Φ.Α.: Τα δυνατά χαρτιά της Κύπρου

Για τα δυνατά σημεία της Κύπρου μίλησε στο Energynews.com.cy ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Δρ Στέλιος Χειμώνας. 

Όπως τόνισε, η Κύπρος ως κράτος μέλος της ΕΕ έχει ένα σταθερό ρυθμιστικό και επενδυτικό περιβάλλον. Αυτά τα στοιχεία δημιουργούν ένα ευνοϊκό περιβάλλον για προσέλκυση επενδύσεων στον τομέα της ενέργειας και ιδιαίτερα στην αναζήτηση, έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων. «Η οικονομικά εκμεταλλεύσιμη ανακάλυψη φυσικού αερίου στο οικόπεδο 12 της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και οι προοπτικές που υπάρχουν για μελλοντικές ανακαλύψεις μέσα από υφιστάμενες άδειες έρευνας και από νέες άδειες που δύναται να χορηγηθούν στα πλαίσια του 3ου γύρου Αδειοδότησης μπορούν επίσης να καταστήσουν την Κύπρο ένα αξιόπιστο προμηθευτή φυσικού αερίου τόσο στην Ευρώπη όσο και στις παγκόσμιες και περιφερειακές αγορές», υπογράμμισε. 

Επιπρόσθετα, τόνισε ότι η Κύπρος διαθέτει άριστες σχέσεις με όλες τις γειτονικές μας χώρες και ως Κράτος-Μέλος της ΕΕ αποτελεί ένα αξιόπιστο και σταθερό εμπορικό και επιχειρηματικό σύνδεσμο μεταξύ των γειτονικών χωρών της Ασίας και της Αφρικής με την Ευρώπη. Επίσης, λόγω της γεωγραφικής της θέσης, η Κύπρος καθίσταται διαμετακομιστικό κέντρο εμπορίας πετρελαιοειδών. «Λέω καθίσταται γιατί αυτό συμβαίνει σήμερα και μπορεί να επεκταθεί ακόμα περισσότερο. Επίσης, υπάρχει ενδιαφέρον για να χρησιμοποιηθεί η Κύπρος και ως σταθμός ανεφοδιασμού πλοίων με καύσιμα», επεσήμανε.

Τέλος, πρόσθεσε ότι οι ευνοϊκές καιρικές συνθήκες και η επιτυχής κατάληξη των προσπαθειών μας να υλοποιήσουμε διασυνδέσεις των ενεργειακών μας υποδομών με αυτές άλλων χωρών, δημιουργούν προοπτικές ανάπτυξης μέσω της εκμετάλλευσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.