Φόρος ακινήτων: Οι αντιδράσεις των κομμάτων

Ανάλογες της τοποθέτησης τους ενώπιων της Ολομέλειας είναι οι σημερινές δηλώσεις των κομμάτων σε σχέση με τη χθεσινή
απόφαση της Βουλής για τη φορολόγηση της ακίνητης ιδιοκτησίας.
 
Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, σχολιάζοντας τη σημαντικότητα της χθεσινής απόφασης για ουσιαστική, όπως είπε, μεταρρύθμιση στον τομέα των ακινήτων, ανέφερε ότι “η χθεσινή απόφαση της πλειοψηφίας της Βουλής για να καταβληθούν για τελευταία χρονιά φόροι πάνω στην ακίνητη ιδιοκτησία με πολύ μειωμένη επίδραση στους φορολογούμενους αλλά και η ταυτόχρονη απόφαση της Βουλής για κατάργηση του φόρου ακίνητης ιδιοκτησίας από 1/1/2017 κρίνω ότι είναι μια από τις πιο σημαντικές αποφάσεις που πήρε το κοινοβούλιο”.

“Οι θετικές επιπτώσεις στην οικονομία θα είναι πολλαπλάσιες των 30 εκ. ευρώ, που προβλέπεται η φετινή είσπραξη από τον φόρο ακίνητης ιδιοκτησίας. Τα τελευταία χρόνια λόγω της οικονομικής κρίσης επιβάλλονταν φορολογίες της τάξης των 130 εκ. ευρώ πάνω στην ακίνητη ιδιοκτησία. Με τη χθεσινή απόφαση της Βουλής ουσιαστικά και μέσα από τη σωστή δημοσιονομική πολιτική του κράτους μας δίνεται η ευκαιρία να ενισχύσουμε τη ρευστότητα στην πραγματική οικονομία με ένα ποσό της τάξης των 100 περίπου εκ. ευρώ ετησίως”, πρόσθεσε.

Στον αντίποδα, ο  Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου είπε ότι “με την πρόταση που πέρασε χθες η πλειοψηφία της Βουλής φόρο ακίνητης ιδιοκτησίας θα πληρώσουν όλοι. Διότι μετά από την απόσυρση της κατάργησης του δημοτικού τέλους για την ακίνητη ιδιοκτησία θα πληρώσουν όλοι. Η δικιά μας η πρόταση ως ΑΚΕΛ που ήθελε να κάνει ένα πακέτο το φόρο ακίνητης ιδιοκτησίας και το δημοτικό τέλος θα φοροαπάλλασε 43% των ιδιοκτητών. Δεν θα πλήρωναν τίποτε. Και αυτή είναι μια πάρα πολύ ουσιαστική διαφορά”.
Ανέφερε ότι “δεν θεωρούμε ορθό ότι πάμε πίσω σε αξίες του `80. Υπάρχουν 100 χιλιάδες περιουσίες που δεν περιλαμβάνονται μέσα στις αξίες του '80 που προέκυψαν στην πορεία. Θα έπρεπε να υιοθετηθεί η λογική για να λάβουμε υπόψη τις εκτιμήσεις του 2013 και να υπάρχουν αυτές οι κλιμακώσεις που να ρίχνουν το βάρος στον πλούτο, έτσι όπως ήταν η δική μας τροπολογία που καταθέσαμε χθες στη Βουλή και που δυστυχώς δεν υιοθετήθηκε από την πλειοψηφία του σώματος”.

“Κάποια κόμματα το ΔΗΚΟ, η ΕΔΕΚ, η Αλληλεγγύη, προτίμησαν να ταυτιστούν με το Συναγερμό στο συγκεκριμένο θέμα. Δικαίωμα τους, απλώς εμείς το σημειώνουμε”.

Η Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου είπε ότι “ήταν προεκλογική διακήρυξη και δέσμευση ότι εμείς θα εργαζόμασταν για την ελάφρυνση των βαρών που έχουν αναγκαστεί τα κυπριακά νοικοκυριά και οι Κύπριοι πολίτες να καταβάλλουν για να πληρώνουμε τα κόστη του μνημονίου. Μέσα ακριβώς σε αυτό το πλαίσιο, γνωρίζοντας και έχοντας υπόψη ότι για να πετύχουμε αυτό το όφελος για τον Κύπριο πολίτη έπρεπε να εξασφαλίσουμε την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συναίνεση μέσα από συνεργασία. Ακριβώς γι` αυτό το λόγο το ΔΗΚΟ σε συνεργασία με την ΕΔΕΚ και το Κίνημα Αλληλεγγύη και την υποστήριξη του ΔΗΣΥ, υποβάλαμε χθες το ΔΗΚΟ και η ΕΔΕΚ μια συγκεκριμένη πρόταση νόμου για μόνιμη θεσμοθετημένη μείωση του φόρου ακίνητης ιδιοκτησίας που ο Κύπριος πολίτης θα πρέπει να καταβάλει για το έτος 2016”.

Συνεχίζοντας είπε ότι “αυτό όμως έχει μια πολύ μεγάλη και σημαντική, ουσιώδη διαφορά με τη φιλοσοφία της έκπτωσης, επειδή η έκπτωση ισχύει για ένα συγκεκριμένο χρονικό περιθώριο και έχει ημερομηνία λήξης. Μετά την ημερομηνία λήξης η έκπτωση πλέον δεν ισχύει και επανέρχεται η οφειλή για εκείνους για εκείνους που αδυνατούν να την καταβάλουν στο αρχικό της ποσό. Ενώ η μόνιμη νομοθετική μείωση του ποσού της φορολογίας της ακίνητης ιδιοκτησίας διατηρεί αυτό το μειωμένο ποσό μειωμένο ακριβώς και για μετά την 31η Δεκεμβρίου”.

Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας είπε ότι “η χθεσινή κατά πλειοψηφία απόφαση της Βουλής να επιστρέψει στις τιμές του 1980 για τη φορολογία στην ακίνητη περιουσία, μάλιστα με τον ίδιο συντελεστή και για τους μικροϊδιοκτήτες και για τους μεγαλοϊδιοκτήτες, αποτελεί κατά την άποψη μας μια παραφωνία και οδηγεί στο να μεγαλώσει η κοινωνική αδικία η οποία έχει εμβαθυνθεί τα τελευταία χρόνια λόγω και της κρίσης”.

“Ήταν σε όλους γνωστό και σε αυτούς που ψήφισαν χθες τη σχετική πρόταση νόμου ότι με τις τιμές του 1980 100 και πλέον χιλιάδες ιδιοκτησίες θα μείνουν εκτός φορολογίας. Ιδιοκτησίες και περιουσίες, οι οποίες έχουν αναπτυχθεί και έχουν αποκτήσει μεγάλη αξία θα πληρώσουν μηδενικό φόρο. Κάθε φορολογία εκφράζει και μια φιλοσοφία και η χθεσινή φιλοσοφία, η οποία ξεκινούσε από την πρόταση του Προέδρου του ΔΗΣΥ, ήταν μια φιλοσοφία εξίσωσης των μικροϊδιοκτητών με τους μεγαλοϊδιοκτήτες και μου προκαλεί εντύπωση άλλα κόμματα που διαφώνησαν με την πρόταση νόμου πώς στη συνέχεια την υιοθέτησαν και μάλιστα διεκδικούν και την πατρότητα της”, είπε.

Ο Βουλευτής του Κινήματος Αλληλεγγύη, Μιχάλης Γιωργάλλας είπε ότι “η χθεσινή εξέλιξη στη Βουλή φανερώνει ότι η νέα κοινοβουλευτική περίοδος ξεκινά καλά, με τα κόμματα τουλάχιστον αυτά τα οποία ψήφισαν χθες τη νομοθεσία να επιδεικνύουν διάθεση συναινέσεων προκειμένου να υπάρχει αποτέλεσμα”.

“Ενώ ξεκινήσαμε από διαφορετικές προσεγγίσεις όλες οι πλευρές τελικά καταλήξαμε σε ένα σχήμα, το θεωρήσαμε ότι θα ελαφρύνει σημαντικά τα φορολογικά βάρη για τους Κύπριους πολίτες”, είπε.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
 

Δειτε Επισης

Καθρέφτης του Ερντογάν ο Τατάρ-Δέχεται συνάντηση αλλά απορρίπτει την ομοσπονδία και επιμένει στα «δύο κράτη»
Πέραν των 35 διμερών συναντήσεων πραγματοποίησε ο ΥΠΕΞ στη Νέα Υόρκη
ΠτΔ: Ακόμα πιο σημαντικός ο ρόλος μιας επανενωμένης Κύπρου στην περιοχή
Τελευταίο επεισόδιο για το Κυπριακό στη Νέα Υόρκη-Αναμένονται νέα μετά τη συνάντηση ΓΓ-Τατάρ
Έσφιξε ο κλοιός, ξεχείλισε το ποτήρι της ανοχής-Ώρα δύσκολων αποφάσεων Προέδρου για Παπαθεοδώρου και Φιλιππίδη
Συνάντηση Ραουνά-Αριστοτέλους με επίκεντρο την ανάληψη της προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ
Έντονες αντιδράσεις στα κατεχόμενα μετά την ομιλία Ερντογάν
Παραθέτει γεύμα ο ΠτΔ τους Μόνιμους Αντιπροσώπους των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας
Ζήτησε στήριξη από τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας ο Ερτουγρούλογλου
Η Αστυνομία είναι ένα τεράστιο πρόβλημα που δεν χρειάζεται ο Νίκος Χριστοδουλίδης