Ανησυχίες για Κύπριους μαθητές που βρίσκονται στην Τραπεζούντα

Ανησυχίες προκαλεί η είδηση ότι στην Τραπεζούντα της Τουρκίας  βρίσκεται ομάδα Κυπριών μαθητών, οι οποίοι συμμετέχουν στην μαθηματική Ολυμπιάδα.  Πρόκειται για 26 παιδιά και τους 10 συνοδούς τους
 
Σύμφωνα με τον υπουργό Παιδείας, Κώστα Καδή, οι Κυπριακές Αρχές βρίσκονται σε επικοινωνία με την Ελλάδα, μαθητές της οποίας επίσης συμμετέχουν στο διαγωνισμό, για το κατά πόσον θα επιτευχθεί η επιστροφή των παιδιών, μέσω Αθηνών, εντός της ημέρας.
 
Πάντως , ο κ. Καδής ανέφερε ότι οι διοργανωτές της Ολυμπιάδας επιχειρούν να καθησυχάσουν,  γι αυτό και τονίζουν ότι ο διαγωνισμός θα συνεχιστεί κανονικά. 
 
Γι αυτό και υπάρχει προβληματισμός μεταξύ των διαφόρων χωρών που συμμετέχουν στην Ολυμπιάδα, για το κατά πόσον θα πρέπει να αφήσουν τα παιδιά μέχρι την ολοκλήρωση του διαγωνισμού, μιας και όπως τονίστηκε, δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας. 
 
Ο Κώστας Καδής τόνισε πως η Κύπρος βρίσκεται σε επαφή και με άλλες αποστολές , ενώ αποφάσεις θα ληφθούν γύρω στο μεσημέρι. «Οι μαθητές είναι ασφαλείς», τόνισε ο Υπουργός.
 
Η εναλλακτική λύση είναι η επιστροφή των παιδιών, με αεροσκάφος που θα μεταβεί στην Τραπεζούντα από την Αθήνα.
 
Τα παιδιά επρόκειτο να επιστρέψουν στην Κύπρο τα ξημερώματα της Δευτέρας. 
 
Κανένα οργανωμένο ταξίδι Κυπρίων στην Τουρκία
Στο μεταξύ, σύμφωνα με ταξιδιωτικούς πράκτορες,  δεν υπάρχει κανένα οργανωμένο ταξίδι  Κυπρίων στην Τουρκία. Παρ’ όλα αυτά, ουδείς μπορεί να γνωρίζει κατά πόσον Κύπριοι μετέβησαν στην Τουρκία μεμονωμένα, ειδικά μέσω κατεχόμενων. Οι κυπριακές αρχές, δεν έχουν μέχρι στιγμή πληροφορίες για ύπαρξη Κυπρίων στην Τουρκία, ωστόσο σε περίπτωση που πολίτες βρίσκονται εκεί, συγγενείς τους καλούνται να επικοινωνήσουν με το τηλέφωνο 99660129 και 97775998 για να διευθετηθεί η επιστροφή τους στην Κύπρο.
 
Όσοι βρίσκονται στην Τουρκία μπορούν επίσης να επικοινωνήσουν με το ελληνικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη στα τηλέφωνα (0090212)3938290-1-2 και (0090212)3938294.
 
Το Υπουργείο Εξωτερικών τονίζει ότι ισχύει η ταξιδιωτική οδηγία που εκδόθηκε τον Ιανουάριο του 2016, βάσει της οποίας καλούνται οι Κύπριοι, οι οποίοι πιθανόν να διαμένουν, επισκέπτονται ή προτίθενται να επισκεφθούν την Τουρκία, όπως αποφύγουν να ταξιδεύουν σε ορισμένες περιοχές αν δεν είναι αναγκαίο. Οι Κύπριοι πολίτες καλούνται όπως αποφεύγουν τους πολυσύχναστους χώρους και τις μαζικές συγκεντρώσεις. Επίσης ενθαρρύνονται να ενημερώνονται για την τρέχουσα κατάσταση από τα τοπικά και διεθνή μέσα ενημέρωσης (κυρίως από το διαδίκτυο) και να ακολουθούν τις οδηγίες ασφαλείας των τουρκικών Αρχών.
 
Σημειώνεται ότι λόγω της απουσίας διπλωματικών σχέσεων με την Τουρκία, η Κυπριακή Δημοκρατία δεν είναι σε θέση να παρέχει προξενική αρωγή σε Κύπριους πολίτες οι οποίοι επισκέπτονται την χώρα. 
 
 
 
 

Δειτε Επισης

Βροχές, καταιγίδες και χαλάζι στο μενού του καιρού-Στους 30 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Η τρομακτική κατάσταση στη Μέση Ανατολή και ο ρόλος της Κύπρου-«Σωσίβιο δυτικών χωρών στην περιοχή»
Δήμαρχος Πάφου και Πρύτανης ΤΕΠΑΚ θα διανυκτερεύσουν στη φοιτητική εστία
Και σε έφηβους μπορεί να χορηγηθεί το εμβόλιο για την mpox-«Σημαντικό βήμα προόδου»
Μύρισε απότομα φθινόπωρο-Κίτρινη προειδοποίηση για καταιγίδες, χαλάζι και δυνατούς ανέμους
Καλούν τον κόσμο σε εκδήλωση κατά της διαφθοράς οι Οικολόγοι μετά την παύση Οδυσσέα
Συννεφιά, βροχές και καταιγίδες στο καιρικό μενού-Στους 33 βαθμούς η θερμοκρασία
Αυτοί είναι οι μαγικοί αριθμοί του Τζόκερ που μοιράζουν πάνω από 13,4 εκ. ευρώ
Απορρίφθηκε η προσφυγή φαρμακείων κατά Διατάγματος για ωράρια λειτουργίας
Μείωση κατέγραψε ο πληθωρισμός σε Κύπρο και υπόλοιπη Ευρώπη τον Αύγουστο