Στα αρχεία ΟΗΕ και Ερυθρού Σταυρού οι ελπίδες ΔΕΑ για εντοπισμό οστών Ε/κ

Η δραματική μείωση στον εντοπισμό οστών αγνοουμένων τα τελευταία δύο χρόνια  από τις ανασκαφές στα κατεχόμενα, προκαλεί έντονο προβληματισμό και αφόρητη πίεση στη Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων (ΔΕΑ), ενώ ταυτόχρονα επιτείνει το δράμα των συγγενών των αγνοουμένων, οι οποίοι απεγνωσμένα για δεκαετίες ολόκληρες ψάχνουν να μάθουν τι απέγιναν τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Η άρνηση της Άγκυρας να δώσει στοιχεία και πληροφορίες  για τις περισυλλογές νεκρών που έγιναν από τα πεδία των μαχών και για τους χώρους όπου τάφηκαν ομαδικά Ελληνοκύπριοι το 1974, εκ των πραγμάτων στρέφει την προσοχή της ΔΕΑ προς την κατεύθυνση της μελέτης πληροφοριών από άλλες πηγές, από τις οποίες δόθηκε πρόσφατα έγκριση, σε μια προσπάθεια να διασταυρώσει πληροφορίες και να προχωρήσει σε νέες εκταφές για τον εντοπισμών οστών αγνοουμένων.
 
Σε συνέντευξη του στο ΡΕΠΟΡΤΕΡ Online, o Ελληνοκύπριος Εκπρόσωπος στη ΔΕΑ,  Νέστορας Νέστορος, τόνισε ότι η Επιτροπή έχει ενώπιον της θετικές απαντήσεις για μελέτη πληροφοριών από διεθνή αρχεία όπως αυτά των Ηνωμένων Εθνών σε Κύπρο και ΗΠΑ, του Ερυθρού Σταυρού στη Γενεύη καθώς επίσης και από άλλες χώρες, στρατιωτικά αποσπάσματα των οποίων βρέθηκαν στην Κύπρο το μαύρο Ιούλη του 1974. Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνονται η Σουηδία, ο Καναδάς και η Αυστρία. Πρόκειται για αρχεία που περιέχουν αποσπασματικές πληροφορίες, πολλές από τις οποίες αν συνδεθούν μεταξύ τους μπορεί να δώσουν ενδείξεις για νέα σημεία, στα οποία πιθανόν να βρίσκονται ομαδικοί τάφοι.  Παρ’ όλα αυτά, η μελέτη τους αποτελεί ένα ιδιαίτερα πολύπλοκο και χρονοβόρο έργο, εξ’ ού και η ΔΕΑ αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε διαδικασία συζήτησης για τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει η διαχείριση των  εν λόγω αρχείων.  Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως ειδικά για το αρχείο των Ηνωμένων Εθνών, αν και στο παρελθόν εκπονήθηκε  μελέτη για το περιεχόμενο του από το Οργανισμό, δεν αποκλείεται η ΔΕΑ να χρειαστεί να επαναλάβει τη διαδικασία από την αρχή, καθώς δεν είναι γνωστό το κατά πόσον το αρχείο αξιοποιήθηκε στην ολότητά του.
 
«ΟΙ ΜΑΡΤΥΡΕΣ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΝΑ ΜΙΛΗΣΟΥΝ»
«Τα αρχεία αυτά θα μας βοηθήσουν να βρούμε νέες πληροφορίες, γιατί έχουμε στερέψει σε αυτό το κομμάτι», ανέφερε ο κ. Νέστορος. Τόνισε μάλιστα πως τροχοπέδη στο έργο της ΔΕΑ αποτελεί και το γεγονός ότι δεν υπάρχει καλή συνεργασία με μάρτυρες, καθώς πολλοί φοβούνται ακόμα και σήμερα να μιλήσουν. Όσο για τις ελπίδες που δημιουργούσε η έγκριση για διενέργεια εκταφών εντός στρατιωτικών ζωνών στα κατεχόμενα, συμπλήρωσε, έχουν εξανεμιστεί μιας και διαφάνηκε ότι το ποσοστό εντοπισμού οστών σε αυτά τα σημεία ήταν πολύ χαμηλότερο των προσδοκιών. Την ίδια ώρα, και παρά τις εκκλήσεις, ή Άγκυρα, σφυρίζει αδιάφορα, αρνούμενη να δώσει πληροφορίες από τα αρχεία του τουρκικού στρατού, για τους ομαδικούς τάφους και τις μεταγενέστερες μετακινήσεις οστών. 
 

 
ΤΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΜΕ ΑΡΙΘΜΟΥΣ
Σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία της ΔΕΑ, μέχρι τον περασμένο Ιούνιο, είχαν ταυτοποιηθεί τα οστά 494 Ελληνοκυπρίων από τους 1508, ενώ 1014 εξακολουθούν να αγνοούνται.  Βάσει των στοιχείων που μας παρέθεσε ο Ε/κ Εκπρόσωπος της ΔΕΑ, Νέστορας Νέστορος, από τους 1508 Ε/κ, οι 44 αγνοούνται από την περίοδο 1963 – 64.
 

Την ίδια ώρα, από τους 493 Τουρκοκύπριους αγνοούμενους, 156 έχουν ταυτοποιηθεί ενώ άλλοι 337 εξακολουθούν να αγνοούνται. Από το σύνολο των 493 Τ/κ , οι 229 σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της Τουρκικής Εισβολής το 1974 και τα οστά τους έχουν εντοπιστεί, ενώ οι υπόλοιποι 264 αγνοούνται από την περίοδο 1963 – 64. Από τους 264, οι 100 εκτιμάται ότι βρίσκονται θαμμένοι στις ελεύθερες περιοχές. Και σε αυτό το κομμάτι, η ΔΕΑ επιχειρεί να βρει  άκρη μέσω των αρχείων της Αστυνομίας.
 

ΟΙ ΕΝ ΕΞΕΛΙΞΕΙ ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ
Σύμφωνα με τον κ. Νέστορος, την περίοδο αυτή βρίσκονται σε εξέλιξη ανασκαφές σε Λάρνακα και Κίτι, καθώς επίσης και στα κατεχόμενα σε Βασίλεια, Μόρα, Λευκωσία, Κερύνεια, Βώνη, Κώμη Κεπήρ και Άγιο Δομέτιο.
 
Ειδικότερα:
  • Οι ανασκαφές την κατεχόμενη Βώνη έφεραν στο φως μικρό αριθμό οστών. Οι εκταφές γίνονται σε τρία, κοντινά μεταξύ τους σημεία, εντός στρατιωτικής ζώνης, τα οποία δεν αποκλείεται να ενοποιηθούν.  Υπάρχουν πληροφορίες ότι στα τρία αυτά σημεία υπάρχουν θαμμένοι 12 άνθρωποι. Εκκρεμούν άλλες 6 άδειες για εκταφές στο ίδιο χωριό. 
  • Εντός στρατιωτικής ζώνης βρίσκεται και το σημείο στον κατεχόμενο Άγιο Δομέτιο, όπου θα ξεκινήσουν ανασκαφές την ερχόμενη εβδομάδα. Πάντως, χαμηλές είναι οι προσδοκίες από το συγκεκριμένο σημείο, καθώς οι πληροφορίες είναι συγκεχυμένες.
  • Προφορική άδεια δόθηκε από τον τουρκικό στρατό και για ανασκαφές  στην κατεχόμενη Άσσια. Αναμένεται και η γραπτή άδεια εντός των επόμενων εβδομάδων,  για να δρομολογηθούν οι διαδικασίες.
  • Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι ο τουρκικός στρατός αύξησε τις άδειες για ανασκαφές εντός στρατιωτικών ζωνών από 30 σε 35, ενώ δεν αποκλείεται ο αριθμός να αυξηθεί περαιτέρω.
  • Στα θετικά στοιχεία, συγκαταλέγεται το γεγονός ότι επιτρέπεται πλέον στη ΔΕΑ  να παίρνει μάρτυρες στα σημεία όπου θα διενεργηθούν  ανασκαφές. 

 
ΦΩΤΙΟΥ: «Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΠΙΔΕΙΝΩΝΕΤΑΙ»
 «Τα τελευταία δυο χρόνια παρουσιάζεται μια φθίνουσα πορεία στον αριθμό λειψάνων ή μέρος λειψάνων Ελληνοκυπρίων που εντοπίζονται κατά τις εκταφές στα κατεχόμενα.  Εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα και συνεχιστεί η ίδια κατάσταση ο κίνδυνος τερματισμού του προγράμματος είναι δυστυχώς ορατός», δήλωσε εξάλλου από την πλευρά του στο ΡΕΠΟΡΤΕΡ Online, ο Επίτροπος Ανθρωπιστικών Θεμάτων Φώτης Φωτίου. Μια δήλωση που είναι ενδεικτική της κατάστασης που επικρατεί σήμερα στο θέμα των αγνοουμένων. Ο κ. Φωτίου σημείωσε ότι η ολοκλήρωση του προγράμματος της ΔΕΑ με τους σημερινούς ρυθμούς θα χρειαστεί τουλάχιστον δυο δεκαετίες με τραγικές συνέπειες στις οικογένειες που βιώνουν καθημερινά το μαρτύριο της αβεβαιότητας της τύχης των δικών τους. Γι αυτό και επανέλαβε την ανάγκη να δοθεί επιτέλους πρόσβαση στα αρχεία της Τουρκίας. «Ως πρώτο βήμα ένδειξης της οποιαδήποτε συνεργασίας της Τουρκίας θεωρούμε την άμεση κατάθεση όλων των πληροφοριών από τα αρχεία του τουρκικού στρατού, την υπόδειξη μαζικών τάφων από τις περισυλλογές των νεκρών που έγιναν από τα πεδία των μαχών από τον τουρκικό στρατό, την πληροφόρηση για τους χώρους επαναταφής των λειψάνων, που σκόπιμα μετακινήθηκαν από τους πρωτογενείς χώρους ταφής, και την εφαρμογή των αποφάσεων του ΕΔΑΔ για τους Ελληνοκύπριους αγνοούμενους», σημείωσε ο Επίτροπος.  Η διεθνής κοινότητα, ιδιαίτερα τα Ηνωμένα Έθνη, που εκπροσωπούνται στη Διερευνητική Επιτροπή, καθώς και χώρες που μπορούν να ασκήσουν την επιρροή τους προς την Τουρκία,  πρόσθεσε, θα πρέπει να της καταστήσουν σαφές πως δεν έχει άλλη επιλογή παρά να συμπεριφερθεί επιτέλους υπεύθυνα και να παραιτηθεί από την τακτική της απάνθρωπης περιφρόνησης πανανθρώπινων αρχών και αξιών, όπως και των αποφάσεων διεθνών δικαστηρίων.   
 
 Διαβάστε ακόμα: 

Δειτε Επισης

Στα σκαριά νέα συνάντηση Δαμιανού και γιατρών-Στο μικροσκόπιο της Βουλής η διαπραγμάτευση
Στο εδώλιο στην βάση της... σιγουριάς αστυνομικού-Δεν έγινε αποδεχτή η μαρτυρία του, αθώος ο κατηγορούμενος
Πιάνουν δουλειά οι νέοι «υπουργοί» της ΕΕ-Πώς χωρίστηκαν οι αρμοδιότητες στην Επιτροπή
Με Μνημόνια σφράγισαν την τριμερή συνεργασία Κύπρος-Ελλάδα-Ιορδανία
Η Κύπρος καλωσορίζει συμφωνία Ισραήλ-Λιβάνου για κατάπαυση πυρός
Επαναβεβαιώθηκε η στενή συνεργασία με την Ελλάδα-Ευθυγράμμιση επιδιώξεων και κοινός βηματισμός
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε τη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Καλά στην υγεία του ο Ανδρέας που επέζησε μετά το τριπλό θανατηφόρο-«Πάντα θα σας έχω σαν αδέλφια μου»
Το Κοινό Ανακοινωθέν της Διακυβερνητικής Συνόδου Κύπρου-Ελλάδας, στο επίκεντρο οι εξελίξεις στο Κυπριακό
Εκτοξεύτηκαν τα περιστατικά βίας κατά γυναικών στην Κύπρο, υπερβαίνουν κατά πολύ τα ποσοστά της Ευρώπης