Μογκερίνι: Τουρκία και τρομοκρατία στο επίκεντρο της συνάντησης ΥΠΕΞ ΕΕ με Κέρι

 Την πλήρη ατζέντα των θεμάτων τα οποία συζητούν τη Δευτέρα οι Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ με τον Αμερικανό ομολογό τους, Τζόν Κέρι, παρέθεσε η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, Φεντερίκα Μογκερίνι, λίγο πριν την έναρξη της συνεδρίας τους.

"Είναι τιμή και χαρά να σας καλωσορίσω για πρώτη φορά στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων των 28 υπουργών Εξωτερικών της Ένωσης μας, μόλις λίγες μέρες μετά τη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών μας στη Βαρσοβία, όπου επιβεβαιώσαμε με σαφήνεια ότι η διατλαντική ενότητα δεν ήταν ποτέ τόσο σημαντική και τόσο ισχυρή όσο στις μέρες μας", είπε η Ύπατη Εκπρόσωπος, καλωσορίζοντας τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

Σημείωσε πως η σχέση ΕΕ-ΗΠΑ είναι ζωτικής σημασίας  για την αντιμετώπιση όλων των παγκόσμιων και εξωτερικών προκλήσεων - και πως στην πραγματικότητα δεν υπάρχει ούτε ένα  ζήτημα που να σχετίζεται με την εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφάλειας για το οποίο "δεν συνεργαζόμαστε στενά σε μια ενιαία καθημερινή βάση".

Στην συνέχεια η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ παρέθεσε την ατζέντα της συνάντησης, ξεκινώντας από το ζήτημα της Τουρκίας. "Πρώτα απ `όλα θα συζητήσουμε με τους Υπουργούς την κατάσταση στην Τουρκία. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν η πρώτη που τόνισε τη σημασία κατά τη διάρκεια αυτής της τραγικής νύχτα για την διατήρηση της νομιμότητας των θεσμικών οργάνων και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε καταδικάζοντας την απόπειρα του πραξικοπήματος", είπε.

"Ταυτόχρονα, ζητούμε την πλήρη τήρηση της συνταγματικής τάξης και εμείς ως ΕΕ τονίζουμε τη σημασία του κράτους δικαίου που θα πρέπει να επικρατεί στη χώρα. Συμμεριζόμαστε τις ανησυχίες για το τι συμβαίνει στη χώρα  αυτές τις ώρες, θα πρέπει όμως η Τουρκία να επιδείξει σεβασμό της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών. Θα συνεχίσουμε να συζητάμε τα θέματα αυτά με τους Υπουργούς Εξωτερικών στο Συμβούλιο. Αλλά τα μηνύματα της ΕΕ και των ΗΠΑ είναι από την αρχή προς την ίδια κατεύθυνση", πρόσθεσε.
Αναφερόμενη στην ισλαμική τρομοκρατία και στην τραγωδία της Νίκαιας, η κ. Μογκερίνι δήλωσε πως "ένα άλλο ζήτημα για το οποίο έχουμε συνεργαστεί πολύ στενά και πολύ καλά είναι η καταπολέμηση της τρομοκρατίας και αυτό είναι πολύ σημαντικό μετά από ό τι συνέβη στη Νίκαια, αλλά και στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε άλλα μέρη του κόσμου: την Ασία ή τη Μέση Ανατολή και αυτό θα είναι επίσης στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης  κατά του daesh αυτή την εβδομάδα στην Ουάσιγκτον, όπου θα συναντηθούμε και πάλι εκεί για να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας σε διάφορες μορφές".

Στη συνέχεια ανέλυσε την κατάσταση στις σχέσεις ΕΕ - Ρωσίας - Ουκρανίας, τονίζοντας την ανάγκη για πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας του Minsk. "Εκμεταλλευτήκαμε την επιστροφή σας  από τη Μόσχα να ενημερωθούμε για τις συνομιλίες σας για τη Συρία με τις ρωσικές αρχές. Η ΕΕ και οι ΗΠΑ συνεργάζονται στενά για να προσπαθήσουν την επανεκκίνηση των συνομιλιών στη Γενεύη.  Η ΕΕ είναι και συνεχίζει να είναι έτοιμη να υποστηρίξει ακόμη περισσότερο τη διαδικασία πολιτικής μετάβασης όταν η κατάσταση από τη στρατιωτική μεριά τεθεί υπό έλεγχο", ανέφερε.
"Είχαμε επίσης μια καλή ανταλλαγή απόψεων για τον κοινό μας στόχο για τη Λιβύη, που είναι το κλειδί για τους δυο μας και για την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, όπου εκτιμούμε πάρα πολύ την κοινή εργασία που έχουμε κάνει στο πλαίσιο του κουαρτέτου που παρήγαγε μία σημαντική έκθεση με σημαντικές συστάσεις που θα εγκριθεί από τους 28 Υπουργούς. Ανταλλάξαμε επίσης απόψεις για την κατάσταση στην Ουκρανία. Εδώ, επίσης, οι ΗΠΑ πιστεύουν ακράδαντα ότι η πλήρης εφαρμογή του Minsk είναι ο δρόμος προς τα εμπρός και εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση μαζί", είπε

Η κ. Μογκερίνι κατέληξε με προσωπικές αναφορές στις σχέσεις ΕΕ - ΗΠΑ, ενώ εξήρε και τον ρόλο του Προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα στη εδραίωση της συνεργασία των δύο περιοχών :
"Θα ήθελα να κλείσω ευχαριστώντας σας  για την προσωπική σας δέσμευση όλα αυτά τα χρόνια και σε αυτούς τους δύσκολες μήνες και εβδομάδες για να ενισχύσουμε και να βελτιώσουμε  κάθε μέρα τη σχέση μας.

Θυμάμαι πολύ καλά ότι στην αρχή της θητείας του, ο Πρόεδρος Ομπάμα έκανε αναφορά στην ανάγκη να ενισχύσουμε τις φιλίες μας που βασίζονται στις κοινές μας αξίες και στην ιστορία μας και μπορώ να πω ότι το καταφέρατε - η φιλία μας δεν ήταν ποτέ τόσο ισχυρή και τόσο σημαντική. Θα ήθελα επίσης να σας ευχαριστήσω προσωπικά και μέσα από εσάς την κυβέρνηση των ΗΠΑ και τον Πρόεδρο Ομπάμα για το ισχυρό και σαφές μήνυμα που πάντα ακούμε από εσάς σχετικά με την ανάγκη για μια ισχυρή και ενωμένη Ευρώπη", ανέφερε.

Πρόσθεσε πως "μερικές φορές χρειαζόμαστε τους στενότερους φίλους μας για να μας θυμίζουν την εξαιρετική αξία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να υπενθυμίσουμε σε όλους τους Ευρωπαίους τις ευθύνες που έχουμε, όχι μόνο απέναντι στους πολίτες μας, αλλά και προς τους εταίρους μας"

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Δειτε Επισης

ΒΙΝΤΕΟ: Έκρηξη σε αγωγό φυσικού αερίου στο Χιούστον του Τέξας-Οι κάτοικοι εκκένωσαν την περιοχή
Σε συναγερμό η επιστημονική κοινότητα μετά τις ακραίες πλημμύρες-Τι προκάλεσε την φονική κακοκαιρία στην Ευρώπη
Αποκαλύψεις για την τραγωδία του υποβρυχίου Titan-Η πρώτη εικόνα από τα συντρίμμια
ΒΙΝΤΕΟ: Η NASA εξέδωσε προειδοποίηση για αστεροειδή σε μέγεθος σταδίου που θα πλησιάσει τη Γη
Προετοιμάζεται για έναν μακρύ πόλεμο με το Ισραήλ η Χαμάς
Μαχαιρωμένος στο χέρι βρέθηκε ο επικεφαλής της Yamaha Motor στην Ιαπωνία-Συνελήφθη η κόρη του
Δεν κατέθεσε στο δικαστήριο ο Πελικό για λόγους υγείας-Χιλιάδες διαδηλωτές στους δρόμους υπέρ της Ζιζέλ
Γλύτωσε τη φυλακή για την παιδική πορνογραφία ο πρώην παρουσιαστής του BBC
Τραγική ειρωνία... Ο πατέρας της Kristina ήταν αυτός που βρήκε το κεφάλι της, ενώ δίπλα έπαιζαν τα παιδιά της
Έκρηξη στο κέντρο της Κολωνίας-Συναγερμός στην Αστυνομία