'Ειντε: Δεν έχει αλλάξει η θέση της Τουρκίας στο Κυπριακό, αλλά ανησύχησα από τις εξελίξεις

  

Την ανησυχία του για τα τεκταινόμενα στην Τουρκία εξέφρασε σήμερα ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο `Εσπεν Μπαρθ `Ειντε, σημειώνοντας, ωστόσο, πως δεν υπάρχει ένδειξη αυτή τη στιγμή ότι υπάρχει οποιαδήποτε αλλαγή στη θέση της τουρκικής Κυβέρνησης για τις συνομιλίες για το Κυπριακό.

Ο Νορβηγός διπλωμάτης συζήτησε τις εξελίξεις στην Τουρκία κατά τη συνάντησή του σήμερα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, ενώ θα τις συζητήσει και το απόγευμα, όπως δήλωσε, και με τον κ. Ακιντζί.

“Εχουμε όλοι ανησυχήσει από τις πρόσφατες εξελίξεις στην Τουρκία, την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος”, σημείωσε, προσθέτοντας πως υπάρχει συναντίληψη ότι αυτό αποτελεί ακόμα ένα παράδειγμα ότι το διεθνές περιβάλλον δεν αναπτύσσεται πάντα κατά ένα θετικό τρόπο.

Επεσήμανε πως κατά την άποψή του, αυτό καθιστά ακόμα πιο σημαντικό το να λυθούν όλα τα θέματα που μπορούν να λυθούν από τους Κύπριους στο νησί, προκειμένου να υπάρξει στέρεη διευθέτηση, που να τυγχάνει διεθνούς στήριξης, και που να προνοεί για ένα ενιαίο ομόσπονδο κράτος, που να μπορεί να είναι ασφαλές υπό το φως των εξελίξεων σε αυτή την περιοχή.

Ο κ. `Ειντε υπενθύμισε τη δήλωση του ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν πως “η στρατιωτική παρέμβαση σε οποιοδήποτε καθεστώς δεν μπορεί να γίνει ανεκτή”, προσθέτοντας πως τα βασικά δικαιώματα πρέπει να προστατεύονται σε οποιοδήποτε σύγχρονο, δημοκρατικό κράτος.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο Νορβηγός διπλωμάτης είπε πως από τότε που ήλθε για πρώτη φορά στην Κύπρο λέει πως εάν υπάρξει μια κρίση σε αυτό το γύρο των διαπραγματεύσεων δεν θα σημειωθεί μέσα στις συνομιλίες, γιατί παρά τις διαφορές που έχουν διαγνωστεί, το κλίμα μεταξύ του κ. Αναστασιάδη και του κ. Ακιντζί, είναι ένα κλίμα επίλυσης των προβλημάτων και έχουν ένα κοινό όραμα για μια γνήσια ευρωπαϊκή σύγχρονη ομοσπονδία, όπως είπε.

“`Οταν το έχεις αυτό και έχεις τη βάση στην Κοινή Δήλωση (του Φεβρουαρίου 2014) μπορείς να το κάνεις να συμβεί", ανέφερε, προσθέτοντας πως "οι διεθνείς περιστάσεις παίζουν ρόλο. Ασφαλώς αυτό που μπορούμε όλοι να κάνουμε είναι να μειώσουμε την επίδραση των διεθνών περιστάσεων. Αλλά δεν θα ήμουν ειλικρινής αν δεν έλεγα ότι ανησύχησα τις τελευταίες ημέρες”, είπε.

Σημείωσε πως είναι ξεκάθαρα επωφελές όχι μόνο για το Κυπριακό πως το αποτέλεσμα ήταν πως μια ενωμένη πολιτική τάξη στην Τουρκία απέρριψε το πραξικόπημα, παρά τις διαφορές που υπάρχουν, προσθέτοντας πως τα πράγματα είναι καλύτερα από ό,τι θα μπορούσαν να είναι.

Αλλά χρειάζεται να το παρακολουθούμε αυτό στενά καθώς εξελίσσεται και εγώ και η ομάδα μου θα το κάνουμε αυτό και γνωρίζω πως και ο κ. Αναστασιάδης και ο κ. Ακιντζί θα το κάνουν αυτό, σημείωσε.

Ο κ. `Ειντε είπε πως δεν βλέπει οποιαδήποτε ένδειξη μικρότερου βαθμού δέσμευσης από τους δυο ηγέτες. Είπε πως αυτό που συνέβη αποτελεί υπενθύμιση του κατά καιρούς δύσκολου περιβάλλοντος σε μια γειτονιά όπου τα πράγματα δεν είναι πάντα εύκολα, ανέφερε, προσθέτοντας πως “το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε είναι όχι να αγνοήσουμε αλλά να μειώσουμε την επίδραση των εξωτερικών περιστάσεων”. Είπε πως δεν αναφέρεται μόνο στην Τουρκία αλλά στο όλο περιβάλλον “ώστε οι Κύπριοι να είναι αφέντες του δικού τους σπιτιού”, όπως σημείωσε.

Ερωτηθείς αν προβλέπει πως η κατάσταση στην Τουρκία θα δημιουργήσει προβλήματα στις διαπραγματεύσεις, ο κ. `Ειντε είπε πως δεν έχει γίνει κάτι τέτοιο ακόμη. “Εννοώ δεν υπάρχει ένδειξη αυτή τη στιγμή ότι υπάρχει οποιαδήποτε αλλαγή στην θέση της τουρκικής Κυβέρνησης που είναι με συνέπεια υποστηρικτική των συνομιλιών”, ανέφερε. Σημείωσε πως υπάρχουν σε εξέλιξη συζητήσεις “μέσω δεύτερων καναλιών” που υποδηλώνουν αυτή τη σταθερή θέση.

Μέχρι τώρα δεν νομίζω ότι έχουμε ενδείξεις για αλλαγή της θέσης της Τουρκίας ή οποιασδήποτε άλλης εγγυήτριας (χώρας) στις προσπάθειες για στήριξη μιας λύσης, ανέφερε. Είπε πως φαίνεται πως όχι μόνο οι τρεις εγγυήτριες χώρες αλλά και το Συμβούλιο Ασφαλείας επιθυμεί λύση του Κυπριακού. “Το θέλουν να φύγει από το τραπέζι. Δημιουργεί περισσότερα προβλήματα για τους άλλους παρά να επιλύει”, ανέφερε.

Υπενθύμισε εξάλλου πως τη Δευτέρα θα βρίσκεται στη Νέα Υόρκη μαζί με την Ειδικό Αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, για ενημέρωση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Αναφερόμενος στη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Αναστασίαδη είπε πως ήταν πολύ εποικοδομητική και λεπτομερής. "Βρισκόμαστε τώρα στο μέσο των έξι συναντήσεων του Ιουλίου. Αύριο είναι η τέταρτη και μετά έχουμε δυο την ερχόμενη εβδομάδα. Και όταν φθάσουμε στις 29 Ιουλίου, δηλαδή την ερχόμενη Παρασκευή, μπορούμε να πούμε ότι οι ηγέτες για πρώτη φορά είχαν μια στρατηγική συζήτηση επί όλων των θεμάτων", σημείωσε.

Τότε θεωρώ ότι θα είναι κατάλληλη στιγμή για να κάνουμε μια αξιολόγηση για το πού ακριβώς βρισκόμαστε για μια λύση, ανέφερε.

Είπε πως η διαδικασία είναι καλή και εποικοδομητικό και πως  οι δυο πλευρές υπήρξαν ειλικρινείς και ανοικτές για τις διαφωνίες τους αλλά επίσης επέδειξαν μια ξεκάθαρη και σταθερή βούληση να τις υπερπηδήσουν και έχει σημειωθεί πραγματική πρόοδος.

Ο κ. `Ειντε είπε πως είναι ευχαριστημένος με τη μορφή (format) των συνομιλιών, σημειώνοντας πως αυτή δείχνει επίσης πως όχι μόνο υπάρχουν γνωστά εκκρεμούντα θέματα, αλλά καθώς επιλύονται θέματα, "βλέπουμε νέα πράγματα που μπορεί να φαίνονται ως λεπτομέρειες αλλά χρειάζονται πιο λεπτομερή διερεύνηση".

Μερικά από αυτά δεν αφορούν διαφωνίες μεταξύ της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής πλευράς, αλλά μια πιο ξεκάθαρη αντίληψη αυτών που πρέπει να επιλυθούν στο πλαίσιο της διαδικασίας για επανένωση, ανέφερε.

 

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Πυροβολισμοί κατά καφενείου στην Πάφο-ψάχνουν κίνητρο και δράστη οι Αρχές
Το αίσθημα ασφάλειας που έγινε ανέκδοτο και η κοινωνία που γελά για να μην κλαίει
Λειτουργεί εντός Οκτωβρίου το σχολείο για παραβατικούς μαθητές-Δεν πτοείται από τις φωνές το ΥΠΑΝ
Τελευταίο επεισόδιο για το Κυπριακό στη Νέα Υόρκη-Αναμένονται νέα μετά τη συνάντηση ΓΓ-Τατάρ
ΒΙΝΤΕΟ: Aπάντησε με ρουκέτες στο βόρειο Ισραήλ η Χεζμπολάχ
Κόμπος οι έρευνες στις Κεντρικές για «Κομμωτή»-Δεν βρήκαν το κινητό του, άγνοια από συκγρατούμενους του
Νεκρός ο επικεφαλής της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, μετά το χτύπημα στη Βηρυτό, σύμφωνα με ισραηλινές πηγές
Συνάντηση Ραουνά-Αριστοτέλους με επίκεντρο την ανάληψη της προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ
Έντονες αντιδράσεις στα κατεχόμενα μετά την ομιλία Ερντογάν
Παραθέτει γεύμα ο ΠτΔ τους Μόνιμους Αντιπροσώπους των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας