«Καταστρέφουν το δάσος για τα αμπελοπούλια»

Το Κίνημα Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών, για ακόμη μια φορά, βρέθηκε στο πλευρό των διαμαρτυρομένων κατοίκων της κοινότητας Ξυλοφάγου στην περιοχή του ακρωτηρίου Πύλας όπου βρίσκεται και ο ιστορικός μεσαιωνικός πύργος - παρατηρητήριο στο δάσος της Ξυλοφάγου.
 
Επί τόπου έσπευσε ο Εκτελεστικός Γραμματέας του Κινήματος, κ. Μιχάλης Παράσχος,  μαζί με μέλη της Επαρχιακής Επιτροπής Αμμοχώστου, κατόπιν οδηγιών του κ. Γιώργου Περδίκη.
 
Η διαμαρτυρία έγινε με αφορμή την επιστολή που έστειλε, ο διοικητής των βρετανικών βάσεων Δεκέλειας στον πρόεδρο του Κοινοτικού Συμβουλίου κ. Τάσο Αγγλογάλλο, όπου του ανέφερε ότι θα προχωρούσαν στην εκρίζωση των ακακιών και γενικά στην εκκαθάριση της άγριας βλάστησης της περιοχής. Δίκαια οι κάτοικοι είναι εξαγριωμένοι με αυτήν την απόφαση.
 
Ο κ. Παράσχος δήλωσε, ότι δεν συμφωνεί καθόλου με την ύπουλη τακτική που εφαρμόζουν οι Βρετανοί που προχωρούν σε εκκαθάριση της βλάστησης από ακακίες χωρίς να υπάρχει σχέδιο αναδάσωσης, ούτε μια ολοκληρωμένη μελέτη εκτίμησης των επιπτώσεων στο περιβάλλον. Επίσης σημειώνεται ότι δεν υπάρχει καμία μελέτη για το μέλλον και την αξιοποίηση της περιοχής σε συνεργασία με το κοινοτικό συμβούλιο και την Κυβέρνηση.
 
Είναι άραγε η λαθροθηρία ο πρώτος στόχος της εκκαθάρισης της βλάστησης; Κι αν είναι αυτός γιατί δεν εφαρμόζουν το νόμο της πάταξης της λαθροθηρίας; 
Πως είναι δυνατόν να εκριζώνουμε τα δέντρα εξαφανίζοντας το πράσιν. 
Άραγε, τι άλλο σχέδιο υπάρχει; Τι κρύβεται πίσω από αυτό το πείσμα των βρετανών αποικιοκρατών;
 
Το Κίνημα Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών έχει ξεκάθαρες θέσεις. Πρώτα, πρέπει να γίνει περιβαλλοντική μελέτη για ολόκληρη την περιοχή και μετά να γίνει δενδροφύτευση σε συνεργασία με το κοινοτικό συμβούλιο και τα αρμόδια τμήματα.
Καλούμε την κυβέρνηση να πάρει επίσημη θέση επί του θέματος. 
Είναι πάρα πολύ σοβαρό γιατί μετά την εκρίζωση χρησιμοποιούνται χημικά παρασκευάσματα για την πλήρη αποξήρανση των φυτών, τα οποία διεθνείς περιβαλλοντικές οργανώσεις τα καταγγέλλουν ως καρκινογόνα . 
Ανησυχούμε ιδιαίτερα για την εκτεταμένη χρήση αυτών των χημικών παρασκευασμάτων σε μια παραθαλάσσια περιοχή που χαρακτηρίζεται από πλούσια πανίδα και χλωρίδα.
 
 

Δειτε Επισης

Βροχές, καταιγίδες και χαλάζι στο μενού του καιρού-Στους 30 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Η τρομακτική κατάσταση στη Μέση Ανατολή και ο ρόλος της Κύπρου-«Σωσίβιο δυτικών χωρών στην περιοχή»
Δήμαρχος Πάφου και Πρύτανης ΤΕΠΑΚ θα διανυκτερεύσουν στη φοιτητική εστία
Και σε έφηβους μπορεί να χορηγηθεί το εμβόλιο για την mpox-«Σημαντικό βήμα προόδου»
Μύρισε απότομα φθινόπωρο-Κίτρινη προειδοποίηση για καταιγίδες, χαλάζι και δυνατούς ανέμους
Καλούν τον κόσμο σε εκδήλωση κατά της διαφθοράς οι Οικολόγοι μετά την παύση Οδυσσέα
Συννεφιά, βροχές και καταιγίδες στο καιρικό μενού-Στους 33 βαθμούς η θερμοκρασία
Αυτοί είναι οι μαγικοί αριθμοί του Τζόκερ που μοιράζουν πάνω από 13,4 εκ. ευρώ
Απορρίφθηκε η προσφυγή φαρμακείων κατά Διατάγματος για ωράρια λειτουργίας
Μείωση κατέγραψε ο πληθωρισμός σε Κύπρο και υπόλοιπη Ευρώπη τον Αύγουστο