Ανοίγει ο δρόμος για το ΓΕΣΥ με συμφωνία έξι σημείων Κυβέρνησης-κομμάτων

 Κλίμα ευρύτερης συναίνεσης όσον αφορά την εφαρμογή του Γενικού Σχεδίου Υγείας επικράτησε κατά τη σημερινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό ανάμεσα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους αρχηγούς ή εκπροσώπους των κομμάτων. Από πλευράς Κυβέρνησης, δόθηκε στα κόμματα συγκεκριμένη πρόταση, η οποία περιλαμβάνει και οδικό χάρτη για εισαγωγή του ΓΕΣΥ, ενώ τα κόμματα επέδωσαν από την πλευρά τους τις δικές τους προτάσεις. Οι προτάσεις  που τέθηκαν επί τάπητος κατά τη σημερινή σύσκεψη θα τύχουν εκατέρωθεν επεξεργασίας και ακολούθως θα συγκλυθεί νέα σύσκεψη, στην παρουσία και του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας(ΟΑΥ).   
 
Κυβέρνηση και κόμματα, πάντως, κατέληξαν σε συμφωνία επί έξι σημείων, βάσει των οποίων θα συνεχιστεί η προσπάθεια αυτονόμησης των κρατικών νοσηλευτηρίων με απότερο στόχο την εφαρμογή του ΓΕΣΥ.  Όπως πληροφορείται ο ΡΕΠΟΡΤΕΡ ONLINE, κατά τη σύσκεψη ξεκαθαρίστηκε πως η υλοποίηση του ΓΕΣΥ θα προωθηθεί στη βάση του υφιστάμενου σχεδιασμού, όπως προβλέπεται από τον Ιδρυτικό Νόμου του 2001  και του εγγράφου άτυπης ενοποίησης-του 2013- του «Περί του Γενικού Συστήματος Υγείας Νόμου του 2001» και όλων των τροποποιήσεων που επήλθαν μέχρι τότε επ’ αυτού. Το σύστημα θα είναι μονοασφαλιστικό. Παράλληλα, κατέστη σαφές πως, σε ό,τι αφορά τη βασική προϋπόθεση εφαρμογής του ΓΕΣΥ, που είναι η αυτονόμηση των κρατικών νοσηλευτηρίων, στο σχετικό νομοσχέδιο θα υπάρχουν ασφαλιστικές δικλείδες πως τα νοσοκομεία του δημοσίου δεν πρόκειται να καταλήξουν στα χέρια ιδιωτών.  
Ο σχεδιασμός για την αυτονόμηση προβλέπει τη σύσταση ενός νομικού οργανισμού δημοσίου δικαίου, υπό τον οποίο θα τεθεί το σύνολο των κρατικών νοσηλευτηρίων, ενώ στόχο αποτελεί η αύξηση της αγοραστικής ισχύος των κρατικών νοσοκομείων, σε συνδυασμό με τη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού τους ως συγκοινωνούντα δοχεία.
 
Τα έξι σημεία συναντίληψης είναι:
1.
Να προωθηθεί και να εφαρμοστεί το ΓΕΣΥ βάσει των υπαρχόντων μελετών.
2. Απαραίτητη αυτονόμηση των δημοσίων νοσηλευτηρίων.
3. Ταυτόχρονη ψήφιση νομοσχεδίων για την Υγεία.
4. Απαραίτητη κατακύρωση του διαγωνισμού για το λογισμικό του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας(ΟΑΥ).
5. Προσπάθεια επίλυσης και άμβλυνσης των καθημερινών προβλημάτων στον τομέα της Υγείας
6. Συνέχιση του διαλόγου Κυβέρνησης-κομμάτων.
 
Πολιτική συνεννόηση
Την εκτίμηση πως μετά και τη σημερινή σύσκεψη υπάρχει πλέον η πολιτική συνεννόηση για να προχωρήσει η εφαρμογή του ΓΕΣΥ εξέφρασε ο υπουργός Υγείας, Γιώργος Παμπορίδης. Ο κ. Παμπορίδης έκανε λόγο για απαρχή μιας νέας περιόδου για επίλυση των θεμάτων υγείας, χαρακτηρίζοντας ως καθοριστικής σημασίας την πρωτοβουλία του Προέδρου της Δημοκρατίας να συγκαλέσει τη σημερινή σύσκεψη.  Ευχαριστώντας τον Νίκο Αναστασιάδη για την πρωτοβουλία αυτή, ο Υπουργός Υγείας ευχαρίστησε και τους αρχηγούς των κομμάτων, σημειώνοντας πως ήταν καλά μελετημένοι με αποτέλεσμα την επίτευξη εθνικής συναντίληψης. Ερωτηθείς πότε θα εφαρμοστεί το ΓΕΣΥ, ο Υπουργός Υγείας είπε ότι «το ΓΕΣΥ δεν είναι μια συγκεκριμένη, αφηρημένη έννοια η οποία μπορεί ενδεχομένως να έρθει στη ζωή μας από τη μια μέρα στην άλλη. Θα αρχίσει. Αυτό που έλειπε ήταν η πολιτική συνεννόηση και θεωρώ ότι υπάρχει πλέον για να μπορέσουν να υλοποιηθούν πρώτα δια των νομοσχεδίων και αμέσως μετά δια των πράξεων υλοποίησης, σταδιακά όλες οι πτυχές που μιλούν πλέον για ένα σύστημα υγείας το οποίο θα λειτουργεί εύρυθμα δια της πλήρους εκμετάλλευσης όλων των πόρων, τόσο του ιδιωτικού όσο και του δημόσιου τομέα, προκειμένου ο ασθενής να παίρνει το αυτονόητο».
 
Στη συνέχεια η ουσία
Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως παρά τη συμφωνία Κυβέρνησης-κομμάτων επί των προαναφερθείσων έξι βασικών αρχών για το ΓΕΣΥ, και παρά το κλίμα ευφοριάς που δημιούργησε η σύσκεψη του Προεδρικού,  το πόσο μεγάλο ήταν άλμα που έγινε σήμερα θα διαφανεί όταν ο διάλογος εισέλθει στα βαθιά και θα πρέπει να ληφθούν τελικές αποφάσεις. Χαρακτηριστικές επί τούτου υπήρξαν οι δηλώσεις του προέδρου της ΕΔΕΚ Μαρίνου Σιζόπουλου, ο οποίος υπέδειξε, μεταξύ άλλων: «Η ουσία θα είναι στη συνέχεια όταν θα κληθούμε να συζητήσουμε τις λεπτομέρειες, αλλά και τον τρόπο της πρακτικής εφαρμογής, που εδώ φαίνεται ότι πιθανόν να υπάρχουν διαφοροποιήσεις, ανάλογα με τις προσλαμβανόμενες παραστάσεις που έχει ο καθένας και ανάλογα με τις εμπειρίες που έχει αποκομίσει όλο αυτό το διάστημα».

 
 
 
 
 
 
 

Δειτε Επισης

Έμμεσες συνομιλίες ΗΠΑ και Ιράν για την αποφυγή περιφερειακής κλιμάκωσης
Οι μεξικανικές αρχές βρίσκουν διαμελισμένα πτώματα, ανάμεσά τους αυτό υποψηφίου δημάρχου
Politico: Κουράζουν τους συμμάχους τα «μπρος-πίσω» του Μακρόν με τη Μόσχα
Ο Ζελένσκι διαμαρτύρεται επειδή η Δύση του απαγορεύει να πλήξει με τα όπλα της την επικράτεια της Ρωσίας
Εμπορικό πλοίο υπέστη «ελαφριά» ζημιά όταν χτυπήθηκε στην Ερυθρά Θάλασσα από τους Χούθι
Τραγικός επίλογος για τον Ιτζάκ, τη Σάνι και την Αμίτ-Οι ιστορίες των τριών ομήρων που βρέθηκαν νεκροί
Αυξημένη σκόνη στην ατμόσφαιρα-Έρχεται άνοδος της θερμοκρασίας
Από το θανατηφόρο του 2012 στη δολοφονία Θανάση-Η αμφισβήτηση, η μη ανάληψη ευθυνών και η ανάγκη για αλλαγές
Μπαίνουν στο δικαστικό ρινγκ για τη μητέρα των μαχών Εισαγγελία και Ελεγκτής-Ο τελικός των κορυφαίων θεσμών
Σε σχεδόν όλα τα σχολεία το απειλητικό email-Ψάχνουν τον αποστολέα οι Αρχές