«Κλείδωσε» η εμπλοκή δικηγόρου της Λευκωσίας σε κύκλωμα εικονικών γάμων

Στη λίστα των κατηγορουμένων που παραπέμφθηκαν σε απευθείας δίκη ενώπιον του Κακουργιοδικείου σε σχέση με υπόθεση εικονικών γάμων βρίσκεται το όνομα δικηγόρου από τη Λευκωσία, ο οποίος φέρεται ως «εγκέφαλος» του κυκλώματος.

Ο εν λόγω δικηγόρος φόρεσε ξανά χειροπέδες στο παρελθόν για την ίδια υπόθεση, ωστόσο αφέθηκε ελεύθερος, μέχρι που πριν από περίπου μια εβδομάδα στα χέρια της αστυνομίας «έπεσε» γυναίκα από τη Ρουμανία, που συνελήφθη στη χώρα της και εκδόθηκε στην Κύπρο, και τον κατονόμασε ως το πρόσωπο που τις έδινε εντολές για να αποστέλλει στην Κύπρο αλλοδαπές γυναίκες δήθεν για εργασία.

Μαζί με τον δικηγόρο παραπέμφθηκαν σε απευθείας δίκη ενώπιον του Κακουργιοδικείου άλλα 7 πρόσωπα, εκ των οποίων ο ένας είναι γαμπρός του δικηγόρου ενώ ανάμεσα τους είναι και δύο  γυναίκες, αντιμέτωποι με βαριές κατηγορίες οι οποίες θα τους απαγγελθούν στις 19 Ιουλίου όπου θα καθίσουν στο εδώλιο.

Να σημειωθεί ότι ο δικηγόρος απασχόλησε και άλλες φορές τις αρχές με διάφορες απάτες ενώ εδώ και τρία χρόνια δεν ασκεί το επάγγελμα αφού μετά την καταδίκη του για υπόθεση πλαστογραφίας του αφαιρέθηκε η σχετική άδεια.

Η δράση του κυκλώματος…

Σύμφωνα με τα υπό διερεύνηση στοιχεία του Γραφείου Καταπολέμησης εμπορίας προσώπων, ο δικηγόρος και τα υπόλοιπα μέλη του κυκλώματος από Ρουμανία και Κύπρο έφερναν στην Κύπρο Ρουμάνους υπηκόους με σκοπό την τέλεση εικονικών γάμων με αλλοδαπούς τρίτων χωρών, ως επί το πλείστον από το Πακιστάν, με σκοπό αυτοί να εξασφαλίζουν άδειες παραμονής τόσο στην Κυπριακή Δημοκρατία όσο και σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

Η υπόθεση ήρθε στο φως μετά από καταγγελίες τριών γυναικών που κρατούνταν κλειδωμένες σε διαμέρισμα στην Παλιά Λευκωσία και όπως κατήγγειλαν, έφθασαν στην Κύπρο περί τα μέσα Φεβρουαρίου 2016, αφού οι ύποπτοι τους υποσχέθηκαν ότι θα τους έβρισκαν δουλειά  με μηνιαίο εισόδημα ύψους 800 ευρώ.

Από τις μαρτυρίες που υπάρχουν ενώπιον της αστυνομίας ο γαμπρός του δικηγόρου που εμπλέκεται στο κύκλωμα παραλάμβανε τις αλλοδαπές από το αεροδρόμιο και τον ενημέρωνε για το τι γινόταν στο διαμέρισμα όπου μεταφέρονταν. Μάλιστα ο δικηγόρος σε κάποιες περιπτώσεις μετέβαινε στο διαμέρισμα όπου συναντούσε το γαμπρό του από τη Ρουμανία ο οποίος τις πρόσεχε ενώ βρισκόταν σε ανοιχτή γραμμή με τους συνεργάτες στη Ρουμανία για να αποστέλλουν υποψήφια θύματα στην Κύπρο.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία οι υποψήφιοι γαμπροί θα τελούσαν εικονικούς γάμους για να εξασφαλίσουν άδεια παραμονής στην Κύπρο έναντι αμοιβής η οποία κυμαινόταν από 1000 – 2500 ευρώ.