Η Κύπρος θυμάται τη μαύρη επέτειο του πραξικοπήματος
06:51 - 15 Ιουλίου 2016
Μαύρη επέτειος η σημερινή για την Κύπρο… Οι σειρήνες ήχησαν στις 8 και 20 το πρωί για να μας θυμίσουν το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου άνοιξε διάπλατα το δρόμο για την τουρκική εισβολή που ακολούθησε πέντε μέρες αργότερα.
42χρόνια μετά, με σκεπτικισμό ο κυπριακός ελληνισμός τιμά όσους υπερασπίστηκαν την Κυπριακή Δημοκρατία απέναντι στα ξενόφερτα σχέδια της Χούντας του Ιωαννίδη.
«Αλέξανδρος εισήλθε νοσοκομείον». Με αυτό το μήνυμα ο επικεφαλής του πραξικοπήματος Ταξίαρχος Γιωργίτσης ενημέρωσε τον Ιωαννίδη πως άρχισε το πραξικόπημα.
Αν όλα πήγαιναν καλά τότε θα του έλεγε πως «Αλέξανδρος πάει καλά» ενώ αν κάτι πήγαινε λάθος θα του έλεγε πως ο «Αλέξανδρος ασθενεί βαρέως». Το άκρως απόρρητο σήμα είναι ένα από τα ντοκουμέντα, που περιλαμβάνεται στο «Πόρισμα για τον Φάκελο της Κύπρου» της Βουλής των Αντιπροσώπων.
Όλα ξεκίνησαν στις 8 και 20 το πρωί όταν δύο μηχανοκίνητες φάλαγγες με περίπου 40 άρματα και 20 οχήματα με αντίστοιχο στρατό για την επίτευξη του αντικειμενικού σκοπού που ήταν η δολοφονία του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου.
Την ώρα εκείνη ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος δεχόταν σχολική αντιπροσωπεία από την Αίγυπτο και την στιγμή της προσφώνησης ακούστηκαν υπόκωφοι κανονιοβολισμοί που προέρχονταν από το στρατόπεδο του Εφεδρικού Σώματος και όλοι έδειχναν ανήσυχοι.
Μετά από λίγα λεπτά οι πραξικοπηματίες έφτασαν στο κατώφλι του Μεγάρου και τότε ο Μακάριος με πολιτική περιβολή και φέροντας τραγιάσκα οδηγήθηκε και φυγαδεύθηκε από την πίσω πλευρά του κτιρίου.
H αφήγηση του Μακαρίου για τα τραγικά γεγονότα της 15ης Ιουλίου
Ο Μακάριος διέφυγε στο Τρόοδος και φέροντας ράσα κατευθύνθηκε στην Πάφο, όπου και εισερχόμενος στον εκεί καθεδρικό ναό, μέσα από ένα πλήθος που παραληρούσε βλέποντάς τον, με γεμάτη πάθος φωνή αναγγέλλει προ του μικροφώνου του εκεί ραδιοφωνικού σταθμού:
«Ελληνικέ Κυπριακέ λαέ! Γνώριμη είναι η φωνή που ακούεις. Γνωρίζεις ποίος σου ομιλεί. Είμαι ο Μακάριος. Είμαι εκείνος τον οποίον συ εξέλεξες διά να είναι ηγέτης σου. Δεν είμαι νεκρός, όπως η χούντα των Αθηνών και οι εδώ εκπρόσωποί της θα ήθελαν…»
Λίγη ώρα μετά, ο Ν. Σαμψών ορκίζεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Κύπρου, εκφωνεί και το διάγγελμα επί την ανάληψη των καθηκόντων του κηρύσσοντας στρατιωτικό νόμο, χωρίς όμως να προβεί σε διάλυση της Βουλής, ή σε δίωξη πολιτικών προσώπων. Στη θέση αυτή θα παραμείνει για οκτώ ημέρες.
Το διάγγελμα του Σαμψών
Το ίδιο απόγευμα φαινόταν ότι το πραξικόπημα είχε τελικά επικρατήσει με απολογισμό 91 νεκρούς και 250 τραυματίες. Μέχρι το πρωί της 16ης Ιουλίου όλη η Κύπρος βρισκόταν υπό τον έλεγχο των πραξικοπηματιών. Το τίμημα του πραξικοπήματος ήταν βαρύ. Ο Μακάριος, αφού διανυκτέρευσε στο στρατόπεδο της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στην Πάφο, επιβιβάστηκε σε αγγλικό στρατιωτικό αεροπλάνο και δια μέσου της Μάλτας έφθασε στο Λονδίνο, όπου την επομένη, 17 Ιουλίου, συναντήθηκε με τον Βρετανό πρωθυπουργό Χάρολντ Ουίλσον και τον Υπουργό Εξωτερικών Τζέιμς Κάλαχαν.