«Χρυσή» χρονιά για τον κυπριακό τουρισμό με καλή ποιότητα επισκεπτών

Μπορεί η φετινή χρονιά για τον τουρισμό μας να είναι “χρυσή”, εξαιρετικά καλή είναι όμως και η ποιότητα του τουριστικού ρεύματος που εισέρχεται στο νησί μας, αφήνοντας κέρδη στον τόπο, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Διευθυντών Ξενοδοχείων Βάσος Κοιλάνης.

“Φέτος η ποιότητα του τουρισμού μας έχει ανεβεί από τα τελευταία χρόνια. Σίγουρα δεν είναι η ποιότητα που είχαμε με τους τουρίστες πριν 6-7 χρόνια και τούτο θεωρώ ότι έγινε λόγω της μείωσης της ρωσικής αγοράς και αύξηση της αγγλικής”, είπε ο κ. Κοιλάνης.
Όπως ανέφερε, οι Άγγλοι τουρίστες συνήθως ξοδεύουν στα ξενοδοχεία όπου διαμένουν, αφήνοντας γερό εισόδημα από τα ποτά και το φαγητό που καταναλώνουν.

Σύμφωνα με τη μέχρι τώρα πορεία αυτό το Καλοκαίρι, όλα μας τα ξενοδοχεία είναι υπερπλήρη.

“Η περίοδος αυτού του Καλοκαιριού, μας βρίσκει με τα ξενοδοχεία υπερπλήρη και σε αυτό βοήθησαν και οι συγκυρίες με τα συμβάντα τρομοκρατίας σε Τουρκία και Αίγυπτο”, σημείωσε.

Ένα άλλο θετικό στοιχείο της Καλοκαιρινής σεζόν, σύμφωνα με τον κ. Κοιλάνη, είναι η προσέλκυση κυρίως οικογενειών που προγραμμάτισαν να περάσουν τις διακοπές τους στην Κύπρο.
Κάτι που ενδιαφέρει την ξενοδοχειακή βιομηχανία, ανέφερε, είναι το θέμα της εποχικότητας και η επιμήκυνση της καλοκαιρινής περιόδου ώστε να αρχίζει τον Απρίλιο και να τελειώνει τον Νοέμβριο, με επίτευξη του στόχου για εισερχόμενο ρεύμα 3 εκ. τουριστών προς Κύπρο ετησίως.

Σε σχέση με τον αριθμό των κλινών, ο κ. Κοιλάνης είπε ότι για αυτό το Καλοκαίρι αν υπήρχαν κι άλλες κλίνες θα μπορούσαν να γέμιζαν. Όμως το πρόβλημα, σημείωσε, είναι πώς θα αξιοποιηθούν αυτές οι κλίνες τον Χειμώνα, προσθέτοντας, πως για αυτό είναι που χρειάζεται η επέκταση της εποχικότητας.

Είναι γεγονός, όπως δήλωσε, ότι οι Κύπριοι στηρίζουν την ξενοδοχειακή βιομηχανία κατά τα τελευταία χρόνια λόγω της οικονομικής κρίσης, προτιμώντας να παραμείνουν στην Κύπρο παρά να μεταβούν στο εξωτερικό για τις διακοπές τους και να φιλοξενηθούν σε ξενοδοχεία του τόπου τους.
Σε σχέση με την πιθανότητα αισχροκέρδειας, ο κ. Κοιλάνης τόνισε πως μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις, κάποια μεμονωμένα περιστατικά να υπάρχει θέμα υπερτίμησης του προϊόντος, αλλά γενικά στα ξενοδοχεία μας παρέχεται ποιότητα, και οι τιμές είναι λογικές.

Ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζεται στα ξενοδοχεία, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Διευθυντών Ξενοδοχείων, είναι η έλλειψη προσωπικού που να είναι κατάλληλα καταρτισμένο.
“Το τι μας προβληματίζει και που πρέπει να τύχει συλλογικής μεταχείρισης και να καθίσουμε όλοι να δούμε πώς το αντιμετωπίζουμε, είναι η έλλειψη εργατικού δυναμικού, η έλλειψη καλά καταρτισμένου προσωπικού, η έλλειψη επαγγελματιών και, παρόλο που λέμε ότι υπάρχει ανεργία, δυστυχώς η εξεύρεση προσωπικού μέσα στα ξενοδοχεία σε όλες τις βαθμίδες μας δημιουργεί κάποιο πρόβλημα”, είπε.

Το πρόβλημα, συνέχισε, θα μεγαλώσει τα επόμενα χρόνια με την προσθήκη κι άλλων ξενοδοχείων που έρχονται.
“Ο ανθρώπινος παράγοντας είναι ένα από τα κύρια προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στα ξενοδοχεία. Οι σχολές υπάρχουν και πρέπει να αξιοποιηθούν ανάλογα. Υπάρχει το Ανώτατο Ξενοδοχειακό Ινστιτούτο (ΑΞΙΚ) στη Λευκωσία που δυστυχώς δεν αξιοποιείται κατάλληλα από την Κυβέρνηση. Θα μπορούσε το συγκεκριμένο Ινστιτούτο να βγάλει πολύ περισσότερους φοιτητές, οι οποίοι να αξιοποιηθούν στα ξενοδοχεία. Το ΤΕΠΑΚ πάει σε πιο διευθυντικά στελέχη, ενώ η έλλειψη προσωπικού είναι κυρίως σε γκαρσόνια, μάγειρες, καθαρίστριες κλπ.”, πρόσθεσε.

Ανέφερε ότι φέτος ένα πρόγραμμα που διεξήχθη από την Αρχή Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού ήταν πολύ θετικό και εξέφρασε την ευχή όπως αυτή η προσπάθεια συνεχιστεί ώστε με κάποιο τρόπο οι άνεργοι που θέλουν να ενταχθούν στην ξενοδοχειακή βιομηχανία να έχουν την ευχέρεια να καταρτιστούν με την ανάλογη επιμόρφωση.

Πηγή: ΚΥΠΕ 
  

Δειτε Επισης

Αυξημένη κίνηση στις υπεραγορές το Πάσχα, αλλά όχι σε άλλα καταστήματα λιανικής
Σε κλίμα συγκίνησης το τελευταίο αντίο στη δημοσιογράφο Γεωργία Ψαριά
Νέες προκλήσεις από «υπεξ», τα ρίχνει στους Ε/κ για τη συμφόρηση στο οδόφραγμα Αγίου Δομέτιου
Σ. Κυριακίδου: Σε πανευρωπαϊκό επίπεδο πρέπει να σπάσει η προκατάληψη για τα οροθετικά άτομα
Παρέμβαση υπ. Οικονομικών για καταβολή συντάξεων ζητούν έξι πρώην στελέχη του ΡΙΚ
Καταγράφονται ζημιές από την χαλαζόπτωση στην Πιτσιλιά-«Θα δοθεί αποζημίωση αν χρειάζεται»
ΠΑΣΥΞΕ: Χαμηλότερες του περσινού καλοκαιριού οι πληρότητες όμως αυτό μπορεί να ανατραπεί
Αυξημένη ροή ασθενών στα ΤΑΕΠ τις γιορτές του Πάσχα
Νέες κενές θέσεις στη Δημόσια Υπηρεσία
Στους 27 βαθμούς η θερμοκρασία-H πρόγνωση της Μετεωρολογικής