ΥΠΟΙΚ: Να μας αφυπνίσει το Brexit, να θωρακίσουμε τις δημοκρατίες μας από το λαϊκισμό

  

Τη θέση ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στο ΗΒ έχει πολύ πιο ευρείες και πολύ πιο σοβαρές διαστάσεις που έχουν να κάνουν με την επικράτηση του λαϊκισμού και των άκρων στην πιο ώριμη ίσως κοινοβουλευτική δημοκρατία στον κόσμο γεγονός που πρέπει να μας αφυπνίσει, εξέφρασε ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης.

Ο κ. Γεωργιάδης μιλούσε σε εκδήλωση που διοργάνωσαν ο ΟΠΕΚ και το ΚΕΒΕ, την Πέμπτη το βράδυ, με θέμα «Η Ευρώπη μετά το Brexit» και ανέφερε σε ό,τι αφορά τις επιπτώσεις στην οικονομία της Κύπρου ότι ο ίδιος δεν θεωρεί ότι θα είναι πολύ σοβαρές αλλά πως θα είναι διαχειρίσιμες, σημειώνοντας ωστόσο την ίδια ώρα ότι είναι πολύ νωρίς για να υπάρξει σχεδιασμός αφού ακόμη δεν είναι γνωστός, ούτε ο χρόνος, ούτε ο τρόπος εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά ούτε και οι προθέσεις του αναφορικά με τη νέα σχέση που θα επιδιώξει με την ΕΕ.

Σε αναφορά του στη συζήτηση που έγινε στο Eurogroup, είπε ότι η συζήτηση ήταν σχετικά σύντομη, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν μπορεί να γίνει συζήτηση γιατί σ` αυτο το στάδιο δεν μπορεί να γίνει σχεδιασμός.

Ωστόσο, ο Υπουργός Οικονομικών επεσήμανε τις ευρείες και πολύ πιο σοβαρές διαστάσεις του αποτελέσματος στο δημοψήφισμα αφού σύμφωνα με τον ίδιο η προσέγγιση που έχει κλονιστεί δεν είναι αυτή που αφορά τους φόρους και το ρόλο του κράτους αλλά πρόκειται για μια πιο διευρυμένη προσέγγιση «προς τις ανοιχτές και ανεκτικές κοινωνίες, αφορά τις ανοικτές οικονομίες, τη διακίνηση κυρίως ανθρώπων και ιδεών». Η ψήφος υπέρ του Brexit, εκτίμησε ο κ. Γεωργιάδης, όπως η τάση σε ΗΠΑ, Γαλλία και αλλού ήταν πράγματι ψήφος αντίδρασης από πολίτες που έχουν διαφορετική άποψη έναντι αυτής της παγκόσμιας τάσης

Σημείωσε παράλληλα ότι «πρέπει να μας προβληματίσει ότι αυτή η άλλη άποψη δεν έχει ουσιαστικά μορφοποιηθεί μέσα από μια γόνιμη, νηφάλια πολιτική διεργασία αλλά μέσα από μια «άνευ προηγουμένου επέλαση του λαϊκισμού, των συνθημάτων, των θεωριών συνωμοσίας, μέσα από καθαρά ψέματα, που σέρβιρε συστηματικά ο λαϊκίστικος Τύπος, η ανεύθυνη δημοσιογραφία αλλά και η προσέγγιση που υιοθέτησαν πολιτικοί χωρίς καμία αίσθηση ούτε της ηθικής ούτε της ευθύνης».

«Για μας, για την Κύπρο -και αν αυτό που μας απασχολεί είναι οι οικονομικές επιπτώσεις, η μόνο οδός, το μόνο που μπορεί να μας θωρακίσει είναι η συνέχιση της συστηματικής, υπεύθυνης προσπάθειας για τη δημιουργία μιας ακόμη πιο ανταγωνιστικής, παραγωγικής οικονομίας».

Δεν υπάρχει, σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών, «καμία άλλη συνταγή, ούτε για το Brexit, ούτε για το Grexit, ούτε για οποιαδήποτε άλλη αποσταθεροποιητική εξέλιξη στο διεθνές περιβάλλον, πέραν από τις κινήσεις που θα θωρακίσουν την οικονομία μας μέσα από τις μεταρρυθμίσεις μέσα από την συνετή διαχείριση των δημόσιων οικονομικών, μέσα από την, για παράδειγμα, περαιτέρω αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας μας, μέσα από την ενθάρρυνση της οικονομικής δραστηριότητας και τη δημιουργία ενός ευνοϊκού οικονομικού περιβάλλοντος για ντόπιες και ξένες επενδύσεις».

Εξέφρασε την δική του άποψη ότι «πρέπει να γίνουμε συμμέτοχοι σε μια πολύ πιο μεγάλη προσπάθεια για να διασφαλίσουμε ότι ο ορθολογισμός και όχι ο λαϊκισμός θα καθοδηγεί τις αποφάσεις μας».

Πρέπει, σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη να «διασφαλίσουμε ότι οι σύγχρονες, μετριοπαθείς, φιλελεύθερες προσεγγίσεις θα παραμείνουν κυρίαρχες στην Ευρώπη και στον κόσμο, για να διαφυλάξουμε την ευημερία και τις πολιτικές ανάπτυξης, αλλά ταυτόχρονα να έχουμε έγνοια και να διασφαλίσουμε συνεχώς με τις πολιτικές μας επιλογές πως δεν θα αφήνεται ανεξέλεγκτος ο κοινωνικός αποκλεισμός για να μην βρίσκει πρόσφορο έδαφος ούτε ο λαϊκισμός ούτε οι επιλογές των άκρων».

Το χάσμα μεταξύ Λονδίνου, Σκωτίας, Ιρλανδίας και υπόλοιπης επικράτειας στην Βρετανία ανέδειξε το δημοψήφισμα σύμφωνα με τον Κύπριο Νομπελίστα Χριστόφορο Πισσαρίδη, ο οποίος ανέφερε ότι οι νέοι άνθρωποι ψήφισαν υπέρ της παραμονής ενώ εναντίον ψήφισαν κυρίως μεσήλικες και υποστηρικτές του Εργατικού Κόμματος.

Εκτίμησε ότι αυτό το χάσμα θα στοιχίσει πολύ στους Άγγλους, αφού υπάρχουν φόβοι για νέες φασαρίες στην Βόρειο Ιρλανδία, ενώ σε ό,τι αφορά τη Σκωτία αν γίνει ένα δημοψήφισμα, το πιθανότερο θα είναι οι Σκωτσέζοι να ψηφίσουν αυτή τη φορά διαφορετικά.

Αναφερόμενος στα οικονομικά, ανέφερε ότι η αβεβαιότητα που επικρατεί θα επηρεάσει την παραγωγικότητα και τη νέα τεχνολογία, τομέα στον οποίο η Βρετανία ήδη έχει αρχίσει να υστερεί.
Η Τερέζα Μέι, είπε σχολιάζοντας την ομιλία της νέας Πρωθυπουργού της χώρας, μίλησε για το πως θα πρέπει να επαναφέρουμε την ανάπτυξη της παραγωγικότητας και της νέας τεχνολογίας στη Βρετανία. Για να το κάνεις αυτό χρειάζεσαι επενδύσεις, είπε ο κ. Πισσαρίδης, προσθέτοντας όμως ότι αυτές επηρεάζονται περισσότερο από όλα από την αβεβαιότητα.

«Μια ξένη εταιρεία θα πάει να επενδύσει όταν μπορεί σε 5 χρόνια να περιοριστεί στην αγορά της Αγγλίας; Γιατί να μην πάει στην Ιρλανδία;», διερωτήθηκε.

Μίλησε επίσης για τρία πιθανά σενάρια για τη Βρετανία ένα από τα οποία θα ήταν να ακολουθήσει το παράδειγμα της Νορβηγίας που ανήκει στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο. Τα μέλη του χώρου αυτού είναι μέλη της κοινής αγοράς αλλά έχουν υπογράψει και τη συμφωνία της ελεύθερης μετανάστευσης. Κάτι που δεν επιθυμούν οι Βρετανοί. Αυτό που έχουν ζητήσει είναι μια συμφωνία όπως αυτή του ΕΟΧ αλλά χωρίς την μετανάστευση, πρόσθεσε.

Στο ερώτημα αν θα συμβεί το Brexit ή όχι, σημείωσε ότι δεν αποκλείεται οι Βρετανοί να συνεχίσουν να ζητούν αναβολή για επίκληση του άρθρου 50 της Συνθήκης ωσότου ετοιμαστεί κάποιο προσχέδιο της συμφωνίας και έχοντας αυτό μπροστά τους ζητήσουν να γίνει νέο δημοψήφισμα ή εκλογές.

 

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Καθρέφτης του Ερντογάν ο Τατάρ-Δέχεται συνάντηση αλλά απορρίπτει την ομοσπονδία και επιμένει στα «δύο κράτη»
Πέραν των 35 διμερών συναντήσεων πραγματοποίησε ο ΥΠΕΞ στη Νέα Υόρκη
ΠτΔ: Ακόμα πιο σημαντικός ο ρόλος μιας επανενωμένης Κύπρου στην περιοχή
Τελευταίο επεισόδιο για το Κυπριακό στη Νέα Υόρκη-Αναμένονται νέα μετά τη συνάντηση ΓΓ-Τατάρ
Έσφιξε ο κλοιός, ξεχείλισε το ποτήρι της ανοχής-Ώρα δύσκολων αποφάσεων Προέδρου για Παπαθεοδώρου και Φιλιππίδη
Συνάντηση Ραουνά-Αριστοτέλους με επίκεντρο την ανάληψη της προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ
Έντονες αντιδράσεις στα κατεχόμενα μετά την ομιλία Ερντογάν
Παραθέτει γεύμα ο ΠτΔ τους Μόνιμους Αντιπροσώπους των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας
Ζήτησε στήριξη από τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας ο Ερτουγρούλογλου
Η Αστυνομία είναι ένα τεράστιο πρόβλημα που δεν χρειάζεται ο Νίκος Χριστοδουλίδης