Στο μικροσκόπιο...ανακριτών οι αντικομματικές συμπεριφορές στο ΑΚΕΛ

  Αποφασισμένη να βάλει βαθιά το μαχαίρι στο κόκκαλο και να καθαρίσει το κόμμα από τα όποια θεωρούμενα «αποστήματα» φαίνεται να είναι η ηγεσία του ΑΚΕΛ, στο πλαίσιο της προσπάθειάς της για επανεκκίνηση του κόμματος και τερματισμού κάθε  φαινομένου εσωστρεφείας. Πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση αυτή αποτέλεσε η απόφαση της Επαρχιακής Επιτροπής Λευκωσίας-Κερύνειας, να προχωρήσει το βράδυ της περασμένης Δευτέρας σε διαγραφή του Ανδρέα Φάντη και της Ανδρούλας Γκιούρωφ. Μια κίνηση που αιφνιδίασε αρκετούς ακόμη και εντός του ΑΚΕΛ, καθότι παρόλο που οι δύο συγκεκριμένες περιπτώσεις θεωρούνταν εξόφθαλμες ως προς την αντικομματική συμπεριφορά που επέδειξαν, αυτό που αφηνόταν να νοηθεί από ηγετικά στελέχη του κόμματος ήταν πως η προβλεπόμενη από το Καταστατικό ακολουθητέα διαδικασία εξυπάκουε χρόνο και συγκεκριμένες ενέργειες μέχρι την επιβολή των όποιων ποινών.  
 
«Παράκαμψη διαδικασιών»
Υπενθυμίζεται πως το πρώην μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ Ανδρέας Φάντης, στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές βρέθηκε στο ψηφοδέλτιο του ΔΗΚΟ, ενώ η Ανδρούλλα Γκιούρωφ, πρώην μέλος του Πολιτικού Γραφείου και τέως διευθύντρια και αρχισυντάκτρια της εφημερίδας «Χαραυγή», πυροβολούσε καθημερινά δια της αρθρογραφίας της στην ιστοσελίδα της, την ηγεσία του κόμματος. Από πλευράς των διαγραφέντων πρώην στελεχών του ΑΚΕΛ γίνεται λόγος για παράκαμψη όλων των διαδικασιών που προβλέπονται από το Καταστατικό και για ετσιθελική αφαίρεση του δικαιώματος των κομματικών ομάδων όπου ανήκουν να αποφασίσουν. Ταυτοχρόνως, υπογραμμίζουν το γεγονός ότι, όπως υποστηρίζουν, κανένας δεν κλήθηκε για να του γνωστοποιηθούν οι κατηγορίες, ενώ τουλάχιστον στην περίπτωση της Ανδρούλλας Γκιούρωφ δεν δόθηκαν εξηγήσεις για ποια παραπτώματα κατηγορείται, πέραν της κριτικής που άσκησε κατά της ηγεσίας. Από την άλλη πάντως, γίνεται επίκληση μια νέας διάταξης στο Καταστατικό, βάσει της οποίας δόθηκαν οδηγίες στην Επαρχιακή Επιτροπή Λευκωσίας να προχωρήσει στις διαγραφές των προαναφερθέντων στελεχών, ενώ παράλληλα χαρακτηρίζεται ως απόλυτα λογική και φυσιολογική εξέλιξη η διαγραφή μελών που, για παράδειγμα, βρέθηκαν σε ψηφοδέλτια άλλων κόμματων.
 
Μαζεύουν πληροφορίες
Όπως πληροφορείται ο ΡΕΠΟΡΤΕΡ ONLINE, διαγραφές-εξπρές, παρόμοιες με αυτές των Ανδρέα Φάντη και Ανδρούλλας Γκιούρωφ δεν πρέπει να αναμένονται, μιας και δεν υπάρχουν άλλα στελέχη που να εμπίπτουν στην ανάλογη κατηγορία «κατηγορουμένων». Αυτό που βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή είναι η συλλογή στοιχείων για όσα μέλη του κόμματος θεωρούνται «ύποπτα» για επίδειξη αντικομματικής συμπεριφοράς και παραβίαση του κώδικα δεοντολογίας του ΑΚΕΛ, όπως φωτογραφήθηκαν από τον Γενικό Γραμματέα του κόμματος Άντρο Κυπριανού  κατά την περίπου προ δεκαπενθημέρου ομιλία του ενώπιον της Ολομέλειας της Κεντρικής Επιτροπής. Το «ανακριτικό» έργο πραγματοποιείται από τριμελείς επιτροπές που συνεστήθησαν σε κάθε επαρχία, οι οποίες αφού ολοκληρώσουν το έργο τους, θα παραδώσουν τα ευρήματά τους στην Κεντρική Επιτροπή Ελέγχου του κόμματος για τους παραπέρα χειρισμούς των όποιων υποθέσεων. Η διαδικασία αυτή δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί χρονικά πριν από τον Σεπτέμβριο.  
 
Η περίπτωση Κατσουρίδη
Πριν από τον Σεπτέμβριο δεν αναμένεται να ξεκαθαρίσει επίσης το μέλλον του πάλαι ποτέ ισχυρού άνδρα του ΑΚΕΛ Νίκου Κατσουρίδη, στον οποίο η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, τον Μάιο του 2015, αποφάσισε να επιβάλει την ποινή της επ’ αόριστον αναβολής. Η συγκεκριμένη ποινή θα πρέπει να επανεξεταστεί, στη βάση των δεδομένων του τελευταίου χρόνου όπως μας υποδείχθηκε, είτε για να αποκατασταθεί είτε για να τεθεί οριστικά εκτός κόμματος. Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως, όπως είναι φυσιολογικό, η περίπτωση Νίκου Κατσουρίδη δεν θεωρείται τόσο απλή και αναπτύσσεται έντονος προβληματισμός σε ό,τι αφορά τον χειρισμό της οποίας θα τύχει, μιας και όπως υποδεικνύουν στελέχη του ΑΚΕΛ, δεν πρόκειται για «το οποιοδήποτε στέλεχος».
 
Μιλά ο Άντρος     
Στο μεταξύ, αύριο Πέμπτη αναμένεται εκτός απροόπτου να πραγματοποιηθεί η διάσκεψη Τύπου του Γενικού Γραμματέα του ΑΚΕΛ Άντρο Κυπριανού, κατά την οποία θα γνωστοποιήσει τις διαπιστώσεις και αποφάσεις της Κεντρικής Επιτροπής σε σχέση με το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών του περασμένου Μαΐου και την επόμενη μέρα στο κόμμα του. Ο κ. Κυπριανού θα παρέθετε τη διάσκεψη Τύπου την περασμένη Κυριακή, ωστόσο οι εξελίξεις στην Τουρκία, με την απόπειρα πραξικοπήματος, οδήγησαν σε αναβολή της διάσκεψης.

Δειτε Επισης

Νεκρός κάτω από το όχημα του εντοπίστηκε 58χρονος στη Λεμεσό-Ατύχημα δείχνουν οι πρώτες ενδείξεις
Κατάδικος αλλά έξω υπό όρους ο 26χρονος που βοήθησε «Κομμωτή»-Μιλούσαν μέσω Instagram, παραδέχθηκε αλλά...
Στις ελεύθερες περιοχές δείχνει τον «Κομμωτή» το στίγμα του κινητού του-Αγώνας δρόμου και... κρυφτούλι με την Αστυνομία
Εκτεθειμένη ξανά η Αστυνομία, «απογυμνωμένη μαρτυρία» για πατέρα και φίλο-Αφέθηκαν ελεύθεροι, παραδέχθηκε ο 26χρονος
ΠτΔ: Ακόμα πιο σημαντικός ο ρόλος μιας επανενωμένης Κύπρου στην περιοχή
Πυροβολισμοί κατά καφενείου στην Πάφο-ψάχνουν κίνητρο και δράστη οι Αρχές
Το αίσθημα ασφάλειας που έγινε ανέκδοτο και η κοινωνία που γελά για να μην κλαίει
Λειτουργεί εντός Οκτωβρίου το σχολείο για παραβατικούς μαθητές-Δεν πτοείται από τις φωνές το ΥΠΑΝ
Τελευταίο επεισόδιο για το Κυπριακό στη Νέα Υόρκη-Αναμένονται νέα μετά τη συνάντηση ΓΓ-Τατάρ
ΒΙΝΤΕΟ: Aπάντησε με ρουκέτες στο βόρειο Ισραήλ η Χεζμπολάχ