20 Ιουλίου: 42 χρόνια πόνου και προσφυγιάς
06:37 - 20 Ιουλίου 2016
Σαν σήμερα, πριν από 42 χρόνια, τα τουρκικά στρατεύματα εισέβαλαν βίαια στην Κύπρο. Με αφορμή το προδοτικό πραξικόπημα που είχε προηγηθεί, ενδεδυμένη τον μανδύα του προστάτη των Τουρκοκυπρίων και ισχυριζόμενη ότι πραγματοποιεί «ειρηνική επέμβαση» με σκοπό την επαναφορά της συνταγματικής τάξης στο νησί, η Τουρκία σκότωσε, βίασε, λεηλάτησε, κατέστρεψε, και πέτυχε το στόχο της. Μοίρασε την Κύπρο στα δύο. Χιλιάδες ήταν οι νεκροί και οι αγνοούμενοι, τα οστά πολλών εκ των οποίων ταυτοποιούνται σήμερα, ενώ πάνω από 180.000 Ελληνοκύπριοι πρόσφυγες εκδιώχθηκαν από τα σπίτια και τις περιουσίες τους. Παράλληλα, οι Τούρκοι πέτυχαν τη σταδιακή μετακίνηση περισσότερων από 50.000 Τ/κ από τις ελεύθερες στις κατεχόμενες περιοχές. Αποτέλεσμα των μετακινήσεων αυτών, ήταν η ντε φάκτο δημιουργία δύο χωριστών περιοχών με εθνικά σχεδόν αμιγή πληθυσμό. Μερικά χρόνια αργότερα, δημιουργούνταν τα ψευδοκράτος.
Η τουρκική εισβολή στην Κύπρο 20/7/1974 από newsview
Οι άλλες συνέπειες..
Δυσμενείς ήταν και οι πολιτικές, δημογραφικές, οικονομικές και πολιτισμικές συνέπειες για τον τόπο. Σήμερα, η Τουρκία διατηρεί στις περιοχές που έχει υπό τον έλεγχο της, στρατό μεγαλύτερο των 43 χιλιάδων ανδρών. Παράλληλα, με την συνεχή πολιτική του εποικισμού που εφάρμοσε, κατάφερε να αυξήσει σε ανυπολόγιστο βαθμό τον αριθμό των Τούρκων εποίκων, αλλοιώνοντας τον εθνοτικό χαρακτήρα των κατεχομένων. Οι έποικοι σήμερα υπερτερούν αριθμητικά των γηγενών Τουρκοκυπρίων, σε αναλογία περίπου δύο προς ένα. Η διεθνώς αναγνωρισμένη Κυπριακή Δημοκρατία ασκεί έλεγχο μόνο στο νότιο τμήμα του νησιού, παρόλο που από νομικής άποψης, εξακολουθεί να εκπροσωπεί το σύνολο.
Το μένος των Τούρκων δεν σταμάτησε ούτε μπροστά στην πολιτιστική κληρονομία της Κύπρου. Κατά παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, επιχειρείται με συστηματικό τρόπο η εξάλειψη της πολιτιστικής κληρονομιάς στις κατεχόμενες περιοχές. Αρχαιολογικοί χώροι, Εκκλησίες και κοιμητήρια έχουν βεβηλωθεί, καταστραφεί ή μετατραπεί σε τζαμιά. Πόλεις και χωριά έχουν μετονομαστεί και πλέον φέρουν τουρκικά ονόματα.
Διαβάστε επίσης:
- Τουρκική Εισβολή: Tέσσερις άνθρωποι εξομολογούνται...
- Μαρτυρία: Η δραματική περιγραφή Καταδρομέα της 32 ΜΚ για τη μάχη της Άσπρης Μούττης (video)
- Στα αρχεία ΟΗΕ και Ερυθρού Σταυρού οι ελπίδες ΔΕΑ για εντοπισμό οστών Ε/κ