Ο ΠΑΣΥΝΜ χαιρετίζει τη συνάντηση Αρχηγών κομμάτων με ΠτΔ για το ΓΕΣΥ

  Ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Νοσηλευτών και Μαιών (ΠΑΣΥΝΜ) χαιρετίζει την προσπάθεια που καταβλήθηκε από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας για συνεννόηση με όλα τα πολιτικά κόμματα αναφορικά με τις μεταρρυθμίσεις στην υγεία (Γε.Σ.Υ και αυτονόμηση κρατικών νοσηλευτηρίων).

Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, η σημερινή κατάσταση στον τομέα της δημόσιας υγείας παρουσιάζει στοιχεία αποσύνθεσης και υπάρχουν σοβαρά δομικά και πρακτικά προβλήματα που ελλοχεύουν καθημερινά κινδύνους για την υγεία και την ασφάλεια των ασθενών.

Ως εκ τούτου, σημειώνεται, θεωρούμε ότι η πολιτεία θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα στον λεπτομερή εντοπισμό και την καταγραφή των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν σήμερα τα Δημόσια Νοσηλευτήρια ώστε με στοχευμένες λύσεις να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία των κρατικών νοσηλευτηρίων.

Οι δαπάνες του κράτους για τη δημόσια Υγεία, σημειώνεται, είναι πολύ χαμηλότερες από τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο με αποτέλεσμα να δημιουργούνται δομικά προβλήματα στην επαρκή εξυπηρέτηση των συμπολιτών μας. Στο πλαίσιο της γενικότερης μεταρρύθμισης της δημόσιας υπηρεσίας και του εξορθολογισμού των δημόσιων δαπανών, προστίθεται, θα πρέπει η πολιτεία να αναζητήσει τρόπους διάθεσης περισσότερων πόρων προς τον τομέα της Υγείας με στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας της φροντίδας υγείας που παρέχεται προς τους πολίτες.

Ο ΠΑ.ΣΥ.Ν.Μ υποστηρίζει ότι:

- Η αυτονόμηση των κρατικών νοσηλευτηρίων αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την ορθή εφαρμογή του Γε.Σ.Υ το οποίο θα πρέπει να προχωρεί παράλληλα και να εφαρμοστεί με την αυτονόμηση των κρατικών νοσηλευτηρίων.

- Η αυτονόμηση θα πρέπει να πραγματοποιηθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να διασφαλίζει την αναβάθμιση των υπηρεσιών των Κρατικών Νοσηλευτηρίων και να εξασφαλίζει την παροχή ποιοτικής φροντίδας υγείας προς τους συμπολίτες μας με σωστή στελέχωση καθώς και την οικονομική, διοικητική και λειτουργική βιωσιμότητα των Κρατικών Νοσηλευτηρίων τόσο πριν όσο και μετά την εφαρμογή του Γε.Σ.Υ.

Ο ΠΑΣΥΝΜ υπενθυμίζει ότι στην έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO, 25/4/2015) αναφέρεται ξεκάθαρα ότι προτού υλοποιηθεί οποιαδήποτε αλλαγή στο καθεστώς των Νοσοκομείων θα έπρεπε να προηγηθεί μελέτη βιωσιμότητας των Νοσοκομείων καθώς και υλοποίηση και δημιουργία των κατάλληλων λογισμικών και πληροφορικών συστημάτων ώστε να διασφαλίζεται τόσο η ποιοτική παροχή υπηρεσιών φροντίδας υγείας όσο και ο οικονομικός έλεγχος των νοσηλευτηρίων (υπό το νέο καθεστώς).

 

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Ανακουφισμένοι οι τραγικοί γονείς της Σάνι Λουκ-«Είναι ακόμη πολύ όμορφη, τώρα μπορούμε να την θάψουμε»
Επεισοδιακή καταδίωξη καταζητούμενου στη Λεμεσό-Τον τσάκωσαν με παράνομο 32χρονο και με ναρκωτικά
Απολογείται τη Δευτέρα ο 50χρονος για τη γυναικοκτονία στο Μενίδι-Η κυνική ομολογία και τα κίνητρα της δολοφονίας
Στο μικροσκόπιο κλειστά κυκλώματα και τεκμήρια για τον εντοπισμό των βάνδαλων των γηπέδων Απόλλωνα και ΑΕΛ
Γιατί ο Ερντογάν μετέτρεψε την Μονή της Χώρας σε τζαμί-Ερευνήτρια εξηγεί
Η αμερικανική κυβέρνηση προειδοποιεί για πιθανή τρομοκρατική απειλή στην κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ+
Έφηβος στις ΗΠΑ πέθανε από καυτερό πατατάκι που έφαγε μετά από challenge στα social media
Έμμεσες συνομιλίες ΗΠΑ και Ιράν για την αποφυγή περιφερειακής κλιμάκωσης
Οι μεξικανικές αρχές βρίσκουν διαμελισμένα πτώματα, ανάμεσά τους αυτό υποψηφίου δημάρχου
Politico: Κουράζουν τους συμμάχους τα «μπρος-πίσω» του Μακρόν με τη Μόσχα