπειρας πραξικοπήματος της Παρασκευής.
 
Μέχρι σήμερα περίπου 60.000 στρατιωτικοί, αστυνομικοί, δικαστικοί, δημόσιοι υπάλληλοι και εκπαιδευτικοί έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα, έχουν συλληφθεί ή αντιμετωπίζουν έρευνα σε σχέση με την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος.

Τα δύο μέλη του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Τουρκίας συμπεριλαμβάνονται σε μια ομάδα 113 δικαστικών που συνελήφθησαν χθες, σύμφωνα με το NTV.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, κατηγορίες απαγγέλθηκαν επίσημα και σε έναν υπασπιστή του προέδρου Ερντογάν.
 
 

Διαψεύδει τα περί καταδώξεων στο Αιγαίο η Άγκυρα
 
Το τουρκικό Υπουργείο Εσωτερικών, σε ανακοίνωσή του σχετικά με την πληροφορία περί καταδίωξης σκαφών της τουρκικής ακτοφυλακής από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη στα ελληνικά χωρικά ύδατα στο Αιγαίο, ανακοίνωσε ότι "όλα τα σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής συνεχίζουν να εκτελούν τα καθήκοντά τους και είναι αναληθείς οι ισχυρισμοί περί φυγάδευσής τους", σύμφωνα και με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.
 
Νωρίτερα χθες τουρκικά μέσα, επικαλούμενα πληροφορίες του πρακτορείου Reuters και του τουρκικού πρακτορείου ειδήσεων DHA, είχαν μεταδώσει την πληροφορία ότι τουρκικά μαχητικά καταδιώκουν δύο σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής στο Αιγαίο, στα χωρικά ύδατα της Ελλάδας.
 
Σημειώνεται ότι στην Τουρκία η ακτοφυλακή υπάγεται στο Υπουργείο Εσωτερικών.
 
Η εφημερίδα "Χουριέτ", πάντως, επικαλούμενη στρατιωτικές πηγές, αναφέρει στην ιστοσελίδα της ότι το τουρκικό πολεμικό ναυτικό ενημερώθηκε σχετικά με δύο ύποπτα σκάφη στα ανοιχτά της Σύμης και ότι στη συνέχεια τουρκικά μαχητικά έκαναν αναγνωριστική πτήση στην περιοχή από όπου και αποχώρησαν.
 
ΚΥΠΕ
 

Δειτε Επισης

Σαρωτικό το πέρασμα του τυφώνα «Helen» από τις ΗΠΑ-49 νεκροί, πάνω από 3.500 νοικοκυριά χωρίς ρεύμα
Εκατοντάδες οικογένειες εγκαταλείπουν τα νότια προάστια της Βηρυτού-Τουλάχιστον έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν στους χθεσινούς βομβαρδισμούς
Διπλωματικές πιέσεις σε Νετανιάχου-«Κανείς δεν φαίνεται ικανός να σταματήσει τους πολέμους σε Γάζα και Λίβανο»
Συγκεντρώνουν πληροφορίες οι ΗΠΑ για το τι συνέβη στη Βηρυτό
ΒΙΝΤΕΟ: Aπάντησε με ρουκέτες στο βόρειο Ισραήλ η Χεζμπολάχ
Νεκρός ο επικεφαλής της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, μετά το χτύπημα στη Βηρυτό, σύμφωνα με ισραηλινές πηγές
Απειλητικό μήνυμα Ιράν-«Οι δράστες της σφαγής στη Βηρυτό δεν θα μείνουν ατιμώρητοι»
Θρίλερ μετά το χτύπημα του Ισραήλ στη Βηρυτό-Πληροφορίες πως σκοτώθηκε ο υπαρχηγός της Χεζμπολάχ
Πηγές της Χεζμπολάχ λένε ότι ο ηγέτης της «είναι καλά» μετά το χτύπημα στο αρχηγείο της οργάνωσης
Ακτιβιστές πέταξαν ξανά σούπα σε πίνακα του Βαν Γκογκ (vid)