Μπαράζ εκκαθαρίσεων σε στρατό και δικαιοσύνη από τον Ερντογάν

Σε μπαράζ εκκαθαρίσεων στις Ενοπλες Δυνάμεις και το δικαστικό σώμα προχώρησε από το πρωί του Σαββάτου η τουρκική κυβέρνηση, μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος κατά του προέδρου Ερντογάν. Σχεδόν 3.000 στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων έχουν συλληφθεί, ενώ οι νεκροί έφτασαν τους 161 -εκ των οποίων περίπου 100 πραξικοπηματίες- και οι τραυματίες τους 1.440.
 
Η αρχική εκτίμηση ότι το πραξικόπημα ήταν έργο από μία ομάδα αξιωματικών στα μεσαία κλιμάκια τελικά διαψευδέται από τις εξελίξεις, καθώς ο κατάλογος των συλληφθέντων στρατιωτικών περιλαμβάνει ανώτατους αξιωματικούς, επικεφαλής μάχιμων και επιτελικών μονάδων.
 
Επίσης, οι τουρκικές αρχές διέταξαν το Σάββατο τη σύλληψη 2,745 δικαστών και ανακριτών, όπως μεταδίδει το τουρκικό ιδιωτικό κανάλι NTV.
 
Οι τουρκικές αρχές πέρασαν χειροπέδες στον διοικητή της Β' Στρατιάς, στρατηγό Αντέμ Χουντουντί, ο οποίος είναι ο πιο υψηλόβαθμος αξιωματικός που συλλαμβάνεται στο πλαίσιο της νομικής διαδικασίας που έχει ξεκινήσει στην Τουρκία εναντίον των επίδοξων πραξικοπηματιών. Μεταξύ των συλληφθέντων βρίσκονται ο διοικητής επιχειρήσεων της Α΄ στρατιάς ταξίαρχος Εγιούπ Γκιουρλέρ και ο διοικητής της στρατοχωροφυλακής Κωναταντινούπολης, συνταγματάρχης Γκιουρτζάν Σερτζάν. Συνελήφθη ακόμα ο  διοικητής της Γ' Στρατιάς, στρατηγός Ερντάλ Οζτούρκ, ο οποίος σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, αντιμετωπίζει την κατηγορία της προδοσίας. Έτσι, μέχρι στιγμής έχουν συλληφθεί 35 ανώτατοι αξιωματικοί από το στρατό, την αεροπορία και το ναυτικό. Συνολικά, έχουν συλληφθεί από το πρωί πάνω από 2.800 στρατιωτικοί, αλλά ο αριθμός αυξάνεται συνεχώς.
 
Εξάλλου, οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν το μέλος του Συνταγματικού Δικαστηρίου της χώρας Αλπαρσλάν Αλτάν μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στην χώρα, μετέδωσαν τα τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα CNN Turk και NTV. O Aλπαρσλάν Αλτάν, ένας εκ των 17 δικαστών του Συνταγματικού Δικαστηρίου, βρίσκεται υπό κράτηση για λόγους που δεν έχουν διευκρινιστεί., μετέδωσε το NTV. 

Συλλήψεις έγιναν και στο τουρκικό Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, καθώς και στο Ανώτατο Συμβούλιο Δικαστών και Εισαγγελέων. Συγκεκριμένα,οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν δέκα μέλη του Συμβουλίου του Κράτους, του ανώτατου διοικητικού δικαστηρίου της χώρας, και διεξάγουν έρευνα για 140 μέλη του Ακυρωτικού Δικαστηρίου. Οι συλλήψεις αυτές ακολουθούν πληροφορίες που μεταδόθηκαν για συλλήψεις δικαστών, μια ένδειξη ότι η έρευνα διευρύνεται στο εσωτερικό του δικαστικού σώματος. Η κυβέρνηση της Τουρκίας έχει πει πως μέλη μιας "παράλληλης δομής" στον στρατό βρίσκονταν πίσω από το πραξικόπημα - εννοώντας τους υποστηρικτές του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν ο οποίος ζει στις ΗΠΑ.
 
Υπενθυμίζεται πως η τουρκική κυβέρνηση διεμήνυσε πως θα είναι αμείλικτη στο θέμα των τιμωρίας όσων συμμετείχαν στην απόπειρα πραξικοπήματος, ενώ δεν απέκλεισε και το ενδεχόμενο επαναφοράς της θανατικής ποινής.
 
Στο μεταξύ, η κυβέρνηση καθώς και ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απευθύνουν και σήμερα έκκληση στους οπαδούς του κυβερνώντος κόμματος να βγουν, όπως χτες τη νύχτα, στους δρόμους. Ειδικά ο Ερντογάν, το έκανε αυτό και μέσω ανακοίνωσης της Προεδρίας, αλλά και μέσω μηνύματος sms που έχει σταλεί σε μεγάλο αριθμό πολιτών.
 
Την ίδια έκκληση έκανε και ο υπουργός Εσωτερικών Εφκάν Αλά, ο οποίος αναφερόμενος στους επίδοξους πραξικοπηματίες, είπε: «Βομβάρδισαν την εθνοσυνέλευση και το χώρο όπου βρισκόταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας».
 
ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ
 
 
 
 
 
 
 

Δειτε Επισης

ΒΙΝΤΕΟ: Έκρηξη σε αγωγό φυσικού αερίου στο Χιούστον του Τέξας-Οι κάτοικοι εκκένωσαν την περιοχή
Σε συναγερμό η επιστημονική κοινότητα μετά τις ακραίες πλημμύρες-Τι προκάλεσε την φονική κακοκαιρία στην Ευρώπη
Αποκαλύψεις για την τραγωδία του υποβρυχίου Titan-Η πρώτη εικόνα από τα συντρίμμια
ΒΙΝΤΕΟ: Η NASA εξέδωσε προειδοποίηση για αστεροειδή σε μέγεθος σταδίου που θα πλησιάσει τη Γη
Προετοιμάζεται για έναν μακρύ πόλεμο με το Ισραήλ η Χαμάς
Μαχαιρωμένος στο χέρι βρέθηκε ο επικεφαλής της Yamaha Motor στην Ιαπωνία-Συνελήφθη η κόρη του
Δεν κατέθεσε στο δικαστήριο ο Πελικό για λόγους υγείας-Χιλιάδες διαδηλωτές στους δρόμους υπέρ της Ζιζέλ
Γλύτωσε τη φυλακή για την παιδική πορνογραφία ο πρώην παρουσιαστής του BBC
Τραγική ειρωνία... Ο πατέρας της Kristina ήταν αυτός που βρήκε το κεφάλι της, ενώ δίπλα έπαιζαν τα παιδιά της
Έκρηξη στο κέντρο της Κολωνίας-Συναγερμός στην Αστυνομία