Απόφαση καταπέλτης για 7 στελέχη της Ε.Φ.: Έκαναν «ματσαράγκες» με το ΚΨΜ

Καταπέλτης η απόφαση της Διεύθυνσης Δικαστικού του ΓΕΕΦ σε σχέση με υπόθεση ατασθαλιών σε δημόσιο διαγωνισμό για την προμήθεια στα στρατόπεδα ειδών ΚΨΜ (Κέντρα Ψυχαγωγίας Μονάδων - καντίνες).
 
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Φιλελεύθερος», αποφασίστηκε η πειθαρχική και ποινική δίωξή ενώπιον Στρατοδικείου, εναντίον επτά αξιωματικών και υπαξιωματικών της Εθνικής Φρουράς.
 
Σημειώνεται ότι ο επίμαχος διαγωνισμός αφορούσε την προμήθεια ειδών ΚΨΜ για τη χρονική περίοδο 2014-2016.
 
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι ατασθαλίες και οι παρατυπίες διαπιστώθηκαν αρχικά από επιτροπή του ΓΕΕΦ, κάτω από το οποίο υπάγονται τα ΚΨΜ, με τον γενικό ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη να επιβεβαιώνει τα ευρήματα. Την προσπάθεια, δηλαδή, που καταβλήθηκε εκ των έσω προκειμένου να κατακυρωθεί ο διαγωνισμός σε προσφοροδότη ο οποίος δεν μετείχε στη διαδικασία, αλλά αντίθετα επεδίωξαν να τον βάλουν από το… παράθυρο.
 
Όπως προκύπτει, επειδή για ορισμένους από τους εμπλεκόμενους και δη τους αξιωματικούς φαίνεται εκ πρώτης όψεως να προκύπτουν εναντίον τους και ποινικά αδικήματα, η Διεύθυνση του Δικαστικού δρομολογεί τις διαδικασίες για παραπομπή τους στο Στρατοδικείο.
 
Η υπόθεση
 
Από έλεγχο που διενεργήθηκε από επιτροπή του ΓΕΕΦ που έθεσε κάτω από το μικροσκόπιό της τόσο τη διαδικασία που ακολουθήθηκε όσο και τα αποτελέσματα του διαγωνισμού διαπιστώθηκαν τα ακόλουθα:
 
1. Παραλήφθηκαν συνολικά 43 σφραγισμένοι φάκελοι προσφορών, οι οποίοι, αφού αποσφραγίστηκαν και μονογραφήθηκαν όλα τα επισυναπτόμενα δικαιολογητικά από τα μέλη της, παραδόθηκαν στην Επιτροπή Αξιολόγησης. Κατά την αξιολόγηση των προσφορών, από το σύνολο των 43 προσφοροδοτών αποκλείστηκαν από τη διαδικασία για διάφορους λόγους οι 11. Παρέμειναν, δηλαδή, 32 προσφοροδότες. Ωστόσο, στο πρακτικό της Επιτροπής, αναφέρονται 33 επιτυχόντες προσφοροδότες αντί 32. Δηλαδή περιλήφθηκε ένας επιπρόσθετος, ο οποίος δεν υπέβαλε εμπρόθεσμα προσφορά και δεν πέρασε από τη διαδικασία της αξιολόγησης. Από έλεγχο που ακολούθησε στον φάκελο προσφοράς του επιπρόσθετου προμηθευτή διαφάνηκε ότι, τα επισυναπτόμενα δικαιολογητικά που υπέβαλε δεν έφεραν μονογραφή από την επιτροπή αποσφράγισης των προσφορών.
 
2. Από τον έλεγχο της πληρότητας και νομιμότητας των απαιτούμενων δικαιολογητικών που υποβλήθηκαν βάσει των εγγράφων προσφοράς από τους επιτυχόντες προσφοροδότες για τη σύναψη των προβλεπόμενων συμβάσεων διαπιστώθηκαν διάφορες ατασθαλίες–παρατυπίες, οι κυριότερες των οποίων αφορούσαν στη μη υποβολή των αναγκαίων εγγυητικών πιστής εκτέλεσης του συμβολαίου ή προσκόμιση σχετικής εγγυητικής για πολύ μικρότερο χρηματικό ποσό από το προβλεπόμενο καθώς επίσης στη μη διευθέτηση/τακτοποίηση των υποχρεώσεων των προσφοροδοτών αναφορικά με την καταβολή των εισφορών Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Φόρου Εισοδήματος και ΦΠΑ όπου με βάση την κείμενη νομοθεσία, δεν δικαιούνταν αυτοί οι προσφοροδότες να διεκδικήσουν προσφορά του δημοσίου.  
 
Τα ευρήματα του παραπάνω ελέγχου επιβεβαιώθηκαν και από τον Γενικό Ελεγκτή, ο οποίος στην έκθεσή του που συνέταξε επί του θέματος καταλήγει με τα εξής: «Λαμβάνοντας υπόψη ότι από τις 33 συμβάσεις που έχουν υπογραφεί από το ΓΕΕΦ, οι 14 (ποσοστό 42%) δεν είναι νόμιμες και κανονικές».
 
Αξίζει να αναφερθεί ότι, σε ό,τι αφορά τα ΚΨΜ, δεν έχει καμία εμπλοκή το Υπουργείο Άμυνας καθώς υπάγονται στο ΓΕΕΦ. Τα δε ποσά που συγκεντρώνονται ετησίως ως κέρδη από τα ΚΨΜ, τα οποία ανέρχονται σε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, διατίθενται από το ΓΕΕΦ για κάλυψη αναγκών και έργων σε στρατόπεδα. 

 
 
 

Δειτε Επισης

Τέσσερις νεκροί από πυρά στο Αφγανιστάν-Ανάμεσά τους τρεις Iσπανοί τουρίστες
Ανακουφισμένοι οι τραγικοί γονείς της Σάνι Λουκ-«Είναι ακόμη πολύ όμορφη, τώρα μπορούμε να την θάψουμε»
Επεισοδιακή καταδίωξη καταζητούμενου στη Λεμεσό-Τον τσάκωσαν με παράνομο 32χρονο και με ναρκωτικά
Απολογείται τη Δευτέρα ο 50χρονος για τη γυναικοκτονία στο Μενίδι-Η κυνική ομολογία και τα κίνητρα της δολοφονίας
Στο μικροσκόπιο κλειστά κυκλώματα και τεκμήρια για τον εντοπισμό των βάνδαλων των γηπέδων Απόλλωνα και ΑΕΛ
Γιατί ο Ερντογάν μετέτρεψε την Μονή της Χώρας σε τζαμί-Ερευνήτρια εξηγεί
Η αμερικανική κυβέρνηση προειδοποιεί για πιθανή τρομοκρατική απειλή στην κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ+
Έφηβος στις ΗΠΑ πέθανε από καυτερό πατατάκι που έφαγε μετά από challenge στα social media
Έμμεσες συνομιλίες ΗΠΑ και Ιράν για την αποφυγή περιφερειακής κλιμάκωσης
Οι μεξικανικές αρχές βρίσκουν διαμελισμένα πτώματα, ανάμεσά τους αυτό υποψηφίου δημάρχου