Παγκόσμια καταδίκη για το τρομοκρατικό χτύπημα στη Γαλλία

Παγκόσμια καταδίκη και σοκ προκάλεσε η τρομοκρατική επίθεση με δεκάδες νεκρούς στη Νίκαια της Γαλλίας. Στο φορτηγό που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση βρέθηκαν, σύμφωνα με πηγές από τις αστυνομικές αρχές, έγγραφα ταυτότητας με το όνομα ενός Γαλλοτυνήσιου.
 
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα καταδίκασε επίθεση και προσέφερε οποιαδήποτε αρωγή χρειάζεται η Γαλλία στις έρευνές της. "Εκ μέρους του αμερικανικού λαού, καταδικάζω με τον σθεναρότερο τρόπο την κατά τα φαινόμενα φρικτή τρομοκρατική επίθεση στη Νίκαια Γαλλίας, στην οποία σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν δεκάδες αθώων πολιτών", είπε ο Ομπάμα σε δήλωσή του.
 
Το Υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία μετά την επίθεση που διαπράχθηκε με φορτηγό στη Νίκαια, με την οποία προτρέπει τους υπηκόους του Ηνωμένου Βασιλείου που βρίσκονται στην περιοχή να ακολουθούν τις οδηγίες των γαλλικών αρχών. "Βρισκόμαστε σε επαφή με τις τοπικές αρχές και προσπαθούμε να συγκεντρώσουμε περισσότερες πληροφορίες μετά την επίθεση που όπως φαίνεται σημειώθηκε κατά τους εορτασμούς για την Ημέρα της Βαστίλης στη Νίκαια. Εάν βρίσκεστε στην περιοχή, ακολουθήστε τις οδηγίες των γαλλικών αρχών", αναφέρει η οδηγία του Φόρεϊν Οφις, που αναρτήθηκε στον ιστότοπό του.
 
Η Ισπανία υιοθέτησε μέτρα ενίσχυσης των συνόρων της μετά την επίθεση, δήλωσε  ο υπηρεσιακός Υπουργός Εσωτερικών της Ισπανίας Χόρχε Φερνάντες Ντιάς. "Είναι προφανές ότι έχουν τεθεί σε εφαρμογή μέτρα ενίσχυσης των συνόρων", φέρεται να είπε ο Υπουργός στο τηλεοπτικό κανάλι La Sexta. Συγκάλεσε επίσης έκτακτη σύσκεψη για το πρωί για αξιολόγηση της κατάστασης.
 
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών "καταδίκασε με τον πλέον έντονο τρόπο τη βάρβαρη και άνανδρη τρομοκρατική επίθεση" η οποία διαπράχθηκε χθες το βράδυ στη Νίκαια. Σε ψήφισμά τους που εγκρίθηκε ομόφωνα, τα 15 κράτη μέλη του ΣΑ του ΟΗΕ εκφράζουν "τη βαθιά τους συμπάθεια και τα συλλυπητήριά τους" στις οικογένειες των θυμάτων της επίθεσης και στη γαλλική κυβέρνηση.
 
Καταδίκη ηγετών από τη Σύνοδο του ASEAN στην Μογγολία
 
Την βούλησή τους για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, ενώνοντας τις δυνάμεις τους και για την προσαγωγή των υπαιτίων στη δικαιοσύνη, εκφράζουν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων Ασίας και Ευρώπης, από το Ουλάν Μπατόρ της Μογγολίας στο οποίο συνέρχονται για τη σύνοδο του ASEAN.
 
"Εμείς, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Ασίας και της Ευρώπης, o Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, o Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και ο Γενικός Γραμματέα του ASEAN, που συνήλθε στο Ουλάν Μπατόρ στις 15 - 16 Ιουλίου 2016, επαναλάβαμε την ισχυρή απερίφραστη καταδίκη μας την τρομοκρατία σε όλες τις μορφές και εκδηλώσεις με τις οποίες διαπράττεται από τον οποιονδήποτε, οπουδήποτε και για οποιοδήποτε σκοπό", αναφέρει η ανακοίνωση.
 
Οι ηγέτες δηλώνουν πως "μετά τις πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις στην Ευρώπη και την Ασία και σε πολλά άλλα μέρη, όπως είδαμε στη Νίκαια λίγες ώρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής μας, καταδικάζουμε έντονα τις ειδεχθείς και άνανδρες τρομοκρατικές επιθέσεις, με αποτέλεσμα την απαράδεκτη απώλεια αθώων ζωών και αμέτρητους τραυματίες".
 
"Εκφράζουμε τη βαθιά συμπάθεια και τα συλλυπητήριά μας στις οικογένειες των θυμάτων, στους ανθρώπους και τις κυβερνήσεις των διαφόρων χωρών που έχουν πληγεί από τις τρομοκρατικές επιθέσεις με αποτέλεσμα την απώλεια αθώων ζωών", σημειώνουν και καταλήγουν πως "επαναλαμβάνουμε τη δέσμευσή μας να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για την καταπολέμηση της μάστιγας της τρομοκρατίας και υπογραμμίζουμε την ανάγκη να προσαχθούν στη δικαιοσύνη οι υπεύθυνοι για τις επιθέσεις, σύμφωνα με το Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και των άλλων υποχρεώσεων που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο".
 
Την πρόθεση της Κομισιόν να συνδράμει τη Γαλλία στην μάχη κατά της τρομοκρατίας, την οποία "θα πολεμήσουμε εντός και εκτός της ΕΕ", εξέφρασε προσερχόμενος στη σύνοδο της ASEM (ΕΕ- Ασία) ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλώντ Γιούνκερ. Ο Πρόεδρος Γιούνκερ δήλωσε "συγκινημένος και λυπημένος" από την τρομερή δοκιμασία που χτύπησε την όμορφη πόλη της Νίκαιας αυτή την ημέρα της εθνικής εορτής ".
 
Παράλληλα εξέφρασε "την μεγαλύτερη αλληλεγγύη" του προς τα θύματα , τις οικογένειές τους και όλους τους Γάλλους άνδρες και γυναίκες "σήμερα στο πένθος μετά από αυτή την άνανδρη τρομοκρατική πράξη" .
 
"Η Γαλλία μπορεί να υπολογίζει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στα άλλα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας εντός και εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης" , είπε ο Ζ.Κ.Γιούνκερ καταλήγοντας πως " αποφασιστικότητά μας θα παραμείνει σταθερή , όπως και η ενότητά μας ".
 
Νωρίτερα, επίσης προσερχόμενος στη Σύνοδο της ASEM, ο πρόεδρος του Συμβουλίου Τούσκ είχε δηλώσει πως "είναι παράδοξο πως οι επιθέσεις έγιναν εναντίων πολιτών που είχαν συγκεντρωθεί για να γιορτάσουν την ελευθερία την ισότητα και την αδερφοσύνη".
 
Η συνεδρίαση της ASEM ξεκίνησε με τήρηση ενός λεπτού σιγής για τα θύματα των επιθέσεων.
 
Συλλυπητήρια από Σούλτς

Ο Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουίου Μάρτιν Σούλτς εκφράζοντας την βαθιά του θλίψη και τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων της επίθεσης στη Νίκαια, εξ ονόματος και του σώματος της ΕΕ ευχήθηκε στους τραυματίες και τις οικογένειές τους ταχεία ανάρρωση.
 
Ο Πάπας καταδίκασε την επίθεση

"O Πάπας Φραγκίσκος καταδικάζει κάθε μορφή δολοφονικής παραφροσύνης, μίσους, τρομοκρατίας και κάθε επίθεση κατά της ειρήνης", τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του Βατικανού, πατέρας Φεντερίκο Λομπάρντι.
 
"Παρακολουθήσαμε με ανησυχία, κατά τη διάρκεια της νύχτας, τις τρομερές ειδήσεις που έφταναν από την Νίκαια", πρόσθεσε ο Λομπάρντι.
 
"Εξ ονόματος του Πάπα Φραγκίσκου εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας και την αλληλεγγύη μας προς τα θύματα και την οδύνη όλου του γαλλικού λαού, κατά την χθεσινή ημέρα που έπρεπε να είναι ημέρα μεγάλης γιορτής", υπογράμμισε ο εκπρόσωπος Τύπου της Αγίας Έδρας.
 
ΚΥΠΕ
 
 
 
 
 
 
 

Δειτε Επισης

ΒΙΝΤΕΟ: Έκρηξη σε αγωγό φυσικού αερίου στο Χιούστον του Τέξας-Οι κάτοικοι εκκένωσαν την περιοχή
Σε συναγερμό η επιστημονική κοινότητα μετά τις ακραίες πλημμύρες-Τι προκάλεσε την φονική κακοκαιρία στην Ευρώπη
Αποκαλύψεις για την τραγωδία του υποβρυχίου Titan-Η πρώτη εικόνα από τα συντρίμμια
ΒΙΝΤΕΟ: Η NASA εξέδωσε προειδοποίηση για αστεροειδή σε μέγεθος σταδίου που θα πλησιάσει τη Γη
Προετοιμάζεται για έναν μακρύ πόλεμο με το Ισραήλ η Χαμάς
Μαχαιρωμένος στο χέρι βρέθηκε ο επικεφαλής της Yamaha Motor στην Ιαπωνία-Συνελήφθη η κόρη του
Δεν κατέθεσε στο δικαστήριο ο Πελικό για λόγους υγείας-Χιλιάδες διαδηλωτές στους δρόμους υπέρ της Ζιζέλ
Γλύτωσε τη φυλακή για την παιδική πορνογραφία ο πρώην παρουσιαστής του BBC
Τραγική ειρωνία... Ο πατέρας της Kristina ήταν αυτός που βρήκε το κεφάλι της, ενώ δίπλα έπαιζαν τα παιδιά της
Έκρηξη στο κέντρο της Κολωνίας-Συναγερμός στην Αστυνομία