Πονοκέφαλος η θαλάσσια ρύπανση στη Λεμεσό

Καφέ αφροί στην θάλασσα μπροστά από την Φραγγοεκκλησιά, διάσπαρτα οικιακά σκουπίδια, μάλα αλλά και ψόφιοι μικροοργανισμοί, συναντώνται από τις αρχές του καλοκαιριού στη Λεμεσό.  
Λουόμενοι, ντόπιοι κι επισκέπτες εκφράζουν συχνά τα παράπονα και την διαμαρτυρία τους στην τοπική αρχή και τις άλλες αρμόδιες υπηρεσίες.  Την φωνή των διαμαρτυρομένων πολιτών, ήρθαν να υποστηρίξουν και τα αποτελέσματα μικροβιολογικών αναλύσεων, που έδειξαν κολοβακτηρίδια και ecoli στο θαλασσινό νερό, ευρήματα που παρουσιάστηκαν σε ανοιχτό συμπόσιο του ΤΕΠΑΚ.
 

Υπό το βάρος αυτών των εξελίξεων οργανώθηκε συνέντευξη Τύπου, στην οποία ο Δήμαρχος Ανδρέας Χρίστου ξεκαθάρισε αρχικά ότι ο Δήμος δεν είναι αρμόδια αρχή για το θέμα της θαλάσσιας ρύπανσης .  Υπέδειξε πως αρμόδιο τμήμα  είναι αυτό του Περιβάλλοντος, ενώ συναρμόδια είναι,  το Τμήμα Αλιείας, το  Τμήμα Εμπορικής Ναυτιλίας,  η Αρχή λιμένων, η  Επαρχιακή Διοίκηση και η Λιμενική Αστυνομία. Ωστόσο ανέφερε  ο κ. Χρίστου, ο Δήμος προσπαθεί να διαδραματίσει συντονιστικό ρόλο, να ενεργοποιήσει της εμπλεκόμενες υπηρεσίες για να εξασφαλιστεί η ποιότητα του θαλάσσιου νερού. Ο Δήμαρχος , επιχειρώντας να καθησυχάσει τον κόσμο είπε πως  διαχρονική εκτίμηση  της τοπικής αρχής της Λεμεσου  για τα θαλάσσια νερά της, είναι πως πρόκειται για  εξαιρετικής ποιότητας και καθαρότητας και το γεγονός επιβεβαιώνεται στη  βάση να αναλύσεων που διενεργεί το κράτος αλλά και των  ευρωπαϊκών μετρήσεων
 

Τι έδειξαν οι αναλύσεις του ΤΕΠΑΚ
Ένοχοι το Αγκυροβόλιο,  τα Ιχθυοτροφεία και το Λιμάνι

 Μετά τα προβλήματα που εντοπίστηκαν από πέρσι ο Καθηγητής Κώστας Κώστα από το ΤΕΠΑΚ,  η ομάδα του οποίου προέβη σε σχετική μελέτη ( ήταν παρόν στη συνέντευξη Τύπου και μίλησε) κατέληξε ότι για τη ρύπανση σημαντικός παράγοντας είναι το αγκυροβόλιο, μετά  από μεμονωμένα περιστατικά.   Συνεισφορά έχουν τα  ιχθυοτροφία  με τα υπολείμματα τροφών που μεταφέρονται στον κόλπο της Λεμεσού και μικρότερη συνεισφορά κατανέμεται  στο λιμάνι και τη μαρίνα.
Ο Δήμαρχος Λεμεσού επισήμανε ότι ενώ για τα πετρελαιοειδή το τμήμα αλιείας που είναι υπεύθυνο έχει εξοπλισμό και παρεμβαίνει αποτελεσματικά, το τμήμα περιβάλλοντος που είναι υπεύθυνος για τη ρύπανση δεν έχει καθόλου εξοπλισμό.
Ο κ. Χρίστου είπε ότι ο Δήμος έχει υιοθετήσει τις εισηγήσεις του ΤΕΠΑΚ και μαζί προχωρούν στη διεκδίκηση ευρωπαϊκού προγράμματος ώστε να αποκτηθεί εξοπλισμός που περιλαμβάνει,  αισθητήρες για ρύπους, 2ο σκάφος και επίγειο ραντάρ που θα στέλνει μήνυμα ώστε να υπάρχει άμεση παρέμβαση.
Στις λύσεις προτείνεται να γίνεται ψεκασμός με φυσικό υλικό από φύκια, με μηδαμινή ως ανύπαρκτη τοξικότητα, που διασπείρει τη ρύπανση και στο τέλος εξατμίζεται με πολύ καλά αποτελέσματα, ενώ πρόθεση είναι να  τοποθετηθούν και ειδικά  φράγματα για τις τροφές που ξεφεύγουν από τα ιχθυοτροφεία. Όλα αυτά  βέβαια για να αποκτηθούν και να τροχοδρομηθούν οι προτεινόμενες λύσεις, θα γίνουν αν προχωρήσει κι εγκριθεί ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, υποδείχτηκε στη συνέντευξη Τύπου.
 

Γιάννης Κωστακόπουλος
 
 
 

Δειτε Επισης

Βροχές, καταιγίδες και χαλάζι στο μενού του καιρού-Στους 30 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Η τρομακτική κατάσταση στη Μέση Ανατολή και ο ρόλος της Κύπρου-«Σωσίβιο δυτικών χωρών στην περιοχή»
Δήμαρχος Πάφου και Πρύτανης ΤΕΠΑΚ θα διανυκτερεύσουν στη φοιτητική εστία
Και σε έφηβους μπορεί να χορηγηθεί το εμβόλιο για την mpox-«Σημαντικό βήμα προόδου»
Μύρισε απότομα φθινόπωρο-Κίτρινη προειδοποίηση για καταιγίδες, χαλάζι και δυνατούς ανέμους
Καλούν τον κόσμο σε εκδήλωση κατά της διαφθοράς οι Οικολόγοι μετά την παύση Οδυσσέα
Συννεφιά, βροχές και καταιγίδες στο καιρικό μενού-Στους 33 βαθμούς η θερμοκρασία
Αυτοί είναι οι μαγικοί αριθμοί του Τζόκερ που μοιράζουν πάνω από 13,4 εκ. ευρώ
Απορρίφθηκε η προσφυγή φαρμακείων κατά Διατάγματος για ωράρια λειτουργίας
Μείωση κατέγραψε ο πληθωρισμός σε Κύπρο και υπόλοιπη Ευρώπη τον Αύγουστο