Ενδυναμωμένος ο Παμπορίδης, έκανε πίσω το Προεδρικό…

  Νέα δεδομένα σε ό,τι αφορά την ταλαιπωρημένη ιστορία εισαγωγής Γενικού Σχεδίου Υγείας φαίνεται να δημιουργεί η σημερινή σύσκεψη Κυβέρνησης-κομμάτων, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη. 
 
Η ενδοκυβερνητική διελκυστίνδα          
Σε πολιτικό επίπεδο, αυτό το οποίο προκύπτει έπειτα από τη σημερινή σύσκεψη είναι πως η Κυβέρνηση-και ειδικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας- δείχνει να μην εγκαταλείπει τον στόχο υλοποίησης του ΓΕΣΥ και πως θα καταβάλει μια ύστατη προσπάθεια επίτευξης του στόχου αυτού μέχρι την ολοκλήρωση της θητείας της. Η εξέλιξη αυτή σημειώνεται σε μια χρονική στιγμή κατά την οποία η φημολογία περί συμβιβασμού της Κυβέρνησης με την ιδέα πως το ΓΕΣΥ θα παραμείνει μια ανεκπλήρωτη προεκλογική δέσμευση αιωρείτο στην ατμόσφαιρα ιδιαίτερα έντονη. Κοινό μυστικό άλλωστε, αποτελεί η ενδοκυβερνητική διάσταση απόψεων που υπήρξε (σ.σ. ενδεχομένως και να υπάρχει ακόμη), γύρω από το κατά πόσο θα πρέπει ή όχι η Κυβέρνηση να προχωρήσει με το ΓΕΣΥ. Μια διάσταση απόψεων αποτυπωμένη από την μια στο πρόσωπο του Υπουργού Υγείας Γιώργου Παμπορίδη και από την άλλη στα πρόσωπα του Υπουργού Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη και του Υφυπουργού παρά τω Προέδρω, αρμόδιου για θέματα μεταρρύθμισης, Κωνσταντίνου Πετρίδη(δεν ήταν παρών στη σημερινή σύσκεψη). Με τον πρώτο, δηλαδή τον Υπουργό Υγείας, να προειδοποιεί κατά καιρούς ακόμα και με παραίτηση σε περίπτωση που το ΓΕΣΥ παραπεμφθεί στις ελληνικές καλένδες, και τους κ.κ. Γεωργιάδη και Πετρίδη να εκφράζουν εντονότατες επιφυλάξεις όσον αφορά την εφαρμογή του ΓΕΣΥ και τις επιπτώσεις του στα δημόσια οικονομικά.  
 
Ενδυναμωμένος ο Παμπορίδης
Υπό το πιο πάνω πρίσμα, το αποτέλεσμα της σημερινής σύσκεψης στο Προεδρικό θα μπορούσε κάλλιστα να χαρακτηριστεί σαν μια ενδοκυβερνητική διπλωματική επικράτηση του Γιώργου Παμπορίδη, καθότι φέρεται να εξασφάλισε όλα όσα επιδίωκε ώστε να εξαντλήσει κάθε περιθώριο για να φέρει εις πέρας τον όρο εντολής που έλαβε από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, όταν πριν από περίπου ένα χρόνο αναλάμβανε το χαρτοφυλάκιο του Υπουργού Υγείας. Να υλοποιήσει το ΓΕΣΥ. Χαρακτηριστικές της ικανοποίησης του κ. Παμπορίδη υπήρξαν άλλωστε και οι δηλώσεις στις οποίες προέβη έπειτα από την ολοκλήρωση της σύσκεψης στο Προεδρικό: «Θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την πρωτοβουλία που πήρε, ήταν καθοριστικής σημασίας, και επίσης να ευχαριστήσω όλους τους πολιτικούς αρχηγούς για την προετοιμασία που έκαναν για να έρθουν σήμερα σε μια σύσκεψη. Ήταν πράγματι όλοι οι αρχηγοί ή εκπρόσωποι των κομμάτων πολύ καλά μελετημένοι με αποτέλεσμα την επίτευξη αυτής της εθνικής, θα έλεγα, συναντίληψης. Είμαι αισιόδοξος ότι η σημερινή μέρα θα είναι η απαρχή μιας νέας περιόδου για τα θέματα Υγείας, ώστε να επιλυθούν επιτέλους οριστικά και αμετάκλητα όλα τα ζητήματα, και τα διαρθρωτικά και της καθημερινότητας, με έναν τρόπο που θα είναι μόνο επωφελής για την κοινωνία, για τους ασθενείς και για τους επαγγελματίες».                                                                                                                                                                                                  
Έκανε πίσω το Προεδρικό
Η σημερινή σύσκεψη όμως, δεν αποσαφήνισε μόνο τη γραμμή πλεύσης της Κυβέρνησης σε επίπεδο εσωτερικών ισορροπιών, αλλά ξεκαθάρισε και το στίγμα της πορείας της επί ουσιαστικών παραμέτρων της υπόθεσης ΓΕΣΥ. Η πρώτη εκ των συγκλίσεων με τα κόμματα, «να προωθηθεί και να εφαρμοστεί το ΓΕΣΥ βάσει των υπαρχόντων μελετών», βάζει τέλος στα όποιες σκέψεις και σενάρια για πολυασφαλιστικό σύστημα, κλειδώνοντας το μονοασφαλιστικό. Μια θέση δηλαδή, που αφήνει ικανοποιημένη σχεδόν την ολότητα των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Ενώ, «η ταυτόχρονη ψήφιση νομοσχεδίων για την Υγεία»(σ.σ. για ΓΕΣΥ και αυτονόμηση), είναι απόφαση που επίσης καθησυχάζει τις όποιες ανησυχίες περί του ενδεχομένου η αυτονόμηση να μην καταλήξει σε εφαρμογή του ΓΕΣΥ. Πρόκειται για δύο ζωτικής σημασίας παραμέτρους, για τις οποίες το Προεδρικό αποδεικνύεται να κάνει πίσω σε σύγκριση με παλαιότερες θέσεις που εξέφραζε, είτε δημοσίως είτε πολύ περισσότερο, πίσω από τις κλειστές πόρτες.
 
   
 
 

Δειτε Επισης

Πυροβολισμοί κατά καφενείου στην Πάφο-ψάχνουν κίνητρο και δράστη οι Αρχές
Το αίσθημα ασφάλειας που έγινε ανέκδοτο και η κοινωνία που γελά για να μην κλαίει
Λειτουργεί εντός Οκτωβρίου το σχολείο για παραβατικούς μαθητές-Δεν πτοείται από τις φωνές το ΥΠΑΝ
Τελευταίο επεισόδιο για το Κυπριακό στη Νέα Υόρκη-Αναμένονται νέα μετά τη συνάντηση ΓΓ-Τατάρ
ΒΙΝΤΕΟ: Aπάντησε με ρουκέτες στο βόρειο Ισραήλ η Χεζμπολάχ
Κόμπος οι έρευνες στις Κεντρικές για «Κομμωτή»-Δεν βρήκαν το κινητό του, άγνοια από συκγρατούμενους του
Νεκρός ο επικεφαλής της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, μετά το χτύπημα στη Βηρυτό, σύμφωνα με ισραηλινές πηγές
Συνάντηση Ραουνά-Αριστοτέλους με επίκεντρο την ανάληψη της προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ
Έντονες αντιδράσεις στα κατεχόμενα μετά την ομιλία Ερντογάν
Παραθέτει γεύμα ο ΠτΔ τους Μόνιμους Αντιπροσώπους των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας