Όταν θα καίει το σίδερο θα κριθούν για το ΓΕΣΥ


Το αποτέλεσμα της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Προεδρικό για το Γενικό Σχέδιο Υγείας, συνιστά σαφώς μια θετική εξέλιξη που αναπτερώνει τις ελπίδες για εισαγωγή, επιτέλους, ενός βιώσιμου και λειτουργικού ΓΕΣΥ.

Κυβέρνηση και κόμματα κατέληξαν σε μια συμφωνία έξι σημείων, η οποία αν μη τι άλλο μπορεί ν’ αποτελέσει τη βάση πάνω στην οποία να οικοδομήσουν το δύσκολο αυτό εγχείρημα, που για να μετουσιωθεί σε πράξη, απαραίτητη προϋπόθεση είναι-μεταξύ άλλων- η εξεύρεση μέγιστης δυνατής πολιτικής συναίνεσης.

Όμως, παρά το βήμα προς τα εμπρός που αναμφίβολα έγινε κατά τη σημερινή σύσκεψη του Προεδρικού, κανείς δεν θα πρέπει να πετά στα σύννεφα, θεωρώντας πως το ΓΕΣΥ βρίσκεται πλέον προ των πυλών. Ούτε και να θεωρήσει επίσης πως ως διά μαγείας διαγράφησαν οι όποιες διαφορετικές προσεγγίσεις υπήρχαν μέχρι στιγμής. Άλλωστε, μια βαθύτερη ανάγνωση των έξι σημείων-συγκλίσεων που επιτεύχθηκαν σήμερα, πολύ εύκολα καταδεικνύει πως οι περισσότερες από αυτές, ουσιαστικά αφορούν τ’ αυτονόητα και τις ούτως ή άλλως φραστικά διακηρυγμένες καταγεγραμμένες συγκλίσεις επί διαδικαστικών ζητημάτων.

Κυβέρνηση και κόμματα θα κριθούν για την πραγματική βούλησή τους να προχωρήσουν με την αυτονόμηση των κρατικών νοσηλευτηρίων και την εφαρμογή του ΓΕΣΥ, όταν θα εισέλθουν στα βαθιά της όλης συζήτησης, όταν θα έρθει η ώρα να βάλουν νερό στο κρασί τους για ζωτικής σημασίας πτυχές της αυτονόμησης και του Γενικού Σχεδίου Υγείας. Αλλά πολύ περισσότερο, όταν θα βρεθούν αντιμέτωποι με τις αντιδράσεις των διαφόρων επαγγελματικών ομάδων του τομέα της υγείας, όταν το δίλημμα που θα έχουν ενώπιον τους θα είναι από την μια η επίδειξη στάσης ευθύνης για να υλοποιηθεί η τόσο σημαντική αυτή μεταρρύθμιση, και από την άλλη η προσμέτρηση του πολιτικού κόστους που θα έχουν, εάν και εφόσον αποφασίσουν να θίξουν εμπεδωμένα συμφέροντα και διαχρονικά κεκτημένα των εργαζομένων στον χώρο της υγείας. Όταν δηλαδή θα καίει το σίδερο, όταν από τα λόγια θα πρέπει να περάσουν στις πράξεις και στις συγκλίσεις ουσίας. Η προϊστορία της υπόθεσης ΓΕΣΥ, παρά το καλλιεργούμενο σήμερα κλίμα ευφορίας, μας αναγκάζει εκ των πραγμάτων να είμαστε επιφυλακτικοί για τα επόμενα βήματα. Στην Κυβέρνηση και στο σύνολο των κομμάτων εναπόκειται να μας διαψεύσουν, επιβεβαιώνοντας έτσι πως η σημερινή μέρα είναι όντως ιστορική.