F-16 επιχείρησαν να καταρρίψουν το αεροπλάνο του Ερντογάν

Στο στόχαστρο μαχητικών αεροσκαφών που έλαβαν μέρος στην απόπειρα πραξικοπήματος φέρεται να ήταν το αεροπλάνο του Προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.
 
Το περιστατικό συνέβη, όταν  ο Ερντογάν επέστρεφε από το θέρετρο στο οποίο βρισκόταν για τις καλοκαιρινές του διακοπές.

Σύμφωνα με έναν πρώην αξιωματικό του στρατού που επικαλείται το Reuters, "τουλάχιστον δύο F-16 παρενόχλησαν το αεροπλάνο του Ερντογάν, ενώ ήταν στον αέρα και καθ 'οδόν προς την Κωνσταντινούπολη." Ο αξιωματικός, ο οποίος φέρεται να έχει γνώση των γεγονότων, είπε πως τα μαχητικά των πραξικοπηματιών είχαν κλειδώσει τα ραντάρ τους στο προεδρικό αεροσκάφος και άλλα δύο F-16 που το συνόδευαν».

Ωστόσο, το αεροπλάνο του Τούρκου προέδρου έφθασε στον προορισμό του άθικτο πριν από την αυγή το Σάββατο. "Γιατί πυροβόλησαν εναντίον του Προέδρου είναι ένα μυστήριο», πρόσθεσε ο πρώην αξιωματικός.

Ένας ανώτερος Τούρκος αξιωματούχος επιβεβαίωσε στο Reuters ότι το περιστατικό έλαβε χώρα, ενώ ένας άλλος  φέρεται να δήλωσε ότι το αεροπλάνο του Ερντογάν είχε "πρόβλημα στον αέρα», χωρίς ωστόσο να δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις.

Ο Ερντογάν, επίσης, φέρεται να είπε ότι οι πραξικοπηματίες είχαν βομβαρδίσει θέσεις στην παραθαλάσσια πόλη του Μαρμαρά, όπου παραθέριζε, λίγο μετά που έφυγε.

Σύμφωνα με το CNN Turk περίπου 25 στρατιώτες αποβιβάστηκαν από ένα ελικόπτερο, στον Μαρμαρά για να συλλάβουν τον Τούρκο Πρόεδρο στο ξενοδοχείο που διέμενε. "Ο Ερντογάν φάινεται στο παρά λίγο να γλίτωσε τον θάνατο" αναφέρει στο Reuters δεύτερος ανώτερος αξιωματούχος.

Ο ίδιος αξιωματούχος είπε στο Reuters ότι και ο πρωθυπουργός Μπινάλι Γιλντιρίμ έγινε στόχος των πραξικοπηματιών  στην Κωνσταντινούπολη κατά τη διάρκεια της απόπειρας, αλλά κατάφερε να διαφύγει.
 
Στις πλατείες και χθες οι «φρουροί της Δημοκρατίας»

Και χθες βράδυ για δεύτερη συνεχόμενη βραδιά οι υποστηρικτές του Ερντογάν παρέμειναν στις πλατείες μέχρι τις πρωινές ώρες "ως φρουροί της δημοκρατίας" όπως τους κάλεσε ο Τούρκος Πρόεδρος. Στην πλατεία Ταξίμ συγκεντρώθηκαν χιλιάδες ισλαμιστές υποστηρικτές του ΑΚΠ πανηγυρίζοντας για την εξόντωση των πραξικοπηματιών και φωνάζοντας συνθήματα υπέρ της κυβέρνησης και του Τούρκου Προέδρου. Στους δρόμους κόρναραν μέχρι το πρωί αυτοκίνητα τα οποία ήταν καλυμμένα με τουρκικές σημαίες.

Πάντως οι οπαδοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης δεν συμμετείχαν στους πανηγυρισμούς παρόλο που τα κόμματά τους καταδίκασαν το πραξικόπημα και στάθηκαν δίπλα στην τουρκική κυβέρνηση. Οι οπαδοί τους όμως παραμένουν σιωπηλοί στα σπίτια τους περιμένοντας τις εξελίξεις.

Η κατάσταση στην Τουρκία δεν είναι ακόμη ήρεμη καθώς υπάρχουν ακόμη στρατιωτικοί που καταζητούνται και οι συλλήψεις συνεχίζονται. Χθες στο αεροδρόμιο Σαμπιχά Γκιοκσέν και στην αεροπορική βάση Κόνιας υπήρξαν συγκρούσεις όταν η αστυνομία πήγε να κάνει συλλήψεις στρατιωτικών. Τελικά όμως η αντίσταση κάμφθηκε και οι στρατιωτικοί συνελήφθησαν.

Οι τελευταίες πληροφορίες λένε ότι δόθηκε εντολή από την προεδρία της Τουρκίας να χτυπηθεί οποιοδήποτε ελικόπτερο πετάξει πάνω από το προεδρικό. Εξακολουθεί να υπάρχει ακόμη ο κίνδυνος λένε οι πηγές του προεδρικού "γι αυτό και καλούν τον λαό να εξακολουθήσει να είναι έξω στους δρόμους".
 
 
 

Δειτε Επισης

ΒΙΝΤΕΟ: Έκρηξη σε αγωγό φυσικού αερίου στο Χιούστον του Τέξας-Οι κάτοικοι εκκένωσαν την περιοχή
Σε συναγερμό η επιστημονική κοινότητα μετά τις ακραίες πλημμύρες-Τι προκάλεσε την φονική κακοκαιρία στην Ευρώπη
Αποκαλύψεις για την τραγωδία του υποβρυχίου Titan-Η πρώτη εικόνα από τα συντρίμμια
ΒΙΝΤΕΟ: Η NASA εξέδωσε προειδοποίηση για αστεροειδή σε μέγεθος σταδίου που θα πλησιάσει τη Γη
Προετοιμάζεται για έναν μακρύ πόλεμο με το Ισραήλ η Χαμάς
Μαχαιρωμένος στο χέρι βρέθηκε ο επικεφαλής της Yamaha Motor στην Ιαπωνία-Συνελήφθη η κόρη του
Δεν κατέθεσε στο δικαστήριο ο Πελικό για λόγους υγείας-Χιλιάδες διαδηλωτές στους δρόμους υπέρ της Ζιζέλ
Γλύτωσε τη φυλακή για την παιδική πορνογραφία ο πρώην παρουσιαστής του BBC
Τραγική ειρωνία... Ο πατέρας της Kristina ήταν αυτός που βρήκε το κεφάλι της, ενώ δίπλα έπαιζαν τα παιδιά της
Έκρηξη στο κέντρο της Κολωνίας-Συναγερμός στην Αστυνομία