Πριν καεί το βιβλίο, έχει καεί ο εγκέφαλος

 

  • Τι είναι πιο ανησυχητικό; Ότι καίνε, όπως λέγεται,  βιβλία του Γκιουλέν στα κατεχόμενα, ή πως πετάχτηκαν αυτά τα βιβλία, πριν καούν, σε χωματερή; Ούτε το ένα ούτε το άλλο. Ανέκαθεν ο αδιάβαστος  είχε στο χέρι του «έτοιμη τη  φωτιά», όταν δεν του άφηναν χώρο στο μυαλό για υποδοχή νέων πραγμάτων. Όπως ο σουλτάνος των ημερών έχει σε πρώτη γραμμή και ζήτηση την γκιλοτίνα
  • Όπως διαβάζω «σε χωματερή στα κατεχόμενα ξέσπασε πυρκαγιά από την οποία κάηκαν βιβλία του Τούρκου αντιφρονούντα Φεντουλάχ  Γκιουλέν, καθώς και δύο σκληροί δίσκοι ηλεκτρονικού υπολογιστή. –Σχετικού περιεχομένου, φαντάζομαι.                                     Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδονται από τα κατεχόμενα, σε ανακοίνωση της “Αστυνομίας” αναφέρεται ότι δημοτικοί εργάτες κατέσβησαν την φωτιά και βρήκαν τα καμένα βιβλία και δίσκους, ενημερώνοντας και τους αρμοδίους. –Αρμοδίους για την αντιμετώπιση του κινδύνου επέκτασης της πυρκαγιάς, φαντάζομαι.
  • «Έκαψαν λοιπόν μερικά βιβλία». Όπως έκαναν οι ιεροεξεταστές, οι ναζιστές, οι σκοταδιστές του κάθε «Μεσαίωνα». Το γεγονός δεν προβάλλεται ως είδηση, αλλά ως συμβάν με συμβολική διασύνδεση. Και πιάνει το φτωχό κι ανοχύρωτο ανθρώπινο μυαλό να φρακάρει με δέος μπροστά σε μια ακόμη  πρόκληση.
  • Λένε ότι όταν καίγεται ένα βιβλίο, τσουρουφλίζονται κι οι ιδέες που περιέχει. Δεν το πιστεύω. Πιθανόν το κάθε τυφλό χτύπημα στη γνώση να την ενισχύει. Και να φανερώνει την ανεπάρκεια όσων έχουν πρόχειρη τη φωτιά. Κρύβει  βαθύτερα την αδυναμία τους να μεταλάβουν σε κάθε τι νεωτεριστικό. Πριν καεί ένα βιβλίο, έχει καεί ο εγκέφαλος αυτού που το επιχειρεί. 
  • Οι ιδέες, όποιες κι αν είναι αυτές που περιέχονται σ’ ένα βιβλίο, δεν καίγονται. Του Κομφούκιου, του Βούδα, του Γκιουλέν, του Παίσιου. Γίνονται αποδεκτές ή  καταπολεμούνται με την τριβή της μελέτης, της απόδειξης, της κριτικής, του διαλόγου προς αμφισβήτηση των γραφομένων τους κι όχι με την ισχύ της πυράς.
  • Μαθαίνω πως η “Αστυνομία”, ή όποια αστυνομία ,  βρήκε αποτεφρωμένα σε χωματερή των κατεχομένων, εννέα βιβλία και δύο σκληρούς δίσκους ηλεκτρονικού υπολογιστή. Πόσοι να λυπήθηκαν πως δεν πρόλαβαν να ενδιατρίψουν στις σελίδες τους;  Και πόσοι να έμειναν με την απορία, αν τυχόν τα έβρισκαν σώα και ακέραια, από ποιον σκληρό εγκέφαλο θα  μπορούσαν προς επεξεργασία να τα  περάσουν;

 

 

     kostakopoulosy@gmail.com

Δειτε Επισης

Τι έχουμε και ποια Ευρώπη θέλουμε
Έστω και τώρα βοηθήστε τη μάνα να ησυχάσει και τον Θανάση να αναπαυθεί...
Δικαίωμα Κρατουμένων στην επανένταξη
Η Ποινική και Πειθαρχική ευθύνη των μελών της Αστυνομίας/Εθνικής φρουράς στην υπόθεση του Θανάση Νικολάου
Η Δικαίωση άργησε μια ολόκληρη ζωή...
Επιλογή για το μέλλον της Ευρώπης
Έξαρση εγκλήματος: Απ' ον μπορεί να δέρει το γάρο, δέρνει το σάμαν
Συνέχιση ή Μετατροπή Αλλοδαπής Ποινής στη Κύπρο
Πορεία Χριστοδούλας, η σύνοψη των αγώνων μας σήμερα
Δύο χρόνια έργων και προόδου στον Δήμο Γεροσκήπου