Ερντογάν: Αν η Βουλή φέρει απόφαση για θανατική ποινή, θα την υπογράψω

Από τον γαμπρό του έμαθε για το πραξικόπημα ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σε τηλεοπτική συνέντευξή του στον Άλ Τζαζίρα. 
Σε απευθείας συνέντευξή του στον Αλ Τζαζίρα απόψε, κάνοντας διάλειμμα από τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι είχε πάει για 4-5 μέρες διακοπές στο Μαρμαρίς και για το πραξικόπημα τον ενημέρωσε πρώτος ο γαμπρός του. "Στην αρχή δεν το πήρα σοβαρά, δεν ήθελα να πιστέψω στις ειδήσεις. Αλλά μετά όταν επιβεβαιώθηκε από τις μυστικές υπηρεσίες και άλλα κανάλια λάβαμε τα αναγκαία μέτρα.

Τότε ήμουν μαζί με τον Υπουργό Ενέργειας. Κάναμε τα αναγκαία βήματα για να φύγουμε από το ξενοδοχείο. Μετά από το Ντάλαμαν ήρθαμε στην Κωνσταντινούπολη. Και στην Κωνσταντινούπολη υπήρχε δύσκολη κατάσταση. Είδαμε τα F16 να κάνουν χαμηλές πτήσεις. Χιλιάδες άνθρωποι ήταν στους δρόμους. Κάναμε μια γρήγορη αξιολόγηση και κάναμε πρόσθετα βήματα και σύντομα πήραμε τον έλεγχο", είπε ο Τούρκος Πρόεδρος.

Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι ενημέρωσαν εκείνους που έπρεπε και έδωσαν συνέντευξη Τύπου. Ζήτησαν από τον λαό να μην ανησυχεί και να βγει στους δρόμους, είπε, προσθέτοντας ότι στους δρόμους βγήκε ο λαός του 52% που ψήφισε την κυβέρνηση. "Δώσαμε απάντηση απέναντι στο πραξικόπημα. Ζητήσαμε από τον λαό να υπερασπιστεί τη δημοκρατία", ανέφερε. Είπε ότι οι πραξικοπηματίες είναι μειοψηφία και αποτελούν τρομοκρατική οργάνωση. "Δεν μπορούσαμε να αφήσουμε μια μειοψηφία να αποφασίζει για την πλειοψηφία".

Μας συνδέουν πολλά με τις ΗΠΑ

Αναφορικά με τη σχέση της χώρας του με τις ΗΠΑ και τον τρόπο που αναμένεται να επηρεαστεί σε ενδεχόμενη άρνηση της αμερικανικής κυβέρνησης να εκδώσει τον Γκιουλέν, τον άνθρωπο που ο ίδιος θεωρεί υπεύθυνο για το πραξικόπημα, ανέφερε ότι η διπλωματία δεν πρέπει να επηρεάζεται από το συναίσθημα αλλά από τη λογική. «Η αλληλεγγύη πρέπει να συνεχιστεί. Μας συνδέουν πολλά με τις ΗΠΑ και είμαι αισιόδοξος ότι θα πάρουν τη σωστή απόφαση», τόνισε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ωστόσο ότι θα «ήταν μεγάλο λάθος» αν η αμερικανική κυβέρνηση αρνηθεί να εκδώσει τον ιεροκήρυκα.

Αν φέρει απόφαση η Βουλή για θανατική ποινή θα την υπογράψω

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο επαναφοράς της θανατικής ποινής, ο Ερντογάν επανέλαβε ότι δεν είναι ο ίδιος αρμόδιος για να πάρει αυτήν την απόφαση και υπογράμμισε ότι το συγκεκριμένο αίτημα έχει διατυπωθεί με σαφήνεια από τον τουρκικό λαό. Ο φορέας που είναι αρμόδιος να λάβει τη συγκεκριμένη απόφαση είναι η βουλή, επισήμανε, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι εάν το τουρκικό κοινοβούλιο «περάσει» την επαναφορά, αυτός θα την εγκρίνει. Όσο δε για τις προειδοποιήσεις που έχουν διατυπωθεί από εκπροσώπους της ΕΕ, ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία θα διακοπούν σε ένα τέτοιο σενάριο ο «Σουλτάνος» δήλωσε με νόημα ότι «ο κόσμος δεν είναι μόνο η Ευρωπαϊκή Ένωση». «Η θανατική ποινή υπάρχει σε Αμερική, Κίνα, Ρωσία. 53 χρόνια "χτυπάμε την πόρτα" της ΕΕ και περιμένουμε να γίνουμε δεκτοί. Εάν το κράτος πάρει αυτήν την απόφαση τα δημοκρατικά κράτη της ΕΕ θα πρέπει να τη σεβαστούν»
 

Πηγή:  ΚΥΠΕ
  

Δειτε Επισης

Σαρωτικό το πέρασμα του τυφώνα «Helen» από τις ΗΠΑ-49 νεκροί, πάνω από 3.500 νοικοκυριά χωρίς ρεύμα
Εκατοντάδες οικογένειες εγκαταλείπουν τα νότια προάστια της Βηρυτού-Τουλάχιστον έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν στους χθεσινούς βομβαρδισμούς
Διπλωματικές πιέσεις σε Νετανιάχου-«Κανείς δεν φαίνεται ικανός να σταματήσει τους πολέμους σε Γάζα και Λίβανο»
Συγκεντρώνουν πληροφορίες οι ΗΠΑ για το τι συνέβη στη Βηρυτό
ΒΙΝΤΕΟ: Aπάντησε με ρουκέτες στο βόρειο Ισραήλ η Χεζμπολάχ
Νεκρός ο επικεφαλής της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, μετά το χτύπημα στη Βηρυτό, σύμφωνα με ισραηλινές πηγές
Απειλητικό μήνυμα Ιράν-«Οι δράστες της σφαγής στη Βηρυτό δεν θα μείνουν ατιμώρητοι»
Θρίλερ μετά το χτύπημα του Ισραήλ στη Βηρυτό-Πληροφορίες πως σκοτώθηκε ο υπαρχηγός της Χεζμπολάχ
Πηγές της Χεζμπολάχ λένε ότι ο ηγέτης της «είναι καλά» μετά το χτύπημα στο αρχηγείο της οργάνωσης
Ακτιβιστές πέταξαν ξανά σούπα σε πίνακα του Βαν Γκογκ (vid)