Π. Ζαρούνας: Γιατί το πραξικόπημα δεν ήταν στημένο

Τη θέση ότι το πραξικόπημα στην Τουρκία δεν ήταν στημένο από τον Πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν,  παρά τα όσα λέγονται από κάποιους, εκφράζει ο διεθνολόγος, Πέτρος Ζαρούνας.
 
Σε συνέντευξή  του στο ΡΕΠΟΡΤΕΡ Online, ο κ. Ζαρούνας τονίζει ότι οι ψίθυροι αυτοί δεν ακούγονται καθόλου στην Τουρκία και πως οι υποψίες περί σκηνοθετημένου πραξικοπήματος ξεκίνησαν από αρθρογραφία του διεθνούς τύπου και διαδόθηκαν στο διαδίκτυο.  «Το ότι στο τέλος η απόπειρα πραξικοπήματος ευνόησε το Ερντογάν, δεν σημαίνει ότι ο ίδιος του οργάνωσε», τόνισε.  Πρόσθεσε ότι η ώρα που εκδηλώθηκε η απόπειρα πραξικοπήματος (γύρω στις 23:00), ήταν αυτή η οποία εκτιμήθηκε ότι ήταν η καλύτερη, χωρίς να σημαίνει ότι υπάρχει ότι δήποτε «μεμπτό». Σε ότι αφορά το γεγονός ότι δεν κατερρίφθη το αεροσκάφος, στο οποίο επέβαινε ο Ερντογάν, ο κ. Ζαρούνας επανέλαβε ότι αυτό συνοδευόταν από μαχητικά, τα οποία αναχαίτισαν τα εχθρικά αεροσκάφη που το πλησίαζαν.  
 
 


 
Η επόμενη ημέρα
Ο κ. Ζαρούνας εξέφρασε την εκτίμηση ότι μετά τα όσα έγιναν ο Ερντογάν θα θελήσει να εκμεταλλευτεί το κλίμα που δημιουργήθηκε υπέρ του, προχωρώντας σε πρόωρες εκλογές. Με αυτό τον τρόπο, θα μπορέσει ακόμα πιο εύκολα να περάσει τις συνταγματικές αλλαγές που επιθυμεί, για να ενισχύσει τις εξουσίες στο πρόσωπό του.
 
Έρχονται καθυστερήσεις στο κυπριακό
Ο διεθνολόγος εξέφρασε τη θέση ότι οι εξελίξεις στην Τουρκία θα επηρεάσουν το κυπριακό,  υπό την έννοια του ότι θα υπάρξουν καθυστερήσεις. Όπως εξήγησε, πλέον ο Ερντογάν θα στρέψει ακόμα περισσότερο το ενδιαφέρον του στο εσωτερικό, αφενός για την αποτροπή νέου πραξικοπηματικού κινήματος και αφετέρου για να προωθήσει τους προσωπικούς του στόχους. «Γι αυτό και εκτιμώ ότι το κυπριακό θα σπρωχθεί προς τα πίσω», τόνισε.
 
Επιδείνωση σχέσεων με τη Δύση
Σε ότι αφορά τις σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ, ο κ. Ζαρούνας εκτιμά ότι αυτές θα επιδεινωθούν. «Οι παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η επαναφορά της θανατικής ποινής (η οποία έχει εξαγγελθεί) και μια σειρά από άλλους παράγοντες θα πλήξουν τις σχέσεις της Άγκυρας με την ΕΕ, ηγέτες της οποίας εφιστούν την προσοχή στον Ερντογάν για να τηρηθεί το κράτος δικαίου», τόνισε ο διεθνολόγος. Εξέφρασε, παράλληλα, την εκτίμηση, ότι θα υπάρξει πλήγμα και στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, γεγονός το οποίο θα διαφανεί το επόμενο διάστημα. Εξάλλου, η στάση του Ερντογάν έναντι των ΗΠΑ με αφορμή την έκδοση του Γκιουλέν, είναι εμφανής του γεγονός ότι υπάρχει τριβή και στις σχέσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ.
 
 
 

Δειτε Επισης

ΠτΔ: Ακόμα πιο σημαντικός ο ρόλος μιας επανενωμένης Κύπρου στην περιοχή
Τελευταίο επεισόδιο για το Κυπριακό στη Νέα Υόρκη-Αναμένονται νέα μετά τη συνάντηση ΓΓ-Τατάρ
Έσφιξε ο κλοιός, ξεχείλισε το ποτήρι της ανοχής-Ώρα δύσκολων αποφάσεων Προέδρου για Παπαθεοδώρου και Φιλιππίδη
Συνάντηση Ραουνά-Αριστοτέλους με επίκεντρο την ανάληψη της προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ
Έντονες αντιδράσεις στα κατεχόμενα μετά την ομιλία Ερντογάν
Παραθέτει γεύμα ο ΠτΔ τους Μόνιμους Αντιπροσώπους των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας
Ζήτησε στήριξη από τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας ο Ερτουγρούλογλου
Η Αστυνομία είναι ένα τεράστιο πρόβλημα που δεν χρειάζεται ο Νίκος Χριστοδουλίδης
Επαφές με επίκεντρο το Κυπριακό είχε ο Γκιουνές Ονάρ στη Νέα Υόρκη
Τριμερή συνεργασία και περιφερειακές εξελίξεις συζήτησαν οι ΥΠΕΞ Κύπρου-Ιορδανίας-Ελλάδας