Μέτρια καινοτόμος η Κύπρος σύμφωνα με την Κομισιόν

Η Κύπρος θεωρείται "μέτρια καινοτόμος", μαζί με την Κροατία, την Τσεχική Δημοκρατία, την Εσθονία, την Ελλάδα, την Ουγγαρία, την Ιταλία, τη Λετονία, τη Λιθουανία, τη Μάλτα, την Πολωνία, την Πορτογαλία, τη Σλοβακία και την Ισπανία, σύμφωνα με τον πίνακα αποτελεσμάτων του 2015 στον τομέα καινοτομίας, που δημοσιεύθηκε σήμερα από την Κομισιόν .

Οι "μέτριοι καινοτόμοι" είναι μια κατηγορία των χωρών των οποίων η  απόδοση όσον αφορά την καινοτομία  είναι χαμηλότερη από το μέσο όρο της ΕΕ και κατατάσσονται στην τρίτη βαθμίδα στο συνολικό πίνακα. Η Κύπρος βρίσκεται στην κορυφή της βαθμίδας της, συγκλίνουσα με το μέσο όρο της ΕΕ. Σύμφωνα με την ίδια κατάταξη, "ηγέτες στην καινοτομία" είναι χώρες όπως η Δανία, η Φινλανδία, η Γερμανία, η Ολλανδία και η Σουηδία, με επιδόσεις  πολύ πάνω από το μέσο όρο της ΕΕ.

Κάτω από την κορυφαία βαθμίδα υπάρχει μια άλλη βαθμίδα των λεγόμενων ισχυρών καινοτόμων, με την Αυστρία, το Βέλγιο, τη Γαλλία, την Ιρλανδία, το Λουξεμβούργο, τη Σλοβενία ​​και το Ηνωμένο Βασίλειο, των οποίων η απόδοση είναι πάνω ή κοντά σε αυτή του μέσου όρου της ΕΕ. Η τελευταία βαθμίδα κατάταξης είναι αυτή των "μικρών καινοτόμων" και φιλοξενεί μόνο τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία των οποίων η απόδοση είναι πολύ χαμηλότερη από εκείνη του μέσου όρου της ΕΕ.

Τα κύρια συμπεράσματα από τις τρεις εκθέσεις που δημοσιεύονται σήμερα είναι τα εξής:
Η Σουηδία βρίσκεται για μία ακόμη φορά στην πρώτη θέση όσον αφορά την καινοτομία στην ΕΕ, ακολουθούμενη από τη Δανία, τη Φινλανδία, τη Γερμανία και τις Κάτω Χώρες.

Σε επιλεγμένους τομείς καινοτομίας, την πρωτιά στην ΕΕ κατέχουν: η Σουηδία ως προς τους ανθρώπινους πόρους και την ποιότητα της ακαδημαϊκής έρευνας, η Φινλανδία ως προς τους γενικούς χρηματοδοτικούς όρους, η Γερμανία ως προς τις ιδιωτικές επενδύσεις στον τομέα της καινοτομίας, το Βέλγιο ως προς τα δίκτυα και τη συνεργασία στον τομέα της καινοτομίας, και η Ιρλανδία ως προς την καινοτομία στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Οι ταχύτερα αναπτυσσόμενες χώρες όσον αφορά την καινοτομία είναι η Μάλτα, η Λετονία, η Λιθουανία, οι Κάτω Χώρες και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Επιπλέον, και στις μετρίως καινοτομικές χώρες υπάρχουν περιφερειακοί κόμβοι καινοτομίας: οι περιοχές Piemonte και Friuli-Venezia Giulia στην Ιταλία, η Χώρα των Βάσκων στην Ισπανία και η περιφέρεια Bratislavský kraj στη Σλοβακία.

Πηγή: ΚΥΠΕ
  

Δειτε Επισης

Κορίτσια φοβούνται για τις ρυτίδες από το Δημοτικό λόγω tik tok
Στην παγωμένη «Ευρώπη» το μεγαλύτερο διαστημόπλοιο της ΝΑΣΑ για πλανητική αποστολή
Γιατί δεν θα διαθέσει στην Ευρώπη την AI του iPhone 16 η Apple
ΒΙΝΤΕΟ: Πρώτη φορά ιδιώτες αστροναύτες έκαναν διαστημικό περίπατο-«Μοιάζει με έναν τέλειο κόσμο»
ΒΙΝΤΕΟ: Αποκαλύφθηκε το iPhone 16 με ενσωματωμένα εργαλεία Apple Intelligence
ΒΙΝΤΕΟ: Παρουσιάζεται σήμερα το iphone 16 - Τα χαρακτηριστικά που προκαλούν θόρυβο
Σε τρία χρόνια εκτιμάται πως ο Έλον Μασκ θα είναι ο πρώτος τρισεκατομμυριούχος στον κόσμο
Νέο τεστ διάγνωσης καρκίνου του προστάτη με αποτέλεσμα σε 15 λεπτά
Ο Ζούκερμπεργκ αποκάλυψε πως ο Μπάιντεν πίεσε τη Meta να λογοκρίνει περιεχόμενο για την Covid
Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν απόδειξη για την αγορά επίπλων ηλικίας 3.500 ετών