Κωνσταντίνος Πετρίδης: Μόνο με πραγματική αυτονόμηση θα είναι βιώσιμο το ΓΕΣΥ

 Αυτό που καταδεικνύουν όλες οι μελέτες είναι ότι το Γενικό Σχέδιο Υγείας(ΓΕΣΥ) θα είναι βιώσιμο υπό την προϋπόθεση της πραγματικής αυτονόμησης των νοσοκομείων, τονίζει ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Κωνσταντίνος Πετρίδης, υπογραμμίζοντας πως σε αντίθετη περίπτωση το ΓΕΣΥ δεν θα είναι βιώσιμο.
Σε συνέντευξη του στο ΡΕΠΟΡΤΕΡ ONLINE, και αναφερόμενος στην προσπάθεια μεταρρύθμισης του τομέα της υγείας, ο κ. Πετρίδης, υποστηρίζει πως μέχρι σήμερα το ΓΕΣΥ ήταν μια ταμπέλλα και κανένα βήμα δεν έγινε τις περασμένες πενταετίες όσον αφορά την υλοποίησή του, καθώς και για την αυτονόμηση των κρατικών νοσηλευτηρίων.  Ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω ξεκαθαρίζει πως η Κυβέρνηση προχωρά στην υλοποίηση του ΓΕΣΥ με βάση τον ιδρυτικό Νόμο του 2001, απορρίπτοντας ταυτόχρονα τα περί διαφωνιών στους κόλπους της Κυβέρνησης, αναφορικά με το κατά πόσο θα πρέπει ή όχι, να εφαρμοστεί το ΓΕΣΥ.
Υπενθυμίζεται πως την περασμένη Τετάρτη ξεκίνησε στο Υπουργικό Συμβούλιο η κατ’ αρχήν συζήτηση επί του νομοσχεδίου που κατέθεσε ο Υπουργός Υγείας για την αυτονόμηση των κρατικών νοσηλευτηρίων. Η τελική διαμόρφωση του νομοσχεδίου, αλλά και τα όσα αφορούν τον οδικό χάρτη εφαρμογής του ΓΕΣΥ, θα διαμορφωθούν μετά την ολοκλήρωση του διαλόγου της Κυβέρνησης με τις πολιτικές δυνάμεις, καθώς και με τους εμπλεκόμενους φορείς. Για τον σκοπό αυτό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει συγκαλέσει σύσκεψη των αρχηγών των κομμάτων στις 21 Ιουλίου. Παράλληλα, ο  Υπουργός Υγείας σε συνεργασία με τον Υπουργό Οικονομικών και τον Υφυπουργό παρά τω Προέδρω, θα συνεχίσουν τον διάλογο με όλα τα επηρεαζόμενα μέρη του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα.
 
-Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει συγκαλέσει σύσκεψη των αρχηγών των κομμάτων στις 21 Ιουλίου με στόχο την ανταλλαγή απόψεων και τη συνδιαμόρφωση μιας κατά το δυνατόν κοινής πολιτικής που θα οδηγήσει σε συγκεκριμένη και ολοκληρωμένη πρόταση οριστικής εφαρμογής του ΓΕΣΥ. Το ερώτημα είναι απλό. Πιστεύετε ότι όντως μπορεί να προχωρήσει η υλοποίηση του ΓΕΣΥ;  
-Εάν υπάρχει η πολιτική συναίνεση να προχωρήσουμε με το ΓΕΣΥ όπως σχεδιάστηκε, αλλά χωρίς παρεκκλίσεις που θα δυναμιτίσουν το ίδιο το σύστημα υγείας και την οικονομία, τότε ναι. Και είναι αυτά που πιστεύω ότι θα θέσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενώπιον των αρχηγών των κομμάτων στη σύσκεψη της 21ης Ιουλίου.
 
-Σε ποιον σχεδιασμό αναφέρεστε ακριβώς; Ποιο ΓΕΣΥ προκρίνει τελικά η Κυβέρνηση;
-Όπως σχεδιάστηκε το 2001 και με βάση τα όσα προβλέπει η τότε νομοθεσία. Με τη διοικητική και οικονομική αυτονόμηση των κρατικών νοσοκομείων, που είναι και η σημαντικότερη προϋπόθεση. Γιατί αυτό που προβλέπει το ΓΕΣΥ, είναι ότι θα υπάρχει επί ίσης όροις ανταγωνισμός μεταξύ των δημόσιων νοσηλευτηρίων και του ιδιωτικού τομέα. Για να συμβεί αυτό, με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα τα δημόσια νοσοκομεία, θα πρέπει να προϋπάρξει η αυτονόμηση. Θα πρέπει να έχουν τον δικό τους προϋπολογισμό, θα πρέπει να πληρώνουν τα λειτουργικά τους έξοδα με τον δικό τους προϋπολογισμό, χωρίς να τα καλύπτει το κράτος. Είναι όλα αυτά που θα συζητηθούν με τους αρχηγούς των κομμάτων στη σύσκεψη που έχει συγκαλέσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για τις 21 του μήνα. Γιατί χρειάζονται δεσμεύσεις από όλους.
 
-Τι είδους δεσμεύσεις χρειάζονται δηλαδή; Εξ’ όσων γνωρίζουμε όλα τα κόμματα τάσσονται υπέρ της εισαγωγής του ΓΕΣΥ…
-Να πουν τις απόψεις τους επί του νομοσχεδίου-ομπρέλα που έχει ήδη κατατεθεί και να δεσμευτούν ότι θα προχωρήσουμε προς αυτή την κατεύθυνση.
 
Η βιωσιμότητα
-Βάσει των οικονομικών μελετών και της κοστολόγησης που έχει γίνει, είναι οικονομικά βιώσιμο το ΓΕΣΥ; Μπορούν να το αντέξουν τα δημόσια οικονομικά;
-Η απάντηση είναι απλή. Αυτό που καταδεικνύουν όλες οι μελέτες, είναι ότι το ΓΕΣΥ θα είναι βιώσιμο υπό την προϋπόθεση της πραγματικής αυτονόμησης των νοσοκομείων. Τόσο της οικονομικής όσο και της διοικητικής. Αυτή είναι και η δική μας προσπάθεια. Σε αντίθετη περίπτωση, το ΓΕΣΥ δεν θα είναι βιώσιμο.
 
-Έχετε ξεκαθαρίσει ως Κυβέρνηση αν θέλετε μονοασφαλιστικό ή πολυασφαλιστικό σύστημα;
-Το πολυασφαλιστικό είναι ένα σύστημα το οποίο ο ΔΗΣΥ επεξεργαζόταν για πολλά χρόνια, γιατί θεωρούσαμε πως είναι πολύ δύσκολο να εφαρμοστεί το ΓΕΣΥ. Όμως, ενόψει της σαφούς θέσης των άλλων κομμάτων πως θέλουν μονοασφαλιστικό, ουδέποτε έχει τεθεί στο τραπέζι το πολυασφαλιστικό. Αντίθετα, όλοι οι σχεδιασμοί ήταν βάση του αρχικού σχεδιασμού και το νομοσχέδιο που έχει κατατεθεί αυτό προβλέπει. Αλλά αν δεν γίνει η πραγματική αυτονόμηση, αν δεν λυθούν τα προβλήματα των νοσοκομείων, αν δεν μπει νέα διοίκηση με ειδικούς και εξειδικευμένους διευθυντές, εάν δεν υλοποιηθούν οι νέες δομές, εάν δεν αρχίσουν να προσλαμβάνουν άτομα βάσει συμβολαίων, εάν δεν υπάρξει ευελιξία σε κάθε νοσοκομείο, είναι ανώφελο να μιλάμε κατά πόσο θα είναι μια ή πολλές οι ασφάλειες, από τη στιγμή που δεν έχουν λυθεί όλα αυτά τα ζητήματα.  
 
Αυτονόμηση και αντιδράσεις
-Την περασμένη Τετάρτη ξεκίνησε στο Υπουργικό Συμβούλιο η συζήτηση του νομοσχεδίου που κατέθεσε ο Υπουργός Υγείας για την αυτονόμηση. Τι προβλέπει;
-Δεν είναι νομοσχέδιο, είναι νομοσχέδιο-πλαίσιο. Αυτό που προβλέπει είναι τη δημιουργία ενός ημικρατικού οργανισμού, ο οποίος θα αυτονομήσει τα νοσοκομεία. Αυτό είναι το πιο εύκολο, αλλά και επ’ αυτού θα πρέπει να τοποθετηθούν τα κόμματα. Γιατί αν υπάρχει η αντίληψη πως μπορεί να γίνει οποιαδήποτε αυτονόμηση και να δημιουργηθούν νοσοκομεία μέσα στις υφιστάμενες δομές του δημοσίου υπό τη διοίκηση του Υπουργείου Υγείας, αυτό είναι κάτι που αντίκειται σε οποιαδήποτε έννοια αυτονόμησης.
 
-Τις αντιδράσεις των διάφορων επαγγελματικών ομάδων στα κρατικά νοσηλευτήρια, που είναι σίγουρο πως θα εκδηλωθούν, πόσο τις προσμετράτε;  
-Το αν θα γίνει μια μεταρρύθμιση εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Εξαρτάται από το αν θα συναινέσουν οι εργαζόμενοι, εξαρτάται από το αν θα συναινέσουν τα κόμματα. Ήδη, υπάρχει η πολιτική θέση ότι δεν αγγίζεται η μονιμότητα των υφιστάμενων δημοσίων υπαλλήλων, κάτι που ενδεχομένως οδηγήσει και σε καθυστέρηση της αυτονόμησης, παρά αν με ένα Νόμο γινόταν η αυτονόμηση άμεσα. Αλλά είναι όλα αυτά τα οποία για πρώτη φορά άρχισαν να τίθενται με πάσα σοβαρότητα. Μέχρι σήμερα, το ΓΕΣΥ ήταν μια ταμπέλλα. Κανένα βήμα δεν έγινε τις περασμένες πενταετίες όσον αφορά την υλοποίησή του και κανένα βήμα δεν έγινε για την αυτονόμηση των κρατικών νοσηλευτηρίων.
 
Η παραίτηση Πατσαλή
-Πάντως, ο προηγούμενος Υπουργός Υγείας ετοίμασε προσχέδια νομοσχεδίων, τόσο για το ΓΕΣΥ όσο και για την αυτονόμηση, αλλά το αποτέλεσμα ήταν τελικά να παραιτηθεί…
-Μα δεν παραιτήθηκε για το ΓΕΣΥ, παραιτήθηκε για προσωπικούς λόγους.
 
-Παραιτήθηκε καταγγέλλοντας διαπλεκόμενα συμφέροντα που δεν αφήνουν να προχωρήσει η υλοποίηση του ΓΕΣΥ…
-Σε κάθε μεγάλη μεταρρύθμιση υπάρχουν στη μέση τα συμφέροντα. Στην μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας για παράδειγμα, διαμαρτύρονται κάποιοι διευθυντές επειδή νιώθουν ότι αν αλλάξουμε το σύστημα προαγωγών, παρόλο που προηγούνται σε αρχαιότητα, μπορεί να μην προαχθούν επειδή θα προαχθούν κάποιοι άλλοι, οι οποίοι πέρασαν εξετάσεις ή που έχουν καλύτερη αξιολόγηση. Σίγουρα η κάθε μεταρρύθμιση αγγίζει συμφέροντα. Συνεπώς, αυτό που είπε ο πρώην υπουργός Υγείας ήταν το αυτονόητο.
 
-Η Κυβέρνηση έχει ενιαία πολιτική για το ΓΕΣΥ;
-Η Κυβέρνηση είναι μία. Όταν καταθέτει μια πρόταση η Κυβέρνηση, το κάνει ως Κυβέρνηση.
 
-Δεν υπάρχει δηλαδή διάσταση απόψεων ανάμεσα σε Υπουργούς, Υφυπουργούς, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κτλ…
 -Όχι.
 
-Η εξαγγελία για ενδιάμεσο ΓΕΣΥ να υποθέσουμε πως έχει παραπεμφθεί στις ελληνικές καλένδες;
-Η σταδιακή εφαρμογή του ΓΕΣΥ είναι κάτι πολύ λογικό. Όχι δεν έχει παραπεμφθεί στις ελληνικές καλένδες. Είναι κάτι που θα προωθηθεί και θα τεθεί και ενώπιον των αρχηγών των κομμάτων. 
 
 *ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΥΡΙΟ ΣΑΒΒΑΤΟ ΣΤΟ ΡΕΠΟΡΤΕΡ ONLINE MIA ΕΦ' ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΥΛΗΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΠΕΤΡΙΔΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΤΙΚΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
 
 
 
 
 
 

Δειτε Επισης

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε τη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Καλά στην υγεία του ο Ανδρέας που επέζησε μετά το τριπλό θανατηφόρο-«Πάντα θα σας έχω σαν αδέλφια μου»
Το Κοινό Ανακοινωθέν της Διακυβερνητικής Συνόδου Κύπρου-Ελλάδας, στο επίκεντρο οι εξελίξεις στο Κυπριακό
Εκτοξεύτηκαν τα περιστατικά βίας κατά γυναικών στην Κύπρο, υπερβαίνουν κατά πολύ τα ποσοστά της Ευρώπης
Έρχονται ξένοι αστυνομικοί για τον αγώνα της Ομόνοιας με Λέγκια-Ξεγέλασαν το σύστημα, έβγαλαν κάρτα φιλάθλου
Ποινή φυλάκισης 12 χρόνων στον 27χρονο που είχε έρθει στην Κύπρο με 24 κιλά κάνναβης
Διαθέσιμος 5 Δεκεμβρίου ο «ψηφιακός πολίτης» ανακοίνωσε ο Πρόεδρος
Εικοσιπεντάχρονος έκλεψε όχημα και πετρέλαιο στην Πάφο-Συνελήφθη και οδηγήθηκε στο Νοσοκομείο Αθαλάσσας
Διέρρηξε και έκλεψε από οικοδομές στη Λεμεσό-Χειροπέδες σε 48χρονο
Καταχώρησε νέα αγωγή κατά Οδυσσέα και Δημοκρατίας ο Παπαδούρης-Τι υποστηρίζει η υπεράσπιση του