ΔΗΣΥ: Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα για την εκλογική μεταρρύθμιση

  Ως δείγμα πραγματικής βούλησης για μεταρρύθμιση και εκσυγχρονισμό της εκλογικής διαδικασίας θεωρούν στον ΔΗΣΥ τις προτάσεις νόμου που κατέθεσε το κόμμα κατά την τελευταία συνεδρία της Βουλής, με στόχο τον εκσυγχρονισμό της εκλογικής διαδικασίας και την αύξηση της συμμετοχής στις εκλογές.
Προμετωπίδα των προτάσεων του ΔΗΣΥ, ο οποίος ρίχνει πλέον την μπάλα στο γήπεδο των υπόλοιπων κοινοβουλευτικών κόμματων, είναι η οριζόντια ψηφοφορία, ενώ κατατέθηκαν επίσης προτάσεις για επιστολική ψήφο, καθώς και για αύξηση του χρονικού περιθωρίου για εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους. «Οι προτάσεις μας βρίσκονται πλέον ενώπιον της Βουλής των Αντιπροσώπων και ευελπιστούμε ότι σε κλίμα συνεργασίας μεταξύ των κοινοβουλευτικών κομμάτων, αλλά και συνεννόησης με την εκτελεστική εξουσία ώστε να υπερπηδηθούν αναμενόμενα τεχνικά κυρίως προβλήματα, θα βρεθούν οι απαραίτητες συγκλίσεις για ψήφισή τους», δήλωσε σήμερα, παρουσιάζοντας τις προτάσεις, ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Νίκος Νουρής. «Είναι η ώρα να αποδείξουμε έμπρακτα», συνέχισε, «ότι αφουγκραζόμαστε τη βούληση των πολιτών, εγκαταλείπουμε απαρχαιωμένα πρότυπα και προχωρούμε σταδιακά και μεθοδικά, σε μεταρρύθμιση και εκσυγχρονισμό της εκλογικής διαδικασίας, πρώτα με τις δημοτικές και κοινοτικές εκλογές και στην συνέχεια και αφού αξιολογήσουμε τα αποτελέσματα με τις ευρωεκλογές και τις βουλευτικές εκλογές. Ο Σεπτέμβριος θα δείξει ποιοι τολμούν, ποιοι απλά παραπληροφορούν και ποιοι λαϊκίζουν».
 
Οι τρεις προτάσεις
Αναλύοντας τις τρεις προτάσεις του ΔΗΣΥ, ο κ. Νουρής ανέφερε τα εξής:    
 
*Οριζόντια ψηφοφορία: Εκτιμούμε ότι ωρίμασαν οι συνθήκες και είναι απαίτηση της κοινωνίας των πολιτών για υιοθέτηση της οριζόντιας ψηφοφορίας ώστε να δοθεί η δυνατότητα στους εκλογείς, αν το επιλέξουν, να προβούν σε επιλογές υποψηφίων πέραν του ενός κόμματος ή συνδυασμού. Η πρόταση στο σύνολο της αντλεί την φιλοσοφία της από σειρά εισηγήσεων και μελετών που έγιναν κατά καιρούς, τόσο από την οργανωμένη κοινωνία των πολιτών, αλλά και τα πολιτικά κόμματα. Πεποίθησή μας είναι πως ενδεχόμενη θέσπιση ενός εκλογικού νόμου με πλατιά κοινωνική στήριξη θα ανανεώσει το ενδιαφέρον για συμμετοχή στις εκλογές. Την ίδια ώρα μέσα από την ίδια πρόταση δίνεται η δυνατότητα και για υιοθέτηση ηλεκτρονικού συστήματος καταμέτρησης των ψήφων.
 
*Επιστολική ψηφοφορία: Η επιστολική ψήφος έχει στόχο σε εθνικό επίπεδο, να βοηθήσει τους ετεροδημότες, που αδυνατούν να μεταβούν στα εκλογικά κέντρα όπου είναι εγγεγραμμένοι. Τους δίνεται η δυνατότητα να ασκήσουν το δικαίωμα τους στα κατά τόπους ταχυδρομικά κέντρα ώστε η ψήφος τους να ταχυδρομάται.
 
*Αύξηση του χρόνου εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους: Η αύξηση του χρονικού περιθωρίου για εγγραφή στους καταλόγους θα επιτρέψει σε νέους εκλογείς να εγγραφούν στους καταλόγους μέχρι και λίγες μέρες πριν τις εκλογές. Η συγκεκριμένη πρόνοια κρίνεται σαν εξαιρετικά σημαντική αφού πέραν της συνδρομής της στην αύξηση της συμμετοχής είναι καθοριστικός παράγοντας και για την εφαρμογή και άλλων εκσυγχρονιστικών μεταρρυθμίσεων με πρώτη την επιστολική ψηφοφορία.
 
 

Δειτε Επισης

ΠτΔ: Ακόμα πιο σημαντικός ο ρόλος μιας επανενωμένης Κύπρου στην περιοχή
Τελευταίο επεισόδιο για το Κυπριακό στη Νέα Υόρκη-Αναμένονται νέα μετά τη συνάντηση ΓΓ-Τατάρ
Έσφιξε ο κλοιός, ξεχείλισε το ποτήρι της ανοχής-Ώρα δύσκολων αποφάσεων Προέδρου για Παπαθεοδώρου και Φιλιππίδη
Συνάντηση Ραουνά-Αριστοτέλους με επίκεντρο την ανάληψη της προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ
Έντονες αντιδράσεις στα κατεχόμενα μετά την ομιλία Ερντογάν
Παραθέτει γεύμα ο ΠτΔ τους Μόνιμους Αντιπροσώπους των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας
Ζήτησε στήριξη από τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας ο Ερτουγρούλογλου
Η Αστυνομία είναι ένα τεράστιο πρόβλημα που δεν χρειάζεται ο Νίκος Χριστοδουλίδης
Επαφές με επίκεντρο το Κυπριακό είχε ο Γκιουνές Ονάρ στη Νέα Υόρκη
Τριμερή συνεργασία και περιφερειακές εξελίξεις συζήτησαν οι ΥΠΕΞ Κύπρου-Ιορδανίας-Ελλάδας