Όλα δείχνουν έκδοση των 8 πραξικοπηματιών στην Τουρκία

Η έκδοση των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών, που κατέφυγαν στην Αλεξανδρούπολη με στρατιωτικό ελικόπτερο και δήλωσαν ότι θα ζητήσουν πολιτικό άσυλο, είναι δύσκολο να αποτραπεί, υποστηρίζουν κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου, καθώς εμπλέκονται στην απόπειρα πραξικοπήματος. Παρόλα αυτά, συνεχίζουν, θα τηρηθεί η απολύτως προβλεπόμενη από το νόμο διαδικασία.
 
Σύμφωνα με τους κύκλους αυτούς, καθοριστικό ρόλο στην τελική απόφαση θα διαδραματίσει το αν θα κριθεί ότι εφόσον εκδοθούν στην Τουρκία κινδυνεύει η ζωή τους, καθώς οι σχετικές Διεθνείς Συμβάσεις απαγορεύουν την έκδοση ανθρώπων σε χώρες όπου ισχύει η θανατική ποινή.
 
Πάντα κατά τις ίδιες πηγές, η διαδικασία εξέτασης των αιτήσεων παροχής πολιτικού ασύλου θα ξεκινήσει τη Δευτέρα στην Αλεξανδρούπολη όπου αναμένονται και μεταφραστές. Η διαδικασία διαρκεί οκτώ ημέρες και άλλες τόσες ημέρες διαρκεί τυχόν έφεση εφόσον ασκηθεί. Συνολικά, δηλαδή, η όλη διαδικασία δεν θα ξεπεράσει τις 15 – 16 ημέρες.  Ανάλογο χρονικό διάστημα είθισται να διαρκούν και οι διαδικασίες έκδοσης.
 
Σύμφωνα με τους κύκλους του Μαξίμου, αναμένεται το συντομότερο στην Αλεξανδρούπολη δεύτερο τουρκικό στρατιωτικό ελικόπτερο προκειμένου να μεταφέρει πλήρωμα που θα αναλάβει να επιστρέψει στην Τουρκία το ελικόπτερο με το οποίο έφτασαν στην Ελλάδα οι οκτώ στρατιωτικοί.
 
Τα είπαν δύο φορές τηλεφωνικά Κοτζιάς - Τσαβούσογλου
Το θέμα των Τούρκων πολιτών που προσγειώθηκαν και ζήτησαν άσυλο στην Αλεξανδρούπολη συζήτησαν αργά το απόγευμα,  σε δεύτερη τηλεφωνική επικοινωνία τους, ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς της Ελλάδας και ο Τούρκος ομόλογός του Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Ο κ. Κοτζιάς επανέλαβε στον Τούρκο ομόλογό του την άποψη της ελληνικής κυβέρνησης, σύμφωνα με την οποία η απόπειρα ανατροπής της δημοκρατικά εκλεγμένης τουρκικής κυβέρνησης συνιστά πραξικοπηματική και γι' αυτό κολάσιμη ενέργεια.
 
Σε σχέση με το αίτημα χορήγησης ασύλου, ο κ. Κοτζιάς τόνισε ότι το θέμα θα εξεταστεί με βάση όσα προβλέπονται από τη σχετική ελληνική και διεθνή νομοθεσία και θα τηρηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες από το διεθνές δίκαιο, ωστόσο λαμβάνεται πολύ σοβαρά υπόψη ότι οι συλληφθέντες, στη χώρα τους κατηγορούνται για παραβίαση της συνταγματικής νομιμότητας και απόπειρα κατάλυσης της Δημοκρατίας.
 
Από την πλευρά του, ο κ. Τσαβούσογλου δήλωσε νωρίτερα πως ο Έλληνας ομόλογος του το είπε ότι Το συντομότερο η Αθήνα θα παραδώσει τους οχτώ στρατιωτικούς. «Συνομίλησα τηλεφωνικώς με τον Έλληνα ΥΠΕΞ, κ. Κοτζιά, ο οποίος μου δήλωσε ότι οι 8 προδότες που διέφυγαν στην Ελλάδα θα παραδοθούν στην Τουρκία το συντομότερο δυνατό», ανέφερε χαρακτηριστικά.
 
Όσα ισχυρίζονται οι πραξικοπηματίες
Την ίδια ώρα, το protothema σε ρεπορτάζ του αναφέρει ότι οι τέσσερις από τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς που κατέφυγαν σήμερα στην Ελλάδα ισχυρίστηκαν ότι εκτελούσαν εντολές ανωτέρων τους χωρίς να γνωρίζουν αρχικά ότι συμμετείχαν σε πραξικόπημα.
 
Σύμφωνα με την δικηγόρο των τεσσάρων Ταγματαρχών, Ίλια Μαρινάκη, οι πελάτες της ανέφεραν ότι συνειδητοποίησαν αρκετά αργότερα τι συνέβη, όταν μπήκαν στο Ίντερνετ μέσω του κινητού τους τηλεφώνου και είδαν τα διεθνή δημοσιεύματα.
 
Μετά από λίγο, όπως ισχυρίζονται, δέχτηκαν εντολές να μεταφέρουν τραυματίες με τα ελικόπτερα. Είχαν μάλιστα πραγματοποιήσει ήδη δύο διαδρομές, όταν άρχισαν να δέχονται τα πυρά της αστυνομίας και συνειδητοποίησαν ότι οι τουρκικές αρχές δεν επρόκειτο ποτέ να πιστέψουν ότι δεν γνώριζαν για το πραξικόπημα. Έτσι φοβούμενοι την θανατική ποινή που προβλέπεται στη χώρα τους για ανάλογα εγκλήματα, αποφάσισαν να καταφύγουν στην Ελλάδα για να ζητήσουν άσυλο.
 
Σύμφωνα με τους δικηγόρους των άλλων τεσσάρων στρατιωτικών - δύο πιλότων και δύο μηχανικών - που επέβαιναν στο ελικόπτερο το οποίο προσγειώθηκε σήμερα στη χώρα μας, οι πελάτες τους αιτούνται επίσης πολιτικού ασύλου. Την ίδια ώρα κατηγορούνται  για παράνομη είσοδο στη χώρα και επίσης - σύμφωνα με το άρθρο 141 του Ποινικού Κώδικα - για έκθεση σε κίνδυνο των πολιτών του ελληνικού κράτους.
 
 

Δειτε Επισης

Ο Τσελίκ κατηγόρησε τον Δένδια ότι επιδιώκει να σαμποτάρει διάλογο με την Τουρκία
Επτά χρόνια ποινή φυλάκισης για τον άνδρα που σκότωσε έναν ηλικιωμένο στο Ηράκλειο
«Μπούκαρε» στο σπίτι της πρώην του για να πάρει τα παιδιά–Πάτησε το «panic button» η γυναίκα
Νέα ανάρτηση Έλον Μασκ για την υπογεννητικότητα στην Ελλάδα-«Ουάου, σχεδόν διπλάσιοι οι θάνατοι από τις γεννήσεις»
Ο υποψήφιος Γκλέτσος θέλει για πρόεδρο τον… Πολάκη-«Ο Κασσελάκης δεν έχει σχέση με την Αριστερά»
Νεαρός κατήγγειλε πως τον βίασαν δύο άνδρες-Έβγαλαν βίντεο και το ανέβασαν στο διαδίκτυο
Θανατηφόρο τροχαίο με θύμα έναν 29χρονο μοτοσικλετιστή τα ξημερώματα στην Παιανία
Τραγωδία με 27χρονη που βρέθηκε νεκρή μέσα στο δωμάτιό της στο Ηράκλειο
Οι έξι υποψήφιοι αρχηγοί του ΠΑΣΟΚ παρουσιάζουν σήμερα τις πολιτικές τους προτεραιότητες στο ΣΕΦ
Επίθεση με μολότοφ στο κέντρο της Αθήνας - Τραυματίστηκε αστυνομικός, έγιναν 23 προσαγωγές