Το προφίλ του δράστη που αιματοκύλησε τη Νίκαια

Πατέρας τριών παιδιών - «Μοναχικός, σιωπηλός κι ωραίος» σύμφωνα με τους γείτονές του - Οι πρώτες φωτογραφίες από το σπίτι του.
 
Μέσω facebook αναζητούν οι αρχές φωτογραφίες και φίλους του δράστη που αιματοκύλησε τη Νίκαια και σύμφωνα με πληροφορίες ήταν πατέρας τριών παιδιών, αλλά τα τελευταία δύο χρόνια ζούσε μόνος του. Ο άνδρας φέρεται να μην ήταν ιδιαίτερα αυστηρός στην τήρηση των μουσουλμανικών εθίμων, καθώς άνθρωποι που τον γνώριζαν σημειώνουν ότι δεν τηρούσε καν με ευλάβεια τη νηστεία του Ραμαζανίου.
 
Ο 31χρονος Μοχάμεντ Λαουίζ Μπουλέλ, όπως λέγεται ότι είναι το όνομα του μακελάρη, καταγόταν από την πόλη Μσακέν της Τυνησίας, δέκα χιλιόμετρα νότια της Σους, στα βορειοανατολικά της αφρικανικής χώρας. Είχε επισκεφθεί τη γενέτειρά του πριν από τέσσερα χρόνια, σύμφωνα με τυνησιακές πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας.
 
Οι αρχές της Τυνησίας δεν γνώριζαν αν είχε ριζοσπαστικοποιηθεί.
 
 
  • Είχε γεννηθεί στις 3 Ιανουαρίου 1975 στην Τυνησία.
  • Εργαζόταν ως οδηγός και ταχυμεταφορέας.
  • Ήταν γνωστός στις αρχές για απειλές, βίαιη συμπεριφορά και μικροκλοπές μεταξύ 2010 και 2016
  • Είχε καταδικαστεί στις 24 Μαρτίου 2016 για χρήση βίας, όταν επιτέθηκε σε άλλο οδηγό με ξύλινη παλέτα, λόγω ενός τροχαίου περιστατικού
  • Η πρώην σύζυγός του έχει συλληφθεί και ανακρίνεται από τις γαλλικές αρχές.
 
Τα στοιχεία που έδωσε ο Γάλλος γενικός εισαγγελέας, σε σχέση με την πρόοδο των ερευνών των αρχών ασφαλείας είναι ότι:
 
  • Το φορτηγό ενοικιάστηκε στις 11 Ιουλίου και έπρεπε να επιστραφεί στις 13 του μήνα.
  • Μέσα στο όχημα, υπήρχαν αυτόματα όπλα, συγκεκριμένα δύο καλάσνικοφ, σφαίρες και μία χειροβομβίδα.
  • Βρέθηκαν επίσης ένα κινητό τηλέφωνο, ένα δίπλωμα οδήγησης και τραπεζικά στοιχεία
  • Το φορτηγό είχε βάρος 19 τόνων
     
 "Μοναχικός, σιωπηλός κι ωραίος"
Με τα λόγια αυτά οι γείτονες σκιαγραφούν τον Γάλλοτυνήσιο δράστη που αιματοκύλησε τη Νίκαια. Ο δράστης ήταν ενοικιαστής διαμερίσματος σε τετραώροφο κτιρίο.

"Ήταν ένας μοναχικός τύπος, που δεν μίλαγε πολύ. Χρησιμοποιούσε το ποδήλατό του για τις μετακινήσεις του" αναφέρουν μαρτυρίες ανθρώπων που τον γώριζαν. "Στην αυλή του σπιτιού συνήθως ήταν παρκαρισμένο ένα βαν και το ποδήλατό του. Φορούσε συχνά σορτς", σύμφωνα με τον Σεμπαστιάν, όπως αναφέρει η γαλλική εφημερίδα "Le Figaro". Η οικογένειά του, που έμενε πάνω από το διαμέρισμα του δράστη υποστηρίζει ότι ο νεαρός άνδρας ποτέ δεν είχε ανταποδώσει τον χαιρετισμό. Ο Ανάν, ιδιοκτήτης ισόγειου διαμερίσματος στο κτίριο όπου διέμενε ο δράστης, δήλωσε ότι "ο γείτονας ήταν ένας όμορφος άνδρας που κοίταζε πάρα πολύ τις κόρες του. Επιπλέον, δεν φαινόταν για βαθιά θρησκευόμενο άτομο".


 
Σύμφωνα με την αστυνομία, ο δράστης ζούσε μόνος του
Γείτονες του δράστη υποστηρίζουν ότι, είχε νοικιάσει το διαμέρισμα τα τελευταία δύο χρόνια και δεν είχε ποτέ καμία επαφή μαζί τους. "Δεν είχε φίλους, ήταν ένας ήσυχος άνθρωπος", υποστηρίζει η Γιασμίν προσθέτοντας πως  ήταν ένας άνθρωπος σχεδόν καταθλιπτικός. Το διαμέρισμά του έβλεπε σε αυλή όπου σ΄ένα σχοινί ήταν κρεμασμένη μία πετσέτα.

 
 

Κρίσιμα 52 άνθρωποι

Στο μεταξύ, εκτός των 84 ανθρώπων οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους από την επίθεση με φορτηγό στη Νίκαια της νότιας Γαλλίας, το βράδυ της Πέμπτης, άλλοι 52 άνθρωποι νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση, εκ των οποίων 25 διατηρούνται στη ζωή με μηχανική υποστήριξη, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε ο Γενικός Εισαγγελέας της Γαλλίας Φρανσουά Μολάν.

 

 

Τρίμηνη παράταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης και εθνικό πένθος
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος λίγες ώρες πριν την επίθεση, είχε ανακοινώσει ότι η κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη χώρα θα αρθεί στις 26 Ιουλίου, την παρέτεινε τελικώς για ακόμη τρεις μήνες.
Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς, από την πλευρά του, ανακοίνωσε ότι στη χώρα κηρύσσεται τριήμερο εθνικό πένθος από το Σάββατο μέχρι τη Δευτέρα.
 
Ολάντ: Αναντίρρητα τρομοκρατική πράξη
Ο Γάλλος πρόεδρος, ο οποίος βρίσκεται στη Νίκαια, εμφανίστηκε βέβαιος ότι πρόκειται για περιστατικό τρομοκρατικής φύσης.
Τόνισε ότι η μάχη με την τρομοκρατία θα είναι μακρά, καθώς η Γαλλία αντιμετωπίζει έναν εχθρό ο οποίος «θα συνεχίσει να επιτίθεται σε ανθρώπους και σε χώρες για τους οποίους η ελευθερία είναι θεμελιακή αξία».
Ο κ. Ολάντ ανέφερε ότι η επίθεση έγινε για να ικανοποιηθεί «η βαρβαρότητα ενός ατόμου ή πιθανόν μιας οργάνωσης», ενώ αναφέρθηκε στους ξένους υπηκόους και στα παιδιά που έπεσαν θύματα.
«Θα ξεπεράσουμε τον πόνο γιατί είμαστε μια ενωμένη Γαλλία», κατέληξε.
 

 
Αποτροπιασμός και αλληλεγγύη από ξένους ηγέτες
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα εξέφρασε «με τον πλέον έντονο τρόπο» την καταδίκη του για την «αποτροπιαστική τρομοκρατική επίθεση στη Νίκαια».
 
Η πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας Τερέζα Μέι δήλωσε «σοκαρισμένη και βαθιά θλιμμένη για τη φρικιαστική επίθεση στη Νίκαια».
 
«Είμαστε όλοι ενωμένοι και νιώθουμε αποστροφή για τη μαζική δολοφονία στη Νίκαια», δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, στο περιθώριο της συνόδου των χωρών της Ασίας και της Ε.Ε., η οποία διεξάγεται στη Μογγολία. «Είμαι πεπεισμένη ότι, παρά τις δυσκολίες, θα κερδίσουμε αυτή τη μάχη» κατέληξε η καγκελάριος.
 
Την αλληλεγγύη του προς τη Γαλλία, μετά την τρομοκρατική επίθεση, εξέφρασε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σε μήνυμά του, ενώ ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ έκανε λόγο για μία «θλιβερή» ημέρα για τη Γαλλία και την Ευρώπη. «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στηρίζει τη Γαλλία και θα συνεχίσει να τη στηρίζει, μαζί με τα υπόλοιπα κράτη-μέλη, στον αγώνα ενάντια της τρομοκρατίας, τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η δέσμευσή μας θα παραμείνει ακλόνητη όπως και η αλληλεγγύη μας», σημείωσε ο κ. Γιούνκερ.
 
Η φράση «Je suis Nice» διακρίνεται σε ψηφιακή επιγραφή έξω από το κτήριο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες.
 
 
«Αυτοί που έπεσαν θύμα της επίθεσης, ήταν άνθρωποι που γιόρταζαν "την ελευθερία, την ισότητα και την αδελφότητα"», υπογράμμισε στο μήνυμά του ο κ. Τουσκ.
 
Οι υπουργοί Εξωτερικών των 28 χωρών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συζητήσουν την πάλη κατά της τρομοκρατίας στη σύνοδό τους τη Δευτέρα, μετά από σχετικό αίτημα της Γαλλίας.
Ιταλία, Γερμανία και Ισπανία ενέτεινα τους ελέγχους στα σύνορά τους με τη Γαλλία και στα αεροδρόμια.
 
 
ΠΗΓΗ: protothema.gr, naftemporiki
 
 
 

Δειτε Επισης

ΒΙΝΤΕΟ: Έκρηξη σε αγωγό φυσικού αερίου στο Χιούστον του Τέξας-Οι κάτοικοι εκκένωσαν την περιοχή
Σε συναγερμό η επιστημονική κοινότητα μετά τις ακραίες πλημμύρες-Τι προκάλεσε την φονική κακοκαιρία στην Ευρώπη
Αποκαλύψεις για την τραγωδία του υποβρυχίου Titan-Η πρώτη εικόνα από τα συντρίμμια
ΒΙΝΤΕΟ: Η NASA εξέδωσε προειδοποίηση για αστεροειδή σε μέγεθος σταδίου που θα πλησιάσει τη Γη
Προετοιμάζεται για έναν μακρύ πόλεμο με το Ισραήλ η Χαμάς
Μαχαιρωμένος στο χέρι βρέθηκε ο επικεφαλής της Yamaha Motor στην Ιαπωνία-Συνελήφθη η κόρη του
Δεν κατέθεσε στο δικαστήριο ο Πελικό για λόγους υγείας-Χιλιάδες διαδηλωτές στους δρόμους υπέρ της Ζιζέλ
Γλύτωσε τη φυλακή για την παιδική πορνογραφία ο πρώην παρουσιαστής του BBC
Τραγική ειρωνία... Ο πατέρας της Kristina ήταν αυτός που βρήκε το κεφάλι της, ενώ δίπλα έπαιζαν τα παιδιά της
Έκρηξη στο κέντρο της Κολωνίας-Συναγερμός στην Αστυνομία