Σε κλίμα συγκίνησης το μνημόσυνο των πεσόντων του πραξικοπήματος

Σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης τελέστηκε το πρωί από τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο το επίσημο μνημόσυνο των πεσόντων κατά τη διάρκεια του πραξικοπήματος προς υπεράσπιση της νομιμότητας και της Δημοκρατίας, που τελέστηκε στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στη Λευκωσία.
 

Σε ομιλία του στο μνημόσυνο, ο πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης,  είπε πως στην προσπάθεια λύσης του Κυπριακού δεν μπορεί να μη μας βρίσκει ομόφωνους η διαπίστωση ότι, για να επιβιώσει ο Ελληνισμός στην Κύπρο, πρέπει να ανατραπούν τα επεκτατικά σχέδια της Τουρκίας, δήλωσε ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας, Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης, στον επιμνημόσυνο λόγο του .

Ανατρέχοντας στη μακραίωνη ιστορία του ελληνισμού της Κύπρου, είπε, καταλήγει κάποιος στο συμπέρασμα ότι δεν είναι δυνατόν να είμαστε η τελευταία γενιά σε αυτή τη γη.
Ο κ. Συλλούρης σημείωσε ότι “ακόμα και εάν δεν ακολουθούσε η τουρκική εισβολή, η χρήση βίας και ιδιαίτερα η χρήση όπλων εναντίων συμπατριωτών μας, αποτελεί πράξη αισχύνης και ονείδους για οποιονδήποτε Έλληνα απόγονο εκείνων που γέννησαν τη Δημοκρατία”.
Η Τουρκία, είπε, αφέθηκε να επαίρεται για την εισβολή, να ισχυρίζεται ότι το 1974 έλυσε το Κυπριακό και φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να ισχυρίζεται ενώπιον των Διεθνών Σωμάτων ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι πλέον εκλιπών κράτος.
Πρέπει να θυμηθούμε, είπε ο κ. Συλλούρης, ότι η κακοπιστία της Τουρκίας και η προσήλωση της σε κατακτητικούς και αλλότριους σκοπούς που συνεχίζει μέχρι σήμερα φάνηκε από τις πρώτες μέρες μετά το έγκλημα της εισβολής.

Δειτε Επισης

Καθρέφτης του Ερντογάν ο Τατάρ-Δέχεται συνάντηση αλλά απορρίπτει την ομοσπονδία και επιμένει στα «δύο κράτη»
Πέραν των 35 διμερών συναντήσεων πραγματοποίησε ο ΥΠΕΞ στη Νέα Υόρκη
ΠτΔ: Ακόμα πιο σημαντικός ο ρόλος μιας επανενωμένης Κύπρου στην περιοχή
Τελευταίο επεισόδιο για το Κυπριακό στη Νέα Υόρκη-Αναμένονται νέα μετά τη συνάντηση ΓΓ-Τατάρ
Έσφιξε ο κλοιός, ξεχείλισε το ποτήρι της ανοχής-Ώρα δύσκολων αποφάσεων Προέδρου για Παπαθεοδώρου και Φιλιππίδη
Συνάντηση Ραουνά-Αριστοτέλους με επίκεντρο την ανάληψη της προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ
Έντονες αντιδράσεις στα κατεχόμενα μετά την ομιλία Ερντογάν
Παραθέτει γεύμα ο ΠτΔ τους Μόνιμους Αντιπροσώπους των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας
Ζήτησε στήριξη από τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας ο Ερτουγρούλογλου
Η Αστυνομία είναι ένα τεράστιο πρόβλημα που δεν χρειάζεται ο Νίκος Χριστοδουλίδης