Ανοιχτά μέτωπα στο δρόμο προς τις δημοτικές εκλογές

 Με ανοιχτά μέτωπα τις κατατεθείσες από τον ΔΗΣΥ προτάσεις νόμου για εκσυγχρονισμό της εκλογικής νομοθεσίας, καθώς και την έκβαση των νομοσχεδίων για μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης-σε συνδυασμό με το ενδεχόμενο αναβολής των δημοτικών εκλογών-, πορεύονται τα κόμματα προς την εκλογική αναμέτρηση του προσεχούς Δεκέμβρη.
Τα ανοιχτά αυτά μέτωπα βάζουν τα δυο πόδια της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών σ’ ένα παπούτσι, αφού καλείται να δώσει μάχη με το χρόνο προκειμένου να ξεκαθαρίσει εγκαίρως το σκηνικό σε όλα όσα, άμεσα ή έμμεσα, αφορούν και επηρεάζουν τις δημοτικές εκλογές. Στο πλαίσιο αυτό, κατά τη μεθαυριανή της συνέδρια(σ.σ. συνέρχεται παρά την διακοπή των εργασιών της Βουλής), στην ατζέντα της οποίας βρίσκεται θέμα προγραμματισμού των εκκρεμοτήτων και των προτεραιοτήτων της, η Επιτροπή Εσωτερικών αναμένεται να συζητήσει και ν’ αποφασίσει τον οδικό χάρτη βάσει του οποίου θα κινηθεί κατά τους επόμενους μήνες. Συγκεκριμένα, αναμένεται να λάβει αποφάσεις ως προς το πότε θ’ αρχίσει η συζήτηση των προτάσεων νόμου που κατέθεσε την περασμένη Πέμπτη στην Ολομέλεια της Βουλής ο ΔΗΣΥ, με στόχο τον εκσυγχρονισμό της εκλογικής διαδικασίας και την αύξηση της συμμετοχής στις εκλογές. Οι προτάσεις αυτές αφορούν στην υιοθέτηση της οριζόντιας ψηφοφορίας, στην υιοθέτηση της επιστολικής ψήφου και στην αύξηση του χρονικού περιθωρίου για εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους. Η Επιτροπή Εσωτερικών θα αποφασίσει κατά πόσο θα δοθεί προτεραιότητα στη συζήτηση των συγκεκριμένων προτάσεων, δηλαδή να αρχίσει τον Σεπτέμβριο προκειμένου η επεξεργασία τους να ολοκληρωθεί το ταχύτερο. Την ίδια ώρα, παρόλο που μέχρι στιγμής κανένα κόμμα δεν κατέθεσε πρόταση νόμου, είτε για αναβολή των δημοτικών εκλογών είτε για διαφοροποίηση της διάρκειας της θητείας όσων εκλεγούν-ώστε από τούδε και στο εξής να συμπίπτουν με τις ευρωεκλογές-, παρασκηνιακά γίνονται σχετικές συζητήσεις. Έτσι κατά τη μεθαυριανή συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών δεν αποκλείεται να γίνει κουβέντα γύρω από την προοπτική η συζήτηση αυτή να προσλάβει επίσημο χαρακτήρα.
 
Τρέχουν για τη μεταρρύθμιση
Εξάλλου, η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών προχωρεί σε σύσταση άτυπης ομάδας εργασίας, αποτελούμενη από τους βουλευτές Ελένη Μαύρου του ΑΚΕΛ, Νίκο Νουρή του ΔΗΣΥ, Πανίκο Λεωνίδου του ΔΗΚΟ και Κωστή Ευσταθίου της ΕΔΕΚ, με στόχο την ταχύρρυθμη μελέτη και επεξεργασία των νομοσχεδίων για την μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης . Και αυτό, προκειμένου να διευκολυνθεί η συζήτηση κατά την επανέναρξη της τον προσεχές Σεπτέμβριο.
 
Όψιμο ενδιαφέρον
Στο μεταξύ, σε σημερινή ανακοίνωσή του, το Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών, χαρακτηρίζει ως όψιμο το ενδιαφέρον του ΔΗΣΥ για την οριζόντια ψηφοφορία. «Με ικανοποίηση παρακολουθούμε εδώ και εβδομάδες στελέχη του ΔΗΣΥ, προεξάρχοντος του προέδρου του, να εξαπολύουν ολόκληρη επικοινωνιακή πολιτική υπέρ της οριζόντιας ψηφοφορίας, αλλά μόνο για τις τοπικές εκλογές του Δεκεμβρίου. Κατέθεσαν μάλιστα και πρόταση νόμου», αναφέρουν οι Οικολόγοι. Και συνεχίζουν: «Διερωτάται κανείς εύλογα τι υποστηρίζει τελικά ο ΔΗΣΥ; Εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση με την οριζόντια ψηφοφορία τον Δεκέμβριο, ή να αναβληθούν οι εκλογές για δυόμιση  χρόνια για να αλλάξει και το εκλογικό σύστημα και να έχουμε οριζόντια ψηφοφορία; Μήπως ο στόχος είναι να δικαιολογηθεί η αναβολή των εκλογών; Πού ήταν ο ΔΗΣΥ όταν ως Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών καταθέσαμε στη Βουλή​ τον περασμένο Νοέμβριο την πρότασή μας για την οριζόντια ψηφοφορία στις βουλευτικές εκλογές του Μαΐου; Ήταν απέναντι μας, αφού την απέρριψαν για να συμπράξουν με το ΑΚΕΛ στην αύξηση του εκλογικού μέτρου και να αφήσουν εκτός Βουλής τους Οικολόγους.  Η οριζόντια ψηφοφορία αποτελεί πάγιο αίτημα του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών και θα συνεχίσουμε να τη διεκδικούμε παραμένοντας πιστοί στις θέσεις μας και όχι σαν κάποιους άλλους που φαίνεται να τη χρησιμοποιούν για τα μικροπολιτικά τους παιγνίδια».

Δειτε Επισης

ΠτΔ: Ακόμα πιο σημαντικός ο ρόλος μιας επανενωμένης Κύπρου στην περιοχή
Τελευταίο επεισόδιο για το Κυπριακό στη Νέα Υόρκη-Αναμένονται νέα μετά τη συνάντηση ΓΓ-Τατάρ
Έσφιξε ο κλοιός, ξεχείλισε το ποτήρι της ανοχής-Ώρα δύσκολων αποφάσεων Προέδρου για Παπαθεοδώρου και Φιλιππίδη
Συνάντηση Ραουνά-Αριστοτέλους με επίκεντρο την ανάληψη της προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ
Έντονες αντιδράσεις στα κατεχόμενα μετά την ομιλία Ερντογάν
Παραθέτει γεύμα ο ΠτΔ τους Μόνιμους Αντιπροσώπους των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας
Ζήτησε στήριξη από τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας ο Ερτουγρούλογλου
Η Αστυνομία είναι ένα τεράστιο πρόβλημα που δεν χρειάζεται ο Νίκος Χριστοδουλίδης
Επαφές με επίκεντρο το Κυπριακό είχε ο Γκιουνές Ονάρ στη Νέα Υόρκη
Τριμερή συνεργασία και περιφερειακές εξελίξεις συζήτησαν οι ΥΠΕΞ Κύπρου-Ιορδανίας-Ελλάδας