«3 Λεπτά» με τον Γιώργο Πέτρου

Με 40 χρόνια εμπειρία σε πολυεθνικές επιχειρήσεις ο Γιώργος Πέτρου, Πρόεδρος του Peta Group και Διευθύνων Σύμβουλος της Staroil «έκανε στάση» στο στούντιο του InBusinessNews και μίλησε στην εκπομπή «3 Λεπτά» για την επαγγελματική του πορεία, τα πιστεύω και τους στόχους του.
Η μέρα του ξεκινά με την επίσκεψη σε πρατήρια της Staroil στον δρόμο προς το γραφείο, όπως εξηγεί. Όταν φθάσει στο γραφείο πρώτο μέλημά του είναι να καλημερίσει τους συναδέλφους και στη συνέχεια να «ανιχνεύσει» αν υπάρχουν οποιαδήποτε προβλήματα, επαγγελματικά ή και προσωπικά, γιατί όπως εξηγεί ένας υπάλληλος που δεν νιώθει καλά δεν μπορεί και να αποδώσει καλά στην εργασία του.
Ο επιχειρηματίας που θαυμάζει περισσότερο από όλους στο εξωτερικό είναι τον David Simon, πρόεδρο της BP τις δεκαετίες ’80 και ’90. Όπως αναφέρει ήταν ένας άνθρωπος που άφησε σημαντικό στίγμα στην καριέρα του, ο οποίος κατάφερε να σώσει από την πτώχευση και στη συνέχεια να γιγαντώσει μια πολυεθνική εταιρεία.
«Ο ηγέτης γεννιέται αλλά μπορεί και να εξελιχθεί», δηλώνει ο κ. Πέτρου. Υπάρχει όμως και η περίπτωση που οι συνθήκες να είναι τέτοιες που να μην τον αφήσουν να αναπτυχθεί.
Ως μεγαλύτερο του επίτευγμα καταγράφει τον διορισμό του στη θέση του γενικού διευθυντή στην BP Κύπρου. Ήταν ο πρώτος Κύπριος γενικός διευθυντής στην εταιρεία καθώς στο παρελθόν διορίζονταν μόνο Άγγλοι.
Μεγαλύτερή του αποτυχία θεωρεί την κίνησή του να εμπλακεί στη βιομηχανία του real estate και development με δική του επιχείρηση. Οι περιορισμένες γνώσεις του στον τομέα, όπως παραδέχεται, τον οδήγησαν στο να αποτύχει.
Το μεγαλύτερο μάθημα που έχει λάβει στη μέχρι τώρα επαγγελματική του πορεία είναι πως: «Η συνέπεια και η μελέτη στο τέλος σε ανταμείβουν».
Το παιδικό του όνειρό έχει εκπληρωθεί καθώς μικρός ονειρευόταν να γίνει διευθυντής σε μεγάλη εταιρεία ή επιχειρηματίας.
Αν μπορούσε να αλλάξει ένα πράγμα στην Κύπρο θα ήταν η νοοτροπία των κατοίκων της. «Ο κόσμος πρέπει να αρχίσει να σκέφτεται “out of the box” και να μη ζηλεύει και να προσπαθεί να αντιγράψει τον διπλανό του», δηλώνει ο Διευθύνων Σύμβουλος της Staroil.
Ένα νεαρό επιχειρηματία που κάνει τα πρώτα του βήματα θα τον συμβούλευε να θέτει στόχους και να δουλέψει σκληρά για να τους πετύχει, να μη φοβάται και να μην απογοητεύεται από αποτυχίες.
Ο στόχος που έχει θέσει για το υπόλοιπο του 2016 είναι να αυξήσει τον αριθμό πρατηρίων της Staroil. Παράλληλα, θα προσπαθήσει να βρει περισσότερο ελεύθερο χρόνο.