Ακιντζί: Το 2016 πλαίσιο λύσης και το 2017 οι λεπτομέρειες

  Το 2016 μπορεί να προκύψει το πλαίσιο της λύσης και τους πρώτους μήνες του 2017 θα εισέλθουμε στις λεπτομέρειες, δήλωσε ο Τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, είπε ότι για πρώτη φορά οι δύο ηγέτες έφθασαν σε κάποιου είδους συμφωνία το 2016 αλλά παραμένουν οι δυσκολίες.

Ακόμη δεν συζητήσαμε θέματα που άπτονται του εδαφικού, της ασφάλειας, των εγγυήσεων, αλλά κάναμε σημαντική πρόοδο σε τέσσερα κεφάλαια, της οικονομίας, της ΕΕ, των περιουσιών και της διακυβέρνησης.

`Μπορεί το 2016 να μην ολοκληρωθούν όλα με λεπτομέρειες, αλλά θα προκύψει το πλαίσιο της λύσης και οι λεπτομέρειες θα συζητηθούν τους πρώτους μήνες του 2017` πρόσθεσε.

Ο κόσμος, συνέχισε, θα νοιώσει ότι η λύση έπεται και `τότε θα ασχοληθούμε με τις λεπτομέρειες`.

Μέχρι τις 29 Ιουλίου θα έχουμε συζητήσει όλα τα θέματα, είπε, προσθέτοντας ότι το θέμα των εγγυήσεων και της ασφάλειας θα συζητηθεί σε πενταμερή διάσκεψη.

Αναφερόμενος στο θέμα της ενέργειας, προειδοποίησε ότι εάν όντως διεθνείς εταιρείες αρχίσουν έργα το 2017 τότε αυτό θα οδηγήσει σε νέα ένταση.

Εξάλλου, ο κ. Ακιντζί είπε ότι από το 1963 και εντεύθεν οι δύο `λαοί` δεν κατάφεραν να φθάσουν σε συμφωνία και επανέλαβε ότι εάν το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου δεν λάμβανε χώρα, τότε δεν θα ακολουθούσε η 20η Ιουλίου.

Κάποιοι, είπε, στον `νότο` ξεχνούν ότι όλα ξεκίνησαν την 15η Ιουλίου και όχι την 20η Ιουλίου.

"Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές. Ολοι ευχόμαστε να μην είχαν συμβεί ποτέ ούτε η 15η Ιουλίου ούτε η 20ή Ιουλίου” είπε.

Εάν, ανέφερε, οι δύο `λαοί` στο νησί σεβαστούν τα δικαιώματά τους και πάρουν μαθήματα από το παρελθόν, τότε μπορούν να ξαναδημιουργήσουν το μέλλον τους.

 

Έιντε: Δεν θα είναι πάντα θετικό το περιβάλλον για λύση του Κυπριακού 

Το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία ήταν μια υπενθύμιση ότι το διεθνές περιβάλλον δεν θα είναι πάντοτε θετικό για το Κυπριακό, δήλωσε ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Εσπεν Μπαρθ `Ειντε, επαναλαμβάνοντας ότι οι Κύπριοι πρέπει να αξιοποιήσουν την υφιστάμενη δυναμική για επίλυση του προβλήματος.

Ο κ. Έιντε είχε συνάντηση μίας και πλέον ώρας στα κατεχόμενα με τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, την οποία χαρακτήρισε εποικοδομητική.

Η αυριανή συνάντηση των δύο ηγετών, είπε, θα επικεντρωθεί στα κεφάλαια της διακυβέρνησης και του διαμοιρασμού των εξουσιών και πιο συγκεκριμένα σε κάποια εκκρεμούντα ζητήματα για τα οποία ελπίζει ότι θα υπάρξει πρόοδος.

Τις τελευταίες εβδομάδες υπήρξε, σύμφωνα με τον Ειδικό Σύμβουλο, αξιοσημείωτη δέσμευση από τις δύο πλευρές, ωστόσο αναφέρθηκε και στην απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία, κάνοντας λόγο για «ενδιαφέρουσα και δραματική» εξέλιξη, για την οποία, όπως είπε, μίλησε με τους δύο ηγέτες.

Η αίσθηση μου, είπε, είναι ότι οι δύο ηγέτες παραμένουν ουσιαστικά δεσμευμένοι, ίσως πολύ περισσότερο από ποτέ, στην εξεύρεση λύσης.

Αυτή, επανέλαβε ο κ. Έιντε, είναι η ευκαιρία για την Κύπρο, για τους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους, να επανενωθούν σε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, σύμφωνα και με τις ευρωπαϊκές αρχές.
Ο Ειδικός Σύμβουλος εξέφρασε επίσης της θέση ότι η διεθνής υποστήριξη στη διαδικασία δεν έχει μειωθεί, προσθέτοντας ότι υπάρχουν διαβεβαιώσεις από τις εγγυήτριες δυνάμεις ότι παραμένουν δεσμευμένες και υποστηρικτικές προς τη διαδικασία.

«Νομίζω πως οι εξελίξεις της προηγούμενης εβδομάδας ήταν μια υπενθύμιση ότι το περιβάλλον δεν θα είναι πάντα θετικό. Είναι σημαντικό να αξιοποιήσει κανείς τη δυναμική όταν αυτή υπάρχει. Το λέω σε όλους τους Κύπριους, όχι μόνο στους ηγέτες, αλλά βεβαίως και στους ηγέτες. Εάν συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με τον τρόπο που εργαζόμαστε τον Ιούλιο και τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο, νομίζω πως θα είμαστε σε καλή θέση» είπε.


 

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Πυροβολισμοί κατά καφενείου στην Πάφο-ψάχνουν κίνητρο και δράστη οι Αρχές
Το αίσθημα ασφάλειας που έγινε ανέκδοτο και η κοινωνία που γελά για να μην κλαίει
Λειτουργεί εντός Οκτωβρίου το σχολείο για παραβατικούς μαθητές-Δεν πτοείται από τις φωνές το ΥΠΑΝ
Τελευταίο επεισόδιο για το Κυπριακό στη Νέα Υόρκη-Αναμένονται νέα μετά τη συνάντηση ΓΓ-Τατάρ
ΒΙΝΤΕΟ: Aπάντησε με ρουκέτες στο βόρειο Ισραήλ η Χεζμπολάχ
Κόμπος οι έρευνες στις Κεντρικές για «Κομμωτή»-Δεν βρήκαν το κινητό του, άγνοια από συκγρατούμενους του
Νεκρός ο επικεφαλής της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, μετά το χτύπημα στη Βηρυτό, σύμφωνα με ισραηλινές πηγές
Συνάντηση Ραουνά-Αριστοτέλους με επίκεντρο την ανάληψη της προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ
Έντονες αντιδράσεις στα κατεχόμενα μετά την ομιλία Ερντογάν
Παραθέτει γεύμα ο ΠτΔ τους Μόνιμους Αντιπροσώπους των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας