«Ντροπή τους» - Στην αντεπίθεση «πυροβολώντας» ο πρώην Δ/ντης των Φυλακών!

Έξω φρενών είναι ο πρώην Διευθυντής των Κεντρικών Φυλακών Γιώργος Τρυφωνίδης ο οποίος περίπου 2 χρόνια μετά την απομάκρυνση του από το σωφρονιστικό ίδρυμα «ανοίγει» το στόμα του κατακεραυνώνοντας τους πάντες και δίνοντας απαντήσεις για τις «πισώπλατες μαχαιριές» σε ό,τι αφορά το πενταετές έργο του κατά τη διάρκεια της θητείας του.  

Με αφορμή τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας για τη σημερινή εικόνα των φυλακών, τα οποία σε σύγκριση με αυτά του παρελθόντος τον αφήνουν εκτεθειμένο, ο Γιώργος Τρυφωνίδης μιλώντας στο ΡΕΠΟΡΤΕΡ ανέφερε χαρακτηριστικά ότι είναι «ντροπή» κάποιων να αφήνουν αιχμές γύρω από το όνομα του, ενώ κάλεσε τον Υπουργό Δικαιοσύνης, τη νέα Διεύθυνση των Φυλακών και την Επίτροπο Διοικήσεως σε δημόσιο διάλογο επί του θέματος.

Επίσης, φανερά ενοχλημένος, μίλησε μεταξύ άλλων για τις τότε «υποκινούμενες αυτοκτονίες»,  για σκόπιμη λασπολογία, για τη γενική κατάσταση που επικρατούσε, για τα θέματα ασφάλειας που εγείρονται γι αυτόν και την οικογένειά του, για τη σημερινή κατάσταση στις φυλακές ενώ προειδοποίησε ότι πλέον θα λάβει νομικά μέτρα.

Συγκεκριμένα ο κ. Τρυφωνίδης ανέφερε ότι «κάποιοι δεν ξέρουν το τι πραγματικά συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια στις φυλακές ή ακόμη δεν έχουν καταλάβει τι είναι φυλακές» ενώ σε ό,τι αφορά τις αναφορές στις εκθέσεις της επιτρόπου Διοικήσεως σε σχέση με το τι στερούνταν οι κρατούμενοι, ο πρώην Διευθυντής είπε «λυπούμαι να παρατηρήσω ότι οι λειτουργοί της επιτρόπου δεν έχουν ακόμη συνηθίσει να διερευνούν σωστά τα παράπονα όπως πρέπει ή οι εκθέσεις, οι οποίες δεν ανταποκρίνονται καθόλου στην πραγματικότητα, δείχνουν την αντιπάθειά της προς το πρόσωπο μου».

«Πισώπλατες μαχαιριές … Ντροπή»  

Ο Γιώργος Τρυφωνίδης σχετικά με τα όσα βλέπουν το φώς της δημοσιότητας για το έργο που επιτελείται στις Κεντρικές Φυλακές ανέφερε ότι «αποτελούν πισώπλατα χτυπήματα προς το πρόσωπο μου, με σκοπό την προβολή των ιδίων».

«Στις φυλακές για χρόνια, πριν και όχι τώρα μόνο, λειτουργούσαν σχολεία για την επιμόρφωση των κρατουμένων, λειτουργούσαν γυμναστήρια, το θέατρο υπό την καθοδήγηση της ηθοποιού Ζωής Κυπριανού, και μπορείτε να τη ρωτήσετε, και το γήπεδο στο οποίο γίνονταν ποδοσφαιρικοί αγώνες. Κατά τη διάρκεια της θητείας μου στο χώρο των φυλακών, ήμουν ο πρώτος που έκανε συνεργασία με διάφορα πανεπιστήμια με σκοπό την παροχή προγραμμάτων στους φυλακισμένους και μπορώ να αναφέρω τη συμφωνία με το πανεπιστήμιο Νεάπολης που έγινε στην παρουσία του Αρχιεπισκόπου και του Πρύτανη του πανεπιστημίου. Επίσης έγινε συνεργασία και με άλλα κολέγια της Λευκωσίας και πανεπιστήμια».

«Ως εκ τούτου είναι ντροπή τους να διαφημίζουν ότι έκαναν συνεργασίες. Απλά συνεχίζουν το έργο που άρχισα».

Τα πυρά κατά πάντων και οι απειλές κατά της ζωής του…

Συνεχίζοντας να ξεσπαθώνει ο κ. Τρυφωνίδης διερωτήθηκε για τους λόγους που ο Υπουργός Δικαιοσύνης, η Διεύθυνση των Φυλακών και η Επίτροπος Διοικήσεως «ασχολούνται καθημερινά με την προβολή του ονόματος τους και τη σπίλωση του δικού μου» ενώ έθεσε θέμα ασφάλειας του ιδίου και της οικογένειάς του.

«Με τις δηλώσεις που κάνουν, με το να αναφέρονται συνέχεια στις αυτοκτονίες και για τα δήθεν προβλήματα που υπήρχαν, δεν αντιλαμβάνονται, δεν ξέρω αν μπορούν να αντιληφθούν,  προκαλούν σοβαρά προβλήματα στην ασφάλεια της ζωής μου και της οικογένειας μου. Φαίνεται ότι ούτε η θητεία τους στην αστυνομία τους έχει βοηθήσει να αντιληφθούν τι σημαίνει ασφάλεια».

Ο κ. Τρυφωνίδης τόνισε ότι έχει γίνει δέκτης « προειδοποιητικών μηνυμάτων, μέσω τρίτων και μέσω τηλεφώνου»,  διερωτώμενος γιατί κάποιοι «συνεχίζουν να υποστηρίζουν άδικα ότι στερούνταν πράγματα οι φυλακισμένοι».  

«Με αυτά τα πράγματα τους εξεγείρουν εναντίον μου. Λυπούμαι που δεν μπορούν να το αντιληφθούν και αναφέρομαι στην Επίτροπο, τον Υπουργό Δικαιοσύνης και τη Διεύθυνση των φυλακών».

Οι «υποκινούμενες αυτοκτονίες» και η διατροφή των φυλακισμένων

Σε ό,τι αφορά τις απανωτές αυτοκτονίες που σημειώνονταν το καλοκαίρι του 2013 στις Κεντρικές Φυλακές, και που ήταν η αφορμή για να ξεσπάσει ο ντόρος και να απομακρυνθεί από τη θέση του Διευθυντή των Φυλακών, ο Γιώργος Τρυφωνίδης ανέφερε ότι «μετά βεβαιότητας  ήταν υποκινούμενες, και το ανέφερα και στους ανακριτές του ΤΑΕ αλλά δεν φαίνεται να το έλαβαν υπόψη, από κάποιους άλλους με σκοπό να πλήξουν το δικό μου όνομα».

«Ειδικά μια από τις τελευταίες αυτοκτονίες που έγινε Κυριακή απόγευμα, ενώ ήμουν και εγώ στο χώρο των φυλακών. Δεν μπορώ να αντιληφθώ πώς κρεμάστηκε και αυτοκτόνησε ένας κρατούμενος ο οποίος ήταν ένας με δυνατό χαρακτήρα, και δεν έγινε αντιληπτός είτε από μέλη του προσωπικού που ήταν καθήκον είτε από άλλους κρατούμενους. Όπως επίσης και για τον άλλο το κρατούμενο ο οποίος ενώ μετέβαινε με τους υπόλοιπους για πρωινό, επέστρεψε πίσω και αυτοκτόνησε. Αν είναι δυνατόν».

«Με την ευκαιρία θέλω να μας πληροφορήσουν το ύψος του προϋπολογισμού που έχει στη διάθεση της η σημερινή Διεύθυνση με τον προϋπολογισμό που είχα εγώ στη δική μου διάθεση. Συγκεκριμένα θα σας αναφέρω ότι, σκόπιμα σχεδόν κάθε χρόνο, μείωναν τον προϋπολογισμό που αφορούσε τη διατροφή κατά 200 - 300 χιλιάδες ευρώ, ενώ εγώ ζητούσα πέραν του 1 εκ. ευρώ και μετά από δικές μου πιέσεις μου ενέκριναν 700 χιλιάδες ευρώ. Όμως επειδή είμαι ευαίσθητος στο θέμα της διατροφής και για να μην στερούνται οτιδήποτε, και το γνωρίζει ο κ. Υπουργός, έστελλα άτομα στις 5 το πρωί στη χοντρική αγορά για να ψωνίζουν σε χαμηλές τιμές και έτσι εξοικονομούσα λεφτά».

«Η υπομονή μου εξαντλήθηκε…»  - Τα μαθήματα που δεν δέχεται και οι αγωγές

Ο Γιώργος Τρυφωνίδης μιλώντας στο ΡΕΠΟΡΤΕΡ ισχυρίστηκε επίσης ότι «εδώ και περίπου ένα χρόνο δέχομαι πληροφορίες από τίμια μέλη του σωφρονιστικού ιδρύματος και φυλακισμένους που αποφυλακίστηκαν, ότι στο χώρο των φυλακών γίνονται πράγματα και θάματα» ενώ άφησε αιχμές κατά δημοσιογράφων που «υποκινούνται από άλλους».

Συγκεκριμένα ανέφερε «ο κάθε ένας κάνει ό,τι θέλει, δεν τηρούνται οι κανονισμοί, και κατά τ’ άλλα γίνονται δηλώσεις στα ΜΜΕ ότι η φυλακή είναι σωφρονιστικό ίδρυμα χωρίς κανένα πρόβλημα».

«Δεν εργάζονται, εκτός κάποιοι που το θέλουν, είναι στα κρεβάτια όλη ημέρα, απολαμβάνουν τον κλιματισμό το καλοκαίρι και τη θέρμανση το χειμώνα ενώ δέχομαι πληροφορίες για ναρκωτικά και κινητά τηλέφωνα στις φυλακές και κανένας δεν συγκινείται να κάνει τους απαραίτητους ελέγχους».

«Λυπούμαι να παρατηρήσω ότι κανένα μέσο ενημέρωσης δεν αναφέρεται σε αυτή την απαράδεκτη κατάσταση. Όταν ήμουν εγώ και τηρούσα τους νόμους ήμουν στο στόχαστρο των εφημερίδων καθημερινά».

«Η υπομονή μου έχει φτάσει στα όρια της και εξαντλήθηκε. Δεν θα δεχτώ να σχολιάζετε άδικα, αδικαιολόγητα το όνομα μου από τον οποιοδήποτε.  Απαιτώ, όταν αναφέρονται στην περίοδο που ήμουν εγώ, να ζητείται και η δική μου άποψη».

«Δεν δέχομαι από κανένα, από κανένα όμως, να κάνει σε μένα μαθήματα δημοκρατίας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Και το λέω αυτό γιατί εγώ τέτοιες ήμερες πολέμησα για τη δημοκρατία και φυλακίστηκα. Συνελήφθηκα και κακοποιήθηκα πολεμώντας. Δεν δέχομαι κανένα να μου κάνει μαθήματα. Και ειδικά από κάποιους που δεν έχουν ζήσει το πραξικόπημα».

«Ούτε φαγητό στερήθηκαν οι φυλακισμένοι, ούτε νερό, ούτε ρεύμα και ούτε οτιδήποτε. Όλα είναι ανακρίβειες και υπερβολές για την προβολή κάποιων άλλων». 

Τέλος, ο Γιώργος Τρυφωνίδης κάλεσε τους πάντες σε δημόσιο διάλογο για το θέμα των φυλακών και την κατάσταση που επικρατούσε αλλιώς, όπως ανέφερε, «δεν δέχομαι να με χτυπούν πισώπλατα και να κάνουν δηλώσεις αναφέροντας το όνομα μου στην απουσία μου».

«Τους πληροφορώ ότι έφτασε η ώρα να πάρω δικαστικά μέτρα εναντίον τους».  

Δειτε Επισης

Αυτοί είναι οι μαγικοί αριθμοί του Τζόκερ που μοιράζουν πάνω από 13,4 εκ. ευρώ
Απορρίφθηκε η προσφυγή φαρμακείων κατά Διατάγματος για ωράρια λειτουργίας
Μείωση κατέγραψε ο πληθωρισμός σε Κύπρο και υπόλοιπη Ευρώπη τον Αύγουστο
Προειδοποιήσεις για απεργιακά μέτρα από εργαζόμενους σε εργοστάσια σκυροδέματος
Δύο συμφωνίες για τις μεταμοσχεύσεις υπέγραψαν Ελλάδα και Κύπρος
Προβληματισμοί Βουλευτών για λεωφορειολωρίδα στη Νίκου και Δέσποινας Παττίχη
Ενώπιον 250 Στροβολιώτων, παρουσιάστηκε το έργο αναβάθμισης της Τσερίου
Εξετάζεται βελτίωση δρόμου αεροδρομίου – Πάφου και εναλλακτική όδευση
Εκδήλωση διαμαρτυρίας ΑΚΕΛ έξω από το Προεδρικό, μετά την παύση Οδυσσέα
Διαβεβαιώσεις Αναπληρωτή Γενικού Ελεγκτή ότι η Υπηρεσία θα συνεχίζει το έργο της