Απέτυχε το πραξικόπημα στην Τουρκία

Η απόπειρα ανατροπής της τουρκικής κυβέρνησης από ομάδα στρατιωτικών απέτυχε αφού η σθεναρή αντίσταση εκατοντάδων χιλιάδων Τούρκων πολιτών που ξεχύθηκαν στους δρόμους δεν επέτρεψε στους πραξικοπηματίες να ολοκληρώσουν το σχέδιο τους.
 
Διαβάστε τι συνέβη από το βράδυ της Παρασκευής μέχρι την επιστροφή του Ταγίπ Ερντογάν στη χώρα και την αποτροπή βίαιης ανατροπής της κυβέρνησης:
 
22:30 Στρατιώτες κλείνουν τις δύο γέφυρες του Βοσπόρου και απαγορεύουν τη διέλευση των αυτοκινήτων.

22:50 Ακούγονται πυροβολισμοί στην Άγκυρα και κάνουν την εμφάνισή τους τα πρώτα πολεμικά αεροσκάφη και ελικόπτερα.

23:02 Ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μπινελί Γιλντερίμ, ανακοινώνει ότι εκδηλώθηκε πραξικόπημα και καλεί σε ηρεμία δηλώνοντας τη βεβαιότητα ότι θα ανατραπούν τα σχέδια της «ομάδας στρατιωτικών» που επιχειρούν την ανατροπή της δημοκρατίας στη χώρα.
 

23:25 Τούρκοι στρατιωτικοί ανακοινώνουν ότι έχουν καταλάβει την εξουσία για να προστατεύουν τη δημοκρατική τάξη.

23:45 Ανακοινώνεται ότι ο αρχηγός του στρατού έχει συλληφθεί.
 

23:55 Στρατιώτες εισβάλουν στο κρατικό κανάλι TRT.

00:05 Μεταδίδουν μήνυμα ότι τη διακυβέρνηση της χώρας θα αναλάβει ένα «Συμβούλιο ειρήνης» που θα ετοιμάσει νέο σύνταγμα.

00:26 Ο Ταγίπ Ερντογάν απευθύνεται στο λαό μέσω facetime από το κινητό δημοσιογράφου του CNN Turk. Ζητάει από τον κόσμο να βγει στους δρόμους και να αντισταθεί.

00:35 Το TRT σταματάει την αναμετάδοση του προγράμματος.

00:51 Στρατιωτικό ελικόπτερο ανοίγει πυρ εναντίον των εγκαταστάσεων της υπηρεσίας πληροφοριών στην Άγκυρα.

01:08 Τανκς του στρατού περικυκλώνουν το τουρκικό κοινοβούλιο και ανοίγουν πυρ. Την ίδια ώρα πυροβολισμοί ακούγονται και στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης.
 

01:26 Δύο ισχυρές εκρήξεις ακούγονται στο κέντρο της τουρκικής πρωτεύουσας.

01:59 Μαχητικό αεροσκάφος καταρρίπτει ελικόπτερο των πραξικοπηματιών στην Άγκυρα.

02:04 Το Anadolu ανακοινώνει πως 17 αστυνομικοί σκοτώθηκαν σε αστυνομικό σταθμό στην Άγκυρα.

02:05 Ο Πρόεδρος Ομπάμα δηλώνει τη στήριξή του στην Κυβέρνηση Ερντογάν. Ζητάει αυτοσυγκράτηση ώστε να αποφευχθεί η αιματοχυσία.

02:10 Χιλιάδες κόσμου κατέκλεισε τους δρόμους σε Άγκυρα και Κωνσταντινούπολη εκφράζοντας τη στήριξή τους στον Ταγίπ Ερντογάν.
 

02:40 Οι πραξικοπηματίες απομακρύνονται από το TRT, το αεροδρόμιο και άλλα καίρια σημεία που είχαν καταλάβει.

03.05 Ανακοινώνεται ότι από την τουρκική υπηρεσία πληροφοριών ότι ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων που νωρίτερα ανακοινώθηκε ότι συνελήφθει από τις δυνάμεις των πραξικοπηματιών, συνεχίζει να επιτελεί τα καθηκοντά του.

03.05 Ο Κυβερνήτης της Κωνσταντινούπολης δηλώσει στο NTV ότι η απόπειρα πραξικοπήματος έχει ανατραπεί.
 

03.09 Ανακοινώνεται απαγόρευση πτήσεων πάνω από τον τουρκικό ενάεριο χώρο.

03.09 Δύο πολίτες σκοτώνονται από πυρά των πραξικοπηματικών δυνάμεων.
 

03:10 Προσγειώνεται το αεροσκάφος που μεταφέρει τον Τούρκο Πρόεδρο.

03.11 Ταυτοποιούνται 104 άτομα που συμμετείχαν στην απόπειρα του πραξικοπήματος και κάποιοι από αυτούς συλλαμβάνονται από τις κρατικές δυνάμεις.

03.11 Νέα έκρηξη σημειώνεται στο κτίριο της τουρκικής εθνοσυνέλευσης.

04.07 Μεταδίδεται από το Reuters ότι σημειώθηκε ισχυρή έκρηξη στο αεροδρόμιο «Ατατούρκ».

04.07 Ανακοινώνεται η άφιξη του αεροσκάφους του Ερντογάν στο αεροδρόμιο «Ατατούρκ» της Κωνσταντινούπολης.

04.08 Υπό πολιορκία από τους πραξικοπηματίες του αναμεταδότη του τουρκικού δορυφόρου Turksat.

04.13 Ο Ερντογάν σε διάγγελμά του από το αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης υπόσχεται στους πραξικοπηματίες ότι θα πληρώσουν βαρύ τίμημα για τις πράξεις τους.
 

04.33 Ανακοινώνεται ο σοβαρός τραυματισμός δώδεκα ατόμων από την βόμβα που έπληξε το κτίριο της τουρκικής εθνοσυνέλευσης.

04.40 Σύλληψη άλλων 69 Τούρκων στρατιωτικών για την απόπειρα πραξικοπήματος.
 

04.55 Το CNN Turk επανέρχεται σε λειτουργία μεταδίδοντας όλα τα νεώτερα από το εσωτερικό της Τουρκίας, μετά και την σύλληψη και απομάκρυνση δυνάμεων στασιαστών που προηγουμένως το είχαν καταλάβει.

05.09 Ο Ερντογάν από το αεροδρόμιο «Αταρούρκ» όπου βρίσκεται εξαγγέλλει κάθαρση στις τάξεις των ενόπλων δυνάμεων της χώρας.

05.53 Περισσότεροι από 120 στασιαστές έχουν συλληφθεί μόνο στην Κωνσταντινούπολη.
 

06.42 Ο Ερντογάν ανακοινώνει καταστολή της απόπειρας του πραξικοπήματος και επικράτηση των κρατικών αρχών.

07.09 Βίντεο δείχνει δυνάμεις των στασιαστών στην γέφυρα του Βοσπόρου να παραδίδονται στις κρατικές αρχές και στο πλήθος που από το βράδυ πλημμύρισε τους δρόμους της Κωνσταντινούπολης προκειμένου να στηρίξει τον Ταγίπ Ερντογάν.
 

07.46 Οι αρχές της Τουρκίας κλέινουν τη γέφυρα του Βοσπόρου για πετρελαιοφόρα.

07.48 Οι κρατικές δυνάμεις καταρρίπτουν το ελικόπτερο που προηγουμένως έβαλλε κατά του διαχειριστή του δορυφόρου Turksat στα περίχωρα της Άγκυρας.

09.14 Ανακοινώνεται η διάσωση του αρχηγού των ενόπλων δυνάμεων Χουλουσί Ακάρ από τα χέρια των πραξικοπηματιών που τον είχαν πιάσει όμηρο.
 

09.20 Είκοσι εννιά συνταγματάρχες και πέντε στρατηγοί έχουν απομκρυνθεί από τις τάξεις του στρατεύματος.

10.06 Ο αριθμός των νεκρών από χθες βράδυ που άρχισε η απόπειρα κατάλυσης της κυβέρνησης ανεβαίνει στους 90 –οι 41 αστυνομικοί- με τους τραυματίες να αγγίζουν τους1154 και τους συλληφθέντες σε όλη τη χώρα να φτάνουν τα 1563 άτομα. Επίσης 104 άτομα που έλαβαν μέρος στην απόπειρα κατάλυσης του συντάγματος έχουν πέσει νεκροί από τις κυβερνητικές δυνάμεις.
 

11.30 Το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο της Τουρκίας συνήλθε για αν αποφασίσει σχετικά με δικαστές και εισαγγελείς που σχετίζονταν με τους στασιαστές, μετέδωσε το πρακτορείο Ανατολή.

11.34 Με μήνυμά της στο Twitter, η τουρκική προεδρία υποστηρίζει πως νέα απόπειρα πραξικοπήματος μπορεί να πραγματοποιηθεί ανά πάσα στιγμή και καλεί τους Τούρκους να παραμείνουν στους δρόμους.
 

12.09 Η απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος, που συγκλόνισε την Τουρκία στη διάρκεια της περασμένης νύκτας, απέτυχε, ανακοίνωσε ο στρατηγός Ουμίτ Ντουντάρ, προσωρινός αρχηγός των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, διευκρινίζοντας πως σκοτώθηκαν 104 πραξικοπηματίες. Ο ίδιος πρόσθεσε στη δήλωσή του, που μεταδόθηκε ζωντανά από το CNN Turk, πως η Τουρκία έχει "κλείσει το κεφάλαιο" των πραξικοπημάτων για τα καλά και δεν θα το ανοίξει ποτέ ξανά. Ωστόσο η τουρκική προεδρία κάλεσε από την πλευρά της μέσω του Twitter τους πολίτες να παραμείνουν στους δρόμους και προειδοποίησε ότι μπορεί να υπάρξει "νέα ανάφλεξη".
 
12.30 Στους 265 οι νεκροί, εκ των οποίων οι 104 στασιαστές και 41 αστυνομικοί, 1440 οι τραυματίες και 2800 οι συλλήψεις.
 
12.30 Τουρκικό στρατιωτικό ελικόπτερο με 6-8 άτομα προσγειώνεται στην Αλεξανδρούπολη στην Ελλάδα, όπου και ζητούν πολιτικό άσυλο.
 
13.08 Ο Τούρκος Πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ δήλωσε το Σάββατο ότι η κατάσταση στη χώρα είναι «υπό πλήρη έλεγχο», αφότου η κυβέρνηση αντιμετώπισε στρατιωτικό πραξικόπημα που είχε ως στόχο την ανατροπή της Κυβέρνησης. Η θανατική ποινή δεν προβλέπεται στο Σύνταγμα της Τουρκίας, αλλά θα πρέπει η χώρα να μελετήσει το ενδεχόμενο νομοθετικών τροποποιήσεων για να διασφαλιστεί ότι δεν θα ξανασυμβεί κάτι τέτοιο, είπε.
 
13.08 Την ίδια ώρα, σε τηλεγραφικές μεταδόσεις του το πρακτορείο ειδήσεων Reuters αναφέρει ότι ο κ. Γιλντιρίμ δήλωσε επίσης ότι οποιαδήποτε χώρα σταθεί στο πλευρό του κληρικού Γκιουλέν δεν θα είναι φίλη της Τουρκίας και θα θεωρηθεί ότι βρίσκεται σε πόλεμο με την Τουρκία.
 
 

Δειτε Επισης

ΒΙΝΤΕΟ: Έκρηξη σε αγωγό φυσικού αερίου στο Χιούστον του Τέξας-Οι κάτοικοι εκκένωσαν την περιοχή
Σε συναγερμό η επιστημονική κοινότητα μετά τις ακραίες πλημμύρες-Τι προκάλεσε την φονική κακοκαιρία στην Ευρώπη
Αποκαλύψεις για την τραγωδία του υποβρυχίου Titan-Η πρώτη εικόνα από τα συντρίμμια
ΒΙΝΤΕΟ: Η NASA εξέδωσε προειδοποίηση για αστεροειδή σε μέγεθος σταδίου που θα πλησιάσει τη Γη
Προετοιμάζεται για έναν μακρύ πόλεμο με το Ισραήλ η Χαμάς
Μαχαιρωμένος στο χέρι βρέθηκε ο επικεφαλής της Yamaha Motor στην Ιαπωνία-Συνελήφθη η κόρη του
Δεν κατέθεσε στο δικαστήριο ο Πελικό για λόγους υγείας-Χιλιάδες διαδηλωτές στους δρόμους υπέρ της Ζιζέλ
Γλύτωσε τη φυλακή για την παιδική πορνογραφία ο πρώην παρουσιαστής του BBC
Τραγική ειρωνία... Ο πατέρας της Kristina ήταν αυτός που βρήκε το κεφάλι της, ενώ δίπλα έπαιζαν τα παιδιά της
Έκρηξη στο κέντρο της Κολωνίας-Συναγερμός στην Αστυνομία