Πυρκαγιά Σολέας: Τι καταδεικνύει η έκθεση του Τμήματος Δασών

  Tην έκθεση του Τμήματος Δασών, η οποία καταγράφει τα γεγονότα και τις ενέργειες κατά τα πρώτα στάδια της πυρκαγιάς στη Σολέα, που άφησε πίσω της δύο νεκρούς και έκαψε πάνω από 18 τετ. χλμ δασικής γης, αποκαλύπτει σήμερα η εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος».


Η έκθεση, η οποία παραδόθηκε στον Υπουργό Γεωργίας Νίκο Κουγιάλη χθες, καταδεικνύει μεταξύ άλλων ότι το Τμήμα Δασών πήρε μήνυμα για την πυρκαγιά στις 13:50 και η Πυροσβεστική στις 14:08. Στις 14:00 έφτασε στη σκηνή το πρώτο πυροσβεστικό του τμήματος Δασών και της πυροσβεστικής 19 λεπτά αργότερα, στις 14:19.

Με βάση την έκθεση, tο πρώτο πυροσβεστικό όχημα, κάηκε μόλις πέντε λεπτά μετά την άφιξή του στη σκηνή, οι πρώτες ρίψεις από τα πτητικά μέσα πραγματοποιήθηκαν μία ώρα μετά τη λήψη του μηνύματος ενώ τα δύο ελληνικά canadaire επιχείρησαν τη Δευτέρα, αλλά μετά τις πρώτες πτήσεις έπαθαν βλάβη.


Στην έκθεση του διευθυντή του Τμήματος Δασών, καταγράφονται τα γεγονότα που συνέτειναν έτσι ώστε η πυρκαγιά να εξαπλωθεί, όπως  η ύπαρξη δεύτερης πυρκαγιάς στην Αργάκα η οποία μαινόταν από την προηγούμενη μέρα αλλά και πυρκαγιάς στο Νικητάρι που ανάγκασε τα δύο πυροσβεστικά της Ευρύχου να λείπουν. Επίσης, το γεγονός ότι αυτοί που προκάλεσαν την πυρκαγιά δεν επικοινώνησαν έγκαιρα με τις αρμόδιες υπηρεσίες, καταγράφεται στα αρνητικά. Στις κακές συγκυρίες, συμπεριλαμβάνονται επίσης τα μέτρα των δασικών υπαλλήλων, το σημείο της έναρξης της πυρκαγιάς και η τοπογραφία πάνω από το σημείο της πυρκαγιάς που ευνόησε τη γρήγορη εξάπλωσή της πέρα από την κορυγογραμμή Αγίου Θεοδώρου-Κακοπετριάς, ο καύσωνας σε συνδυασμό με τους δυνατούς τοπικούς ανέμους αλλά και η μη κάλυψη του σημείου από πυροφυλάκιο.
 

Δειτε Επισης

Αυτοί είναι οι μαγικοί αριθμοί του Τζόκερ που μοιράζουν πάνω από 13,4 εκ. ευρώ
Απορρίφθηκε η προσφυγή φαρμακείων κατά Διατάγματος για ωράρια λειτουργίας
Μείωση κατέγραψε ο πληθωρισμός σε Κύπρο και υπόλοιπη Ευρώπη τον Αύγουστο
Προειδοποιήσεις για απεργιακά μέτρα από εργαζόμενους σε εργοστάσια σκυροδέματος
Δύο συμφωνίες για τις μεταμοσχεύσεις υπέγραψαν Ελλάδα και Κύπρος
Προβληματισμοί Βουλευτών για λεωφορειολωρίδα στη Νίκου και Δέσποινας Παττίχη
Ενώπιον 250 Στροβολιώτων, παρουσιάστηκε το έργο αναβάθμισης της Τσερίου
Εξετάζεται βελτίωση δρόμου αεροδρομίου – Πάφου και εναλλακτική όδευση
Εκδήλωση διαμαρτυρίας ΑΚΕΛ έξω από το Προεδρικό, μετά την παύση Οδυσσέα
Διαβεβαιώσεις Αναπληρωτή Γενικού Ελεγκτή ότι η Υπηρεσία θα συνεχίζει το έργο της