Οι δώδεκα άξονες αποτυχίας του ΑΚΕΛ στις βουλευτικές εκλογές

 Δεν τέθηκε θέμα ηγεσίας από τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ για το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών του περασμένου Μαΐου, τόνισε ο Γενικός Γραμματέας του κόμματος Άντρος Κυπριανού, ενώ η πρόταση που υποβλήθηκε για διενέργεια έκτακτου Συνεδρίου συγκέντρωσε, όπως υπογράμμισε, ελάχιστες ψήφους.
Ταυτόχρονα, ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ προανήγγειλε τη διενέργεια εξειδικευμένων συνόδων της Κεντρικής Επιτροπής, οι οποίες θ’ ασχοληθούν με θέματα δομών του κόμματος. «Σε ό,τι αφορά τα θέματα δομής», υπέδειξε ο Άντρος Κυπριανού, «πρόσφατα το Πολιτικό Γραφείο έχει εγκρίνει ένα νέο οργανόγραμμα, το οποίο πρέπει να παραδεχτώ ότι ακόμα δεν έχει εφαρμοστεί στην πράξη. Θα επιδιώξουμε να το λειτουργήσουμε. Πέραν αυτού, ήδη έχουμε προχωρήσει σε ορισμένες ενέργειες. Έχουμε ενισχύσει τον κεντρικό οργανωτικό μηχανισμό και έχουμε προχωρήσει σε αλλαγές σε αρκετές από τις επαρχιακές μας ηγεσίες. Πρέπει να πω ότι οι Επαρχιακές Οργανώσεις υποφέρουν από έλλειψη στελέχωσης και ο λόγος είναι τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε ως κόμμα. Υπάρχει ένας μεγάλος μύθος ότι στον επαγγελματικό μηχανισμό του ΑΚΕΛ απασχολούνται μερικές εκατοντάδες άτομα. Συνολικά, αυτός ο αριθμός δεν ξεπερνά σε παγκύπρια κλίμακα τα 50 άτομα. Ως εκ τούτου, οι δυνατότητες να ληφθούν αποφάσεις που να αλλάζουν άρδην τα δεδομένα είναι κάπως περιορισμένες, όμως τα όλα ζητήματα θα συζητηθούν. Για αυτά τα θέματα θα συζητήσουμε σε εξειδικευμένες συνόδους της Κεντρικής Επιτροπής. Και για το κόμμα, και για τις Οργανώσεις του Λαϊκού Κινήματος».
Ο Άντρος Κυπριανού απέρριψε τον ισχυρισμό πως το ΑΚΕΛ δεν έδρασε προληπτικά, προκειμένου να μην είχε το αποτέλεσμα που είχε στις βουλευτικές εκλογές, σημειώνοντας ότι υπήρξε κατά 50% ανανέωση της Κεντρικής Επιτροπής και κατά 75% ανανέωση του Πολιτικού Γραφείου. «Έχει υπάρξει», είπε, «μια δραστική ανανέωση. Δεν μείναμε εδώ. Προχωρήσαμε σε αλλαγές σε Επαρχιακό επίπεδο. Έχουμε ανανέωση των ηγεσιών σε όλες τις επαρχίες τα τελευταία χρόνια. Όλες οι επαρχιακές ηγεσίες έχουν αλλάξει και επικεφαλής βρίσκονται νέα άτομα. Προχωρήσαμε σε αλλαγές στο τοπικό επίπεδο, εκεί που θεωρούμε ότι πρέπει να γίνεται η δουλειά της επαφής με τον κόσμο, η δουλειά της αντιμετώπισης των τοπικών καθημερινών προβλημάτων που απασχολούν τον κόσμο. Έχουμε ζητήσει από τις Επαρχιακές Επιτροπές να καταγράψουν ποια είναι η κατάσταση σε κάθε κομματική ομάδα, σε μια προσπάθεια να φέρουμε εκείνες τις αλλαγές οι οποίες θα μας δώσουν τη δυνατότητα να έχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα. Όλα αυτά τα κάναμε τα τελευταία δυο-τρία χρόνια. Θα χρειαστεί χρόνος να αποδώσουν, και δεν υπαινίσσομαι ότι όσα κάναμε είναι αρκετά και τελειώσαμε. Η διαδικασία της ανανέωσης πρέπει να λειτουργεί συνεχώς… Υπάρχουν και άλλα προβλήματα. Είτε πρόκειται για προβλήματα διαφθοράς και διαπλοκής είτε για προβλήματα παραγωγής πολιτικής, για τα οποία καταβάλλουμε έντονες προσπάθειες τα τελευταία χρόνια. Χρειάζεται να συνεχίσουμε και να αναβαθμίσουμε την προσπάθεια».
 
Οι διαπιστώσεις της Κ.Ε.  
Ο Άντρος Κυπριανού μιλούσε στο πλαίσιο διάσκεψης Τύπου που παρέθεσε σήμερα το πρωί, κατά την οποία έδωσε στη δημοσιότητα τις διαπιστώσεις, καθώς και τις αποφάσεις που λήφθηκαν στις δύο Συνόδους της Ολομέλειας της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος για την εκτίμηση του αποτελέσματος των βουλευτικών εκλογών. «Η Ολομέλεια της Κεντρικής Επιτροπής», είπε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, «δεν δίστασε και δεν δείλιασε να εντοπίσει τις πικρές αλήθειες και τις αδυναμίες που οδήγησαν στο συγκεκριμένο εκλογικό αποτέλεσμα». Όπως παραδέχθηκε παραθέτοντας τους λόγους της εκλογική αποτυχίας του ΑΚΕΛ, η ανάκαμψη δεν θα είναι εύκολη, αλλά θα είναι διαδικασία επίπονη και μακροπρόθεσμη. «Υπάρχει η βούληση και η διάθεση να δούμε τα λάθη και να τα διορθώσουμε, όχι να κατεδαφίσουμε τα πάντα. Υπάρχει η βούληση και η διάθεση να κοιτάξουμε μπροστά με αισιοδοξία και όρεξη για δουλειά. Να δράσουμε σήμερα, κτίζοντας για το αύριο του ΑΚΕΛ και το ΑΚΕΛ του αύριο», υπογράμμισε.
 
Επιγραμματικά, οι διαπιστώσεις της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ, όπως αυτές αναλύθηκαν από τον Γενικό Γραμματέα του κόμματος για το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών του περασμένου Μαΐου, είναι οι εξής:
 
*Το ΑΚΕΛ επέδειξε αδυναμία τα τελευταία χρόνια, όχι μόνο στην προεκλογική περίοδο, στην παραγωγή πολιτικής που θα μπορούσε ν’ αντιμετωπίσει τα κοινωνικά  προβλήματα και να κρατήσει δυνατή την προοπτική για το μέλλον.
 
*Πολύς κόσμος δεν πιστεύει ότι το ΑΚΕΛ μπορεί να τον υπερασπιστεί και θεωρεί ότι την κρίσιμη στιγμή το κόμμα δεν ήταν κοντά του.
 
*Δεν έπεισε στα χρόνια της διακυβέρνησης Αναστασιάδη ότι μπορεί να διατυπώσει  αξιόπιστες εναλλακτικές προτάσεις για την οικονομία, που να γίνονται αποδεχτές από την πλειοψηφία.
 
*Στη συνείδηση μερίδας του λαού, το ΑΚΕΛ εξαντλείται σε σωστή κριτική, αλλά χωρίς ρεαλιστική πρόταση για να αλλάξουν τα πράγματα.
 
*Το κεφάλαιο «διακυβέρνηση Χριστόφια» επηρέασε αρνητικά τη συνείδηση πολλών. 
 
*Σημαντικό πλήγμα επέφερε το γεγονός ότι το ΑΚΕΛ έχασε το ηθικό πλεονέκτημα που είχε διαχρονικά, κάτι που πλήγωσε βαριά τον κόσμο του ΑΚΕΛ.  
 
*Δεν κατάφερε να αποκρούσει αποτελεσματικά τα περί ΔΗΣΑΚΕΛ. 
 
*Κόστισαν υποθέσεις όπως η FOCUS και ΧΥΤΥ-ΧΥΤΑ, που έδωσαν την ευκαιρία σε όλους να ταυτίσουν το ΑΚΕΛ με τον ΔΗΣΥ.
 
*Παρόλο που το ψηφοδέλτιο του ΑΚΕΛ  υπήρξε αξιόλογο και σοβαρό, εντούτοις δεν ήταν τόσο πλατύ όσο έπρεπε.
 
*Ζημιογόνος ήταν αυτή τη φορά ο παραγοντισμός που εμφανίστηκε πιο έντονα από ποτέ στην προεκλογική εκστρατεία. Υπήρξαν επίσης συμπεριφορές πρώην στελεχών που υποσκάπτουν τη συλλογική προσπάθεια που θα έπρεπε να καταβληθεί ως κόμμα.
 
*Η Ολομέλεια της Κεντρικής Επιτροπής εντόπισε μεγάλα προβλήματα και αδυναμίες που είχαμε στην οργανωτική δουλειά, που εμφανίστηκαν εντονότερα από κάθε προηγούμενη φορά. Η επαφή με τον κόσμο υπήρξε αποσπασματική ή ευκαιριακή, παρόλη την προσπάθεια που έγινε από τις Επαρχιακές Επιτροπές.
 
*Η Κεντρική Επιτροπή εντόπισε μεγάλες αδυναμίες στον επικοινωνιακό τομέα, καθώς  ενώ το ΑΚΕΛ είχε και έχει θέσεις και προτάσεις, δεν τις παρουσίασε με συνέπεια, συνέχεια και ενιαίο πολιτικό λόγο.