Τα εισαγόμενα ζώα που δεν επιβίωσαν στα κυπριακά πάρκα

Πολλές αντιδράσεις και ανακοινώσεις επί ανακοινώσεων ξεσήκωσε η είδηση πως ιδιωτικός ζωολογικός κήπος στη Λευκωσία, στους Αγίους Τριμιθιάς, έφερε στην Κύπρο τρεις λύγκες.

Η πιο έντονη αντίδραση στο ζήτημα ήρθε από το Κόμμα για τα Ζώα που με ανακοίνωση του κατήγγειλε το γεγονός. Το Κόμμα θεωρεί πως η εισαγωγή στην Κύπρο του συγκεκριμένου είδους είναι ανεπίτρεπτη αφού οι ψηλές θερμοκρασίες δυσκολεύουν τη ζωή τους.

Με αφορμή αυτό το γεγονός άνοιξε μια μεγαλύτερη συζήτηση κατά πόσον θα πρέπει στην Κύπρο να φιλοξενούνται στους ζωολογικούς κήπους εξωτικά και άγρα ζώα που δεν είναι συνηθισμένα στο φυσικό περιβάλλον του τόπου μας, αφού και στο παρελθόν υπήρξαν περιστατικά αιφνίδιων θανάτων ζώων. Σημειώνεται πως οι τρεις λύγκες έφτασαν στην Κύπρο από τη Γερμανία ενώ σύμφωνα με τα πιστοποιητικά γεννήθηκαν στην Ιρλανδία.

Διαμαρτυρίες για τις συνθήκες διαβίωσης των ζώων στους Αγίους Τριμιθιάς

Στο facebook δημοσιεύεται σελίδα στην οποία έχουν μαζευτεί πολλές καταγγελίες εναντίον του Ζωολογικού Κήπου στους Αγίους Τριμιθιάς. Συγκεκριμένα στη σελίδα δημοσιεύονται φωτογραφίες και βίντεο για τις κακές συνθήκες διαβίωσης των ζώων. Πάντως από τη πλευρά του ο ιδιοκτήτης του Ζωολογικού Κήπου καλεί τις αρμόδιες υπηρεσίες να επισκεφθούν ξανά το χώρο του για να διαπιστώσουν τις συνθήκες.

Νεκρός ελέφαντας στην Πάφο

Πιο πρόσφατο παράδειγμα ο θάνατος του ενός εκ των δύο ελεφάντων του ζωολογικού κήπου Πάφου. Στις 17 του περασμένου μήνα το Κόμμα για τα Ζώα εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία ζητούσε τη διοικητική έρευνα για την απόδοση ευθυνών για τον απρόσμενο και άδικο χαμό του ελέφαντα.
Στην ανακοίνωση του το Κόμμα για τα ζώα εξέφραζε την άποψη πως πρέπει επιτέλους να σταματήσει η εμπορία μεγάλων και εξωτικών ζώων, ενώ καλούσε τις αρμόδιες υπηρεσίες να βάλει ένα τέλος σε αυτή την επαίσχυντη πράξη όπως την χαρακτήρισε.

Πέθαναν τέσσερα δελφίνια

Στην Αγία Νάπα μέχρι πριν λίγα χρόνια λειτουργούσε δελφινάριο στο οποίο ντόπιοι και ξένοι είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν εντυπωσιακές επιδείξεις.
Μετά το θάνατο τεσσάρων δελφινιών και τις έντονες αντιδράσεις το Κίνημα Οικολόγων το εν λόγω δελφινάριο έκλεισε αν και το 2014 υπήρξε η σκέψη για τη δημιουργία νέου. Μάλιστα συγκεκριμένη εταιρία προχώρησε στην κατάθεση δύο αιτήσεων για δημιουργία δελφιναρίου σε Λεμεσό και Αγία Νάπα χωρίς ωστόσο να έχει επιτυχή κατάληξη μέχρι σήμερα.

Βελτιώθηκε η κατάσταση στη Λεμεσό

Παλαιότερα αρκετά παράπονα ακούστηκαν και για το Ζωολογικό κήπο της Λεμεσού. Λιοντάρια και τίγρεις στα τσιμέντα, μέσα στον καύσωνα, αποπνιχτική ατμόσφαιρα από την άσχημη μυρωδιά, ολόμαυρα και λερωμένα νερά ήταν μόνο μερικά από τα σχόλια των επισκεπτών του Κήπου. Πάντως μετά την ανακαίνιση του χώρου τα σχόλια αυτά εξαλείφθηκαν.
Μάλιστα στον Κήπο της Λεμεσού βρίσκεται στα σκαριά ειδικό σύστημα υδρονέφωσης που αν εφαρμοστεί θα μειώσει τη θερμοκρασία του χώρου κατά 10 βαθμούς κελσίου, γεγονός που θα κάνει πιο υποφερτή τη ζωή των ζώων αλλά και των επισκεπτών.

Στα σκαρία το πάρκο κροκοδείλων

Σε λίγους μήνες αναμένεται να είναι έτοιμο το θεματικό πάρκο κροκοδείλων
Μετά τη σφοδρή επίθεση, που δέχτηκαν από φιλοζωικές και άλλες οργανώσεις, οι επιχειρηματίες, που οραματίστηκαν τη δημιουργία φάρμας, άλλαξαν τα σχέδιά τους  και αποφάσισαν να φτιάξουν ένα θεματικό πάρκο κροκοδείλων.

Το πάρκο θα δημιουργηθεί μεταξύ των χωριών Τόχνης και Ψεματισμένου. Ενήλικες κροκόδειλοι, 170 θηλυκοί και 30 αρσενικοί, αξίας τεσσάρων (4) εκατομμυρίων ευρώ περιμένουν στο Ισραήλ, στις φάρμες που ήδη έχουν οι επιχειρηματίες. Ένα ειδικό κτίριο που μοιάζει με θερμοκήπιο, αξίας 650 χιλιάδων ευρώ -και το οποίο θα φιλοξενεί τους κροκόδειλους- περιμένει στις αποθήκες για συναρμολόγηση.
Πάντως ακόμη και σήμερα οι αντιδράσεις από διάφορες οικολογικές και φιλοζωικές οργανώσεις είναι έντονες.
  

Δειτε Επισης

Την εξέλιξη του Ραδιομαραθωνίου επισήμανε η Πρώτη Κυρία-Καλωσόρισα παιδιά στο Προεδρικό
«Ηθική και νομική ευθύνη» Τουρκίας να συνεργαστεί στο ζήτημα αγνοουμένων
Η πολιτεία στηρίζει παντοιοτρόπως το Μέλαθρο Αγωνιστών ΕΟΚΑ
Αλλάζει επιτέλους το σκηνικό του καιρού-Βροχές, καταιγίδες και χαλάζι
Με στόχο τον Σεπτέμβριο του 2025 η επαναλειτουργία του Δασικού Κολλεγίου
Στα σκαριά κρατική εταιρεία ιδιωτικού δικαίου για την εμπορία κυπριακών πατατών
Βασικός πυλώνας η Ανώτατη Εκπαίδευση-Μελετά σιερά αιτημάτων το ΥΠΑΝ
Διακοπή νερού στη περιοχή Κτηματολογίου στη Λάρνακα
Στόχος η προβολή του Πεδιαίου ως πολύτιμου οικοσυστήματος
Πιο συχνά τα ακραία καιρικά φαινόμενα λόγω κλιματικής αλλαγής-Δύσκολο να προβλεφθούν με ακρίβεια