Καταποντίστηκε η τουρκική λίρα στο άκουσμα του πραξικοπήματος

Η τουρκική λίρα υπέστη τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση της στα τελευταία οκτώ χρόνια και τα στοιχεία ενεργητικού που λειτουργούν ως «καταφύγιο» (haven assets) έλαβαν ώθηση αργά το βράδυ της Παρασκευής 15ης Ιουλίου στο άκουσμα της είδησης για απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία.
Η τουρκική λίρα βυθίστηκε κατά 6%, καταγράφοντας την πιο απότομη πτώση από τον Οκτώβριο του 2008 όταν βγήκε η είδηση για τους πρώτους πυροβολισμούς. Καθώς περισσότερες πληροφορίες έβγαιναν στην επιφάνεια η λίρα έκλεισε με μείωση 4,8 %, στα 3,0157 έναντι του δολαρίου, ένα χαμηλό έξι μηνών.
Η αναταραχή στην Τουρκία έσπρωξε και τις τιμές του πετρελαίου υψηλότερα. Το μπρεντ, στον παγκόσμια δείκτη, κέρδισε 0,5 % για να καταλήξει στα 47,61 δολάρια  το βαρέλι, ενώ το West Texas Intermediate, ο δείκτης των ΗΠΑ, έκλεισε με άνοδο 0,6 % στα 45,95 δολάρια. Η άνοδος των τιμών οφείλεται στην στρατηγική θέση της Τουρκίας. Η Τουρκία έχει μια στρατηγική θέση για την ενέργεια καθώς περνούν από την ίδια εμπορικοί δρόμοι από τη Μέση Ανατολή, την Κεντρική Ασία και τη Ρωσία στις ευρωπαϊκές αγορές.
Εν τω μεταξύ, οι επενδυτές  αργά το βράδυ έκαναν «εξόρμηση» για χρυσό και γιεν.
Το ιαπωνικό νόμισμα, θεωρείται ως ένα περιουσιακό στοιχείο «καταφύγιο». Κατάφερε να ενισχυθεί κατά 0,7 % και να αγγίξει τα 104,64 γιεν έναντι του αμερικανικού δολαρίου αργά την Παρασκευή στις συναλλαγές της Νέας Υόρκης  κλείνοντας τελικά στα ¥ 104,88/$.
Άνοδο σημείωσε και ο χρυσός κλείνοντας 0,2 % υψηλότερο σε $ 1,337.45 η ουγγιά. Είχε άγγιξε ενδοσυνεδριακό υψηλό των $ 1,339.15.