«Θησαυρός» 10 εκατ. ευρώ ετησίως από την σκοποβολή

Μπορεί η σκοποβολή να μην είναι ο «βασιλιάς» του αθλητισμού, για την Κύπρο, όμως, σίγουρα είναι ο καλύτερος πρεσβευτής στο εξωτερικό, αν λάβουμε υπόψη τις διεθνείς και ευρωπαϊκές διακρίσεις των Κύπριων σκοπευτών.
 
Τελευταία επιτυχία, τα χρυσά μετάλλια στους Πανευρωπαϊκούς Αγώνες Σκοποβολής στο Λονάτο της Ιταλίας.
Εκατομμύρια έσοδα
Η Κύπρος ανέβηκε ψηλά στην παγκόσμια κατάταξη του αθλήματος της σκοποβολής, με αποτέλεσμα τη διαφήμιση της Κύπρου στο εξωτερικό. Αυτή βέβαια είναι η μια πτυχή. Η άλλη πτυχή είναι τα έσοδα που προκύπτουν από τις χιλιάδες των σκοπευτών που επισκέπτονται το νησί μας για αγώνες και προπονήσεις κάθε χρόνο.
 
Μιλώντας στον ΡΕΠΟΡΤΕΡ o Γραμματέας της ΣΚΟΚ, Γιάννης Ηρακλέους. ανέφερε  το 2015 συνολικά καταγράφηκαν 4000 διανυκτερεύσεις  για αγώνες και άλλες 4000 διανυκτερεύσεις για προπονήσεις.
«Μέσα από υπολογισμούς που έχουν γίνει, οι ξένες σκοπευτικές ομάδες, από τη διαμονή, την προπόνηση και την αγωνιστική δράση, αφήνουν στην Κυπριακή οικονομία περίπου 10 εκατομμύρια ετησίως», επεσήμανε ο κ. Ηρακλέους.
 
Για τη φετινή χρονιά, υπολογίζεται 10 χιλιάδες διανυκτερεύσεις, ενώ σημειώνεται ότι μέσα στο 2017 θα υπάρξουν επιπλέον 9000 διανυκτερεύσεις, καθώς η Κύπρος θα διοργανώσει αγώνες sporting.
Ο ανταγωνισμός…  
Τα υπέρογκα αυτά έσοδα εισρέουν στα Κυπριακά ταμεία, την ώρα που η Κύπρος διαθέτει μόνο δύο σκοπευτήρια για δίκαννα όπλα. Μια γειτονική χώρα, η Μάλτα, αντιλαμβανόμενη την οικονομική πρόκληση, προχώρησε ήδη στις απαιτούμενες νομοθετικές ρυθμίσεις για την προσέλκυση αγωνιστικών ομάδων και σκοπευτικού τουρισμού (τουρίστες και επισκέπτες), όχι μόνο για δίκαννα, αλλά και για πιστόλια και τυφέκια, που είναι πιο δημοφιλή στην Βόρεια Ευρώπη και τη Ρωσία
. Η Μάλτα πριν τρεις μόλις μήνες άνοιξε τα σκοπευτήρια της και αδειοδότησε δύο νέα σκοπευτήρια για ξένους επισκέπτες και αθλητές που ασχολούνται όχι μόνο με τη σκόπευση με δίκαννο αλλά κυρίως πιστόλι και τυφέκιο.
 
Στο σύνολο των σκοπευτικών αθλημάτων παγκοσμίως η σκόπευση με δίκαννο όπλο στα αγωνίσματα skeet-trap-sporting αποτελεί μόνο ένα μικρό μέρος, ενώ τα σκοπευτικά αθλήματα με πυροβόλο τυφέκιο και πιστόλι προσελκύουν το μέγιστο ενδιαφέρον . Τα εν λόγω σκοπευτικά αθλήματα παρουσιάζουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον από χώρες με ψηλότερα κατά κεφαλήν εισοδήματα λόγω και του υψηλού κόστους άθλησης με τυφέκια και πιστόλια. 
Θετικός αντίκτυπος  
Από πλευράς του ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Οπλοπωλών, χαιρετίζει τις μεγάλες επιτυχίες των Κύπριων σκοπευτών και σκοπευτριών και επισημαίνει τη σημασία της Σκοποβολής για την Κύπρο. Σε δηλώσεις του στον ΡΕΠΟΡΤΕΡ ο πρόεδρος του Συνδέσμου, Άγγελος Πιτσιλλίδης ανέφερε πως η σκοποβολή έκανε γνωστή την πατρίδα μας στο εξωτερικό, με αποτέλεσμα πολλές ομάδες απ’ όλο τον κόσμο να έρχονται στην Κύπρο για προετοιμασία.
 
Σημαντικά έσοδα προκύπτουν  από την προσέλκυση χιλιάδων ξένων σκοπευτών, στο νησί μας, με σημαντικό θετικό αντίκτυπο στην οικονομία. Ιδιαίτερα στην περίοδο που διανύουμε, η Σκοποβολή είναι από τα αθλήματα που θα πρέπει να ενισχυθούν για τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα, σε όλα τα επίπεδα.
 
Ας αναλογιστούμε πόσα εκατομμύρια έχουν δαπανηθεί σε άλλα αθλήματα και ποια τα αποτελέσματα, ενώ στην σκοποβολή η Κύπρος  με λιγότερα κονδύλια πέτυχε συστηματικά να πρωταγωνιστεί, να προβάλλει το νησί και ν’ αποτελεί πηγή εισροής εκατομμυρίων.