ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ - Κερδίζει τη μάχη ο Ερντογάν

Στρατιωτικές δυνάμεις επιχείρησαν το βράδυ της Παρασκευής να καταλάβουν την εξουσία στην Τουρκία. Το πραξικόπημα όπως όλα δείχνουν έχει αποτύχει αφού δεκάδες στρατιώτες και κάποιοι εκ των αξιωματικών έχουν ήδη συλληφθεί ενώ επέστρεψε στη χώρα και ο Ταγίπ Ερντογάν.

Παρά τις ενθαρρυντικές ενδείξεις εξακολουθεί να επικρατεί ένταση σε διάφορες περιοχές της χώρας ενώ ο στρατός κατέλαβε τόσο το CNN Turk όσο και την εφημερίδα Χουριέτ. 

 

Τι γνωρίζουμε ως τώρα

  • Επικρατεί χάος και σύγχυση στην Τουρκία μετά την εκδήλωση του πραξικοπήματος, αφού οι κυβερνώντες παραμένουν ελεύθεροι και επικοινωνούν με το λαό.
  • Οι ένοπλες δυνάμεις δήλωσαν ότι «έχουν αναλάβει τον έλεγχο».
  • Ο Πρόεδρος Ερντογάν κάλεσε το λαό να αντισταθεί βγαίνοντας στους δρόμους με διάγγελμα που έκανε μέσω κινητού τηλεφώνου.
  • Ο Πρωθυπουργός Γιλντιρίμ δήλωσε ότι «Ο λαός της Τουρκίας πρέπει να ξέρει ότι δεν θα επιτρέψουμε οποιαδήποτε πράξη μπορεί να βλάψει τη δημοκρατία στη χώρα».
  • Ακούγονται πυροβολισμοί στην Άγκυρα καθώς επίσης και βολές από ελικόπτερα εναντίον του κτιρίου της υπηρεσίας πληροφορίων.
  • Στρατιώτες έχουν κόψει την κυκλοφορία στις γέφυρες του Βοσπόρου, έκλεισαν την κρατική τηλεόραση ενώ έχουν αποκλείσει και τα αεροδρόμια.
  • Διαβάστε ΕΔΩ για τις μάχες μεταξύ πραξικοπηματιών και κυβερνητικών που σημειώθηκαν στην τουρκική επικράτεια.
  • Ο Συνταγματάρχης Μουχαρέμ Κοσέ είναι, σύμφωνα με το Anatolu, ο πρωτεργάτης του πραξικοπήματος.
     

Ο τουρκικός στρατός ανακοίνωσε την Παρασκευή το βράδυ πως κατέλαβε την εξουσία στην χώρα για να  προστατέψει την δημοκρατική τάξη και τα ανθρώπινα δικαιώματα.  Με ανακοίνωση που στάλθηκε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και δημοσίευσαν  τουρκικοί τηλεοπτικοί σταθμοί, ο τουρκικός στρατός ανέφερε πως όλες οι  υφιστάμενες εξωτερικές σχέσεις της χώρας θα συνεχιστούν και πως το κράτος  δικαίου παραμένει προτεραιότητα.
 
Ένας δημοσιογράφος του τηλεοπτικού δικτύου CNN TURK μετέδωσε πως έχουν πιαστεί  αρκετοί όμηροι στο αρχηγείο του στρατού στην Άγκυρα.  Ανάμεσα στους ομήρους, όπως μεταδίδουν μέσα ενημέρωσης, βρίσκεται και ο αρχηγός  του Γενικού Επιτελείου.
 
Ένας δημοσιογράφος του NTV ανέφερε πως ακούστηκαν πυροβολισμοί κοντά στο  αρχηγείο της αστυνομίας στην Κωνσταντινούπολη.  `Ενας αυτόπτης μάρτυρας του πρακτορείου Ρόιτερς ανέφερε πως όλες οι πτήσεις στο  αεροδρόμιο Ατατούρκ ακυρώθηκαν.
 
Η αμερικανική πρεσβεία κάλεσε τους Αμερικανούς που βρίσκονται στην Τουρκία να  παραμείνουν στα σπίτια τους κατά την διάρκεια της νύχτας εν μέσω απόπειρας  στρατιωτικού πραξικοπήματος, όπως ανέφερε αξιωματούχος.

 

Μάχες στην τουρκική πρωτεύουσα

Το κυρίως κτίριο της τουρκικής κρατικής τηλεόρασης TRT έχει τυλιχθεί στις φλόγες από πυρά στρατιωτικών ελικοπτέρων.
Μάχες αναφέρονται και στο Προεδρικό μέγαρο της χώρας. Στο μεταξύ έχει μεταδοθεί πως ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε στην πρωτεύουσα Άγκυρα. Συγκρούσεις αναφέρθηκαν και στο κτίριο της τουρκικής εθνοσυνέλευσης.
 

Διάγγελμα Ερντογάν μέσω Skype
Ο Ταγίπ Ερντογάν εμφανώς ταραγμένος απήυθυνε διάγγελμα στον τουρκικό λαό μέσω Skype και το οποίο μεταδόθηκε από το CNN Turk.
 
Ο Ερντογάν λέει ότι παραμένει αρχηγός της Τουρκίας και ότι όσοι επιχειρούν πραξικόπημα θα πληρώσουν τα βαρύτερο τίμημα. Επίσης κάλεσε τον κόσμο να βγει στους δρόμους και να αντισταθεί στους πραξικοπηματίες. Ως υποκινητή του πραξικοπήματος κατονόμασε τον Γκιουλέν.

Πάντως πληροφορίες θέλουν τον Πρόεδρο Ερντογάν να έχει ζητήσει άσυλο από την Γερμανία το οποίο έχει απορριφθεί. Σε σχέση με την τοποθεσία στην οποία βρίσκεται οι πληροφορίες είναι συγκεχυμένες. Κάποιοι επιμένουν ότι δεν έχει εγκαταλείψει την Τουρκία και είναι ασφαλής, ενώ άλλοι τον θέλουν να έχει ήδη φυγαδευτεί στο εξωτερικό.

Τούρκος Πρωθυπουργός: Οι υπεύθυνοι αυτής της πράξης θα πληρώσουν
Σύμφωνα με τον Τούρκο Πρωθυπουργό, οι δυνάμεις ασφαλείας της χώρας, κάνουν ό, τι χρειάζεται για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση."Αυτή είναι μια απόπειρα ανταρσίας. Εμείς δεν θα αφήσουμε αυτή την απόπειρα να νικήσει. Εμείς θα υποστηρίξουμε τη δημοκρατία», δήλωσε στο τουρκικό NTV ο Πρωθυπουργός Γλιντιρίμ. "Η κυβέρνηση είναι εκλεγμένη από το λαό και παραμένει στην εξουσία της χώρας. Αυτή η κυβέρνηση θα φύγει μόνο όταν ο λαός το αποφασίσει”, συμπλήρωσε, τονίζοντας παράλληλα, ότι οι υπεύθυνοι γι αυτή την πράξη "θα πληρώσουν με το υψηλότερο τίμημα". Εξάλλου η τουρκική κυβέρνηση διέψευσε την ανακοίνωση που εξέδωσε ο τουρκικός στρατός, σύμφωνα με την οποία έχει αναλάβει την εξουσία.

Ο Ομπάμα στηρίζει Ερντογάν
Ο Λευκός Οίκος εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία ξεκαθαρίζει ότι ο Πρόεδρος Ομπάμα στηρίζει τη δημοκρατικά εκλεγμένη Κυβέρνηση της Τουρκίας ενώ ζήτησε από τον λαό της χώρας να δείξει αυτοσυγκράτηση ώστε να αποφευχθεί η αιματοχυσία.
 

Μπλοκαρισμένα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Η πρόσβαση στους γνωστότερους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Facebook  και το Twitter, υπόκειται σε περιορισμούς στην Τουρκία, σύμφωνα με εταιρείες  που παρακολουθούν την κίνηση στο Διαδίκτυο.  

 

 

Δειτε Επισης

ΒΙΝΤΕΟ: Έκρηξη σε αγωγό φυσικού αερίου στο Χιούστον του Τέξας-Οι κάτοικοι εκκένωσαν την περιοχή
Σε συναγερμό η επιστημονική κοινότητα μετά τις ακραίες πλημμύρες-Τι προκάλεσε την φονική κακοκαιρία στην Ευρώπη
Αποκαλύψεις για την τραγωδία του υποβρυχίου Titan-Η πρώτη εικόνα από τα συντρίμμια
ΒΙΝΤΕΟ: Η NASA εξέδωσε προειδοποίηση για αστεροειδή σε μέγεθος σταδίου που θα πλησιάσει τη Γη
Προετοιμάζεται για έναν μακρύ πόλεμο με το Ισραήλ η Χαμάς
Μαχαιρωμένος στο χέρι βρέθηκε ο επικεφαλής της Yamaha Motor στην Ιαπωνία-Συνελήφθη η κόρη του
Δεν κατέθεσε στο δικαστήριο ο Πελικό για λόγους υγείας-Χιλιάδες διαδηλωτές στους δρόμους υπέρ της Ζιζέλ
Γλύτωσε τη φυλακή για την παιδική πορνογραφία ο πρώην παρουσιαστής του BBC
Τραγική ειρωνία... Ο πατέρας της Kristina ήταν αυτός που βρήκε το κεφάλι της, ενώ δίπλα έπαιζαν τα παιδιά της
Έκρηξη στο κέντρο της Κολωνίας-Συναγερμός στην Αστυνομία