Τουρκία: Διαδηλωτές πανηγυρίζουν, ενότητα από τα κόμματα

Με ενότητα απάντησαν στις πραξικοπηματικές ενέργειες μελών του στρατού τα τέσσερα κοινοβουλευτικά κόμματα της Τουρκίας.  
 
Κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνεδρίας της ολομέλειας της εθνοσυνέλευσης, η οποία διεξήχθη στο βομβαρδισμένο από τους πραξικοπηματίες κτήριο του κοινοβουλίου, και με χιλιάδες συγκεντρωμένους πολίτες έξω από αυτό, τα τέσσερα κοινοβουλευτικά κόμματα καταδίκασαν με κοινή διακήρυξη την απόπειρα πραξικοπήματος.
 
Τη  διακήρυξη την οποία υπογράφουν ο πρωθυπουργός και ηγέτης του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης Μπιναλί Γιλντιρίμ, οι αρχηγοί του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, του Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος Ντεβλέτ Μπαχτσελί και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του φιλοκουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών.
 
Στο κείμενο αναφέρεται ότι «η αποφασιστικότητα που επέδειξε η εθνοσυνέλευση απέναντι στην απόπειρα πραξικοπήματος έχει μεγάλη αξία από πλευράς περαιτέρω εδραίωσης της Δημοκρατίας στην Τουρκία. Όπως σήμερα, έτσι και στο μέλλον, κάθε χέρι που σηκώνεται εναντίον του έθνους και της εθνοσυνέλευσης, θα βρίσκει μπροστά του την ατσάλινη βούληση της εθνοσυνέλευσης».
 
Τα τέσσερα κόμματα αναφέρουν ότι «παρά τις μεταξύ μας διαφορές, είμαστε και θα είμαστε πάντα υπέρ της λαϊκής βούλησης» και καταδικάζουν από κοινού την απόπειρα.
 
Ο Πρόεδρος της  Βουλής είπε ότι «είναι η ώρα της ενότητας, είναι η ώρα να επουλωθούν τα τραύματα». Στην αίθουσα υποδέχτηκαν  με χειροκροτήματα πρώτα τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου και στη συνέχεια τον Τούρκο Πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ.
 
Στη διάρκεια της συνεδρίασης, ο τούρκος πρωθυπουργός δήλωσε ότι οι πραξικοπηματίες δεν είναι στρατιώτες αλλά τρομοκράτες που έβαλαν στο στόχαστρό τους την Εθνοσυνέλευση χθες το βράδυ. 
 
Οι πραξικοπηματίες άφησαν έναν μαύρο λεκέ στη δημοκρατία της χώρας και η Τουρκία θα εξετάσει την επαναφορά της θανατικής ποινής, σημείωσε.
 
Ο Μπιναλί Γιλντιρίμ τόνισε ότι σήμερα όλα τα κόμματα απέρριψαν το πραξικόπημα και έκανε λόγο για νέα αρχή στη συνεργασία στο κοινοβούλιο. 
 
Ο ίδιος χαρακτήρισε εχθρό της Τουρκίας όποια χώρα συντάσσεται με τον Γκιουλέν. 
 
Ο ηγέτης του κοσμικού κόμματος της αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου καταδίκασε την απόπειρα πραξικοπήματος και δήλωσε ότι αυτό που συνέβη έφερε τα πολιτικά κόμματα πιο κοντά στο να βρουν κοινό έδαφος για να βελτιώσουν τη δημοκρατία στη χώρα. 
 
Η συνεδρίαση άρχισε με την τήρηση ενός λεπτού σιγής για εκείνους που έχασαν τη ζωή τους στη διάρκεια των χθεσινοβραδινών ταραχών. Στη συνέχεια έγινε η ανάκρουση του εθνικού ύμνου.
 
Χιλιάδες κόσμου με συνθήματα κατά του πραξικοπήματος 
 
Χιλιάδες κόσμου συγκεντρώθηκε έξω από την τουρκική εθνοσυνέλευση κρατώντας τουρκικές σημαίες και φωνάζοντας συνθήματα κατά του πραξικοπήματος, την ώρα που η Βουλή συγκαλείτο εκτάκτως για να καταδικάσει το πραξικόπημα. 

 
 Διαβάστε ακόμα:

Δειτε Επισης

Σε συναγερμό η επιστημονική κοινότητα μετά τις ακραίες πλημμύρες-Τι προκάλεσε την φονική κακοκαιρία στην Ευρώπη
Αποκαλύψεις για την τραγωδία του υποβρυχίου Titan-Η πρώτη εικόνα από τα συντρίμμια
ΒΙΝΤΕΟ: Η NASA εξέδωσε προειδοποίηση για αστεροειδή σε μέγεθος σταδίου που θα πλησιάσει τη Γη
Προετοιμάζεται για έναν μακρύ πόλεμο με το Ισραήλ η Χαμάς
Μαχαιρωμένος στο χέρι βρέθηκε ο επικεφαλής της Yamaha Motor στην Ιαπωνία-Συνελήφθη η κόρη του
Δεν κατέθεσε στο δικαστήριο ο Πελικό για λόγους υγείας-Χιλιάδες διαδηλωτές στους δρόμους υπέρ της Ζιζέλ
Γλύτωσε τη φυλακή για την παιδική πορνογραφία ο πρώην παρουσιαστής του BBC
Υπενθυμίζει η ΚΟΠ μετά τις βολές Χαρτσιώτη-Μπαρούτι η κατάσταση μετά τα επεισόδια στο Άλφαμέγα
Πάνω από 90 παιδιά σε στέγες, 237 σε ανάδοχες οικογένειες-Πολλά τα κενά και τα προβλήματα
Ποινικούς ανακριτές για το σκάνδαλο των διαβατηρίων ζητά το ΑΚΕΛ από τον Πρόεδρο