Τσιόλας: Στις συνομιλίες κλείνουμε πληγές δεκαετιών
16:42 - 20 Ιουλίου 2016
Αυτή την περίοδο, στο πλαίσιο των διεξαγόμενων διαπραγματεύσεων, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί καταβάλλουν προσπάθεια να συγκεκριμενοποιηθούν τα πεδία, όπου υπάρχουν συναντιλήψεις, ώστε να μπορέσουν να μετατραπούν σε συγκλίσεις, είπε ο Γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου Θεοδόσης Τσιόλας σημειώνοντας ότι πρόκειται για ένα έργο, καθόλου εύκολο καθώς στις λεπτομέρειες κρύβονται οι δυσκολίες.
Σε ομιλία του, στην Αδελαΐδα της Αυστραλίας, ο κ. Τσιόλας ανέφερε ότι η Κύπρος και ο λαός της υποφέρουν από τη συνεχιζόμενη παράνομη στρατιωτική κατοχή, το δράμα των αγνοουμένων, τις μαζικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του κυπριακού λαού, τον παράνομο εποικισμό και τη συνεχιζόμενη καταστροφή της πολιτιστικής και θρησκευτικής κληρονομιάς της.
“Αυτά δεν αποτελούν θεωρίες και επαναλαμβανόμενες επετειακές ρητορείες. Εμείς, οι Κύπριοι, πρόσφυγες και μη, είμαστε οι μόνοι σήμερα Ευρωπαίοι πολίτες που δεν απολαμβάνουμε βασικά ανθρώπινα δικαιώματα στην ίδια μας την πατρίδα εξαιτίας της συνεχιζόμενης τουρκικής στρατιωτικής κατοχής. Αυτή είναι η ωμή πραγματικότητα. Δεν μπορούμε ελεύθερα να διακινηθούμε, να εγκατασταθούμε, να ζήσουμε στο κατεχόμενο μέρος του νησιού μας, να ασκήσουμε τα θρησκευτικά μας δικαιώματα”, πρόσθεσε.
Ως ελληνοκυπριακή κοινότητα, σημείωσε, είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε ένα τέλος στην τραγική περιπέτεια του κυπριακού ελληνισμού. “Οι προσπάθειες για συνολική λύση θα πρέπει να συνεχισθούν με σοβαρότητα, μεθοδικότητα και κυρίως με αποφασιστικότητα και βούληση λύσης. Ελπίζουμε ότι η Τουρκία και οι Τουρκοκύπριοι θα συνειδητοποιήσουν σύντομα τα αμοιβαία και μακροπρόθεσμα οφέλη από μια συνολική λύση που θα επανενώσει την Κύπρο, θα θεμελιώσει την ειρήνη και την σταθερότητα στην πατρίδα μας και θα συμβάλει στην ευημερία του συνόλου του λαού της”, είπε.
Σήμερα, στο διάλογο στον οποίο έχουμε εμπλακεί, συνέχισε, επιδιώκουμε να κλείσουμε πληγές δεκαετιών. Είναι γεγονός, είπε, ότι σήμερα έχουμε μπροστά μας μία ευκαιρία, την οποία οφείλουμε να αξιοποιήσουμε, διότι κανείς δεν μπορεί να είναι βέβαιος για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες θα υπάρξει κάποια άλλη και πότε.
“Αυτή τη στιγμή, τουλάχιστον, οι συγκυρίες επιτρέπουν να ελπίζουμε ότι μπορεί, μέσα από την προσπάθεια που καταβάλλεται, μέσα από την εμπλοκή της ΕΕ, που για πρώτη φορά σημειώνεται σε τέτοιο βαθμό, να προστατεύσουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα, να προστατεύσουμε την ενότητα της χώρας μας, να προστατεύσουμε την ελεύθερη διακίνηση, την ελεύθερη εγκατάσταση, την ελεύθερη απόκτηση περιουσίας και το δικαίωμα εργασίας σε όλη την επικράτεια της Κύπρου”, ανέφερε.
Ως πολιτική ηγεσία, είπε, έχουμε συλλογικά καθορίσει τους στρατηγικούς στόχους της πλευράς μας και στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης που βρίσκεται σε εξέλιξη, τίθενται σημείο προς σημείο όλα τα βασικά χαρακτηριστικά, ιεραρχώντας ψηλά τα οικουμενικά και ευρωπαϊκά δικαιώματα και αρχές.
Θέλω να σας διαβεβαιώσω, σημείωσε, ότι είναι μέσα σε αυτό το πλαίσιο είναι που ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Νίκος Αναστασιάδης, επιδιώκει να δώσει συγκεκριμένο σχήμα και να διαμορφώσει λύση που θα μπορούμε να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές προκειμένου να αναδείξουν τις δημιουργικές τους αρετές, χωρίς διχαστικά στοιχεία που θα προκαλούν νέες τριβές και εντάσεις.
“Εκτός από το διάλογο δεν υπάρχει άλλος δρόμος για μια πατρίδα απαλλαγμένη από τους στρατούς κατοχής και τα συρματοπλέγματα της διαίρεσης. Αυτή είναι η μόνη συνταγή, μέσα από την οποία πιστεύουμε ότι όλος ο λαός θα κερδίσει, και όταν ο πρόεδρος της Κύπρου αναφέρεται σε ολόκληρο τον λαό της Κύπρου, εννοεί Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους. Οποιαδήποτε άλλη συνταγή συντηρεί απλώς την ανασφάλεια, την αβεβαιότητα και την αδυναμία πλήρους ανάπτυξης των δυνατοτήτων αυτού του τόπου”, συμπλήρωσε.
Εξήρε τέλος, μεταξύ άλλων, τη συμβολή των απανταχού της γης αποδήμων, στον αγώνα για τη δικαίωση της πατρίδας μας.
Πηγή: ΚΥΠΕ