Οι οκτώ λόγοι της αποτυχίας του πραξικοπήματος

Μια σειρά από παράγοντες, οι οποίοι κυρίως έχουν να κάνουν με το γεγονός ότι οι πραξικοπηματίες υπερεκτίμησαν  τις δυνάμεις τους και υποτίμησαν  την επιρροή του Ερντογάν σε σώματα ασφαλείας και όχι μόνο, αποτελούν τους βασικούς λόγους, για τους οποίους απέτυχε το πραξικόπημα στην Τουρκία.  Καθοριστικό παράλληλα ρόλο έπαιξε η ορμή των υποστηρικτών του τούρκου Προέδρου, οι οποίοι ξεχύθηκαν στους δρόμους για να αποτρέψουν το πραξικόπημα.
 
Ο Διεθνολόγος, Ζήνωνας Τζιάρας, ανέλυσε στο ΡΕΠΟΡΤΕΡ Online τους παράγοντες, οι οποίοι συντέλεσαν στην αποτυχία ανατροπής της  τουρκικής Κυβέρνησης.  Σύμφωνα με τον κ. Τζιάρα, οι λόγοι συνοψίζονται ως εξής:
 
  1. Το τμήμα των Ενόπλων Δυνάμεων που αποπειράθηκε να διενεργήσει το πραξικόπημα ήταν μικρό, με χαμηλόβαθμους αξιωματικούς  και  σχετικά μικρό αριθμό στρατιωτών. Η ομάδα αυτή δεν είχε τη «νομιμοποίηση» της ελίτ του τουρκικού στρατού.
  2. Στην απόπειρα πραξικοπήματος δεν συμμετείχε όλος ο στρατός. Αντίθετα, κάποια σώματα του δεν συμμετείχαν καθόλου, όπως για παράδειγμα το Ναυτικό, στο οποίο η επιρροή Ερντογάν είναι πιο μεγάλη, έναντι  της Αεροπορίας. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι ο Ταγίπ Έρντογάν «έδειξε» τον Αρχηγό της Αεροπορίας, κατηγορώντας τον για προδοσία, μετά τις εικόνες που έκαναν το γύρο του κόσμου με πυροβολισμός από στρατιωτικά ελικόπτερα. «Έπαιξε σημαντικό ρόλο το ποια μέρη του στρατού συμμετείχαν» υπέδειξε ο κ. Τζιάρας. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι το πραξικόπημα καταδίκασαν υψηλόβαθμα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας.
  3. Γενικότερα, οι πραξικοπηματίες δεν είχαν σοβαρά ερείσματα ή δυνατότητες  για να μπορέσουν να ελέγξουν κεντρικούς μηχανισμούς του κράτος. Το γεγονός ότι κατέλαβαν το κρατικό κανάλι και ανακοίνωσαν τη διενέργεια πραξικοπήματος, δεν ήταν αρκετό για να ελέγξουν άλλους, ουσιώδεις μηχανισμούς του τουρκικού κράτους, στους οποίους η επιρροή του Ερντογάν ήταν έντονη. 
  4. Η σε με μεγάλο βαθμό ελεγχόμενη από τον Πρόεδρο Ερντογάν, Στρατοχωροφυλακή, η οποία αντέκοψε τους πραξικοπηματίες.
  5.  Παρά τις συνεχείς διακοπές στη μετάδοση της κρατικής τηλεόρασης και τις αδυναμία λειτουργίας των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης, ο Ερντογάν κατάφερε να στείλει του μήνυμα του, κινητοποιώντας τους υποστηρικτές του.  Οι μαζικές κινητοποιήσεις πολιτών στους δρόμους εναντίων των πραξικοπηματικών δυνάμεων έπαιξαν καταλυτικό ρόλο στην εξέλιξη των γεγονότων. Ενίσχυσαν την νομιμοποίηση της Κυβέρνησης Ερντογάν και αποδυνάμωσαν την προσπάθεια των πραξικοπηματιών.
  6. Η διαφωνία των αντιπολιτευτικών κομμάτων στο πραξικόπημα.  Σημαντικότερο ρόλο έπαιξε δε η αρνητική στάση του  Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), το οποίο είχε οργανικές σχέσεις με το κεμαλικό στρατιωτικό κατεστημένο. Η στάση του CHP αποδυνάμωσε ακόμα περισσότερο την πολιτική νομιμοποίηση του εγχειρήματος.
  7.  Η υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας προς τον Ερντογάν.
  8. Οι ζωντανές αναμεταδώσεις από ΜΜΕ και Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, από τη μία μεγέθυναν την ισχύ του πραξικοπήματος, από την άλλη όμως έδωσαν ώθηση στον κόσμο να βγει στους δρόμους για να αναστρέψει την κατάσταση.  

 

 

 
Ο κ. Τζιάρας εξέφρασε την εκτίμηση ότι πιθανότατα οι πραξικοπηματίες υλοποίησαν τα σχέδια τους γιατί υπερεκτίμησαν τις δυνατότητές τους και τα ερείσματα που πιθανότατα είχαν σε κυβέρνηση και σώματα στρατού. Από την άλλη, πρόσθεσε, φαίνεται να υποτίμησαν τη δύναμη και την επιρροή του Ταγίπ Ερντογάν στα Σώματα Ασφαλείας, όπως και τη δυνατότητα του να κινητοποιήσει τους υποστηρικτές του.
 
 
 
 

Δειτε Επισης

ΒΙΝΤΕΟ: Έκρηξη σε αγωγό φυσικού αερίου στο Χιούστον του Τέξας-Οι κάτοικοι εκκένωσαν την περιοχή
Σε συναγερμό η επιστημονική κοινότητα μετά τις ακραίες πλημμύρες-Τι προκάλεσε την φονική κακοκαιρία στην Ευρώπη
Αποκαλύψεις για την τραγωδία του υποβρυχίου Titan-Η πρώτη εικόνα από τα συντρίμμια
ΒΙΝΤΕΟ: Η NASA εξέδωσε προειδοποίηση για αστεροειδή σε μέγεθος σταδίου που θα πλησιάσει τη Γη
Προετοιμάζεται για έναν μακρύ πόλεμο με το Ισραήλ η Χαμάς
Μαχαιρωμένος στο χέρι βρέθηκε ο επικεφαλής της Yamaha Motor στην Ιαπωνία-Συνελήφθη η κόρη του
Δεν κατέθεσε στο δικαστήριο ο Πελικό για λόγους υγείας-Χιλιάδες διαδηλωτές στους δρόμους υπέρ της Ζιζέλ
Γλύτωσε τη φυλακή για την παιδική πορνογραφία ο πρώην παρουσιαστής του BBC
Τραγική ειρωνία... Ο πατέρας της Kristina ήταν αυτός που βρήκε το κεφάλι της, ενώ δίπλα έπαιζαν τα παιδιά της
Έκρηξη στο κέντρο της Κολωνίας-Συναγερμός στην Αστυνομία